Stalin a fost un om politic, fost revolutionar bolsevic devenit dupa Revolutia din Octombrie conducator al statului sovietic. A devenit Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice in 1922, in urma mortii lui Vladimir Ilici Lenin, castigand in anii deceniului al treilea lupta pentru putere cu Lev Trotki si consolidandu-si pe deplin autoritatea odata cu Marea Epurare, o perioada de represiune crunta al carei apogeu a fost atins in 1937. Din aceasta cauza este responsabil pentru moartea a milioane de cetateni nevinovati. Stalin a ramas la putere pe tot parcursul celui de-al Doilea Razboi Mondial, si dupa incheierea acestuia, pana la moartea sa. Regimul sau de ideologie marxist-leninista este adeseori numit si stalinism.
Trupul sau a fost mumificat și pastrat in Mausoleul lui Lenin pana la 3 octombrie 1961, cand a fost mutat datorita procesului de destalinizarea inceput in Uniunea Sovietica. Trupul lui Stalin a fost ingropat, dupa aceea, langa zidul Kremlinului.
Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 5 martie:
1608 - Sigismund Rákoczi s-a retras din domnie; a fost ales ca principe al Transilvaniei Gabriel Báthory.
1827 - A incetat din viata Pierre Simon Laplace, astronom, matematician si fizician.
1827 - A incetat din viata Alessandro Volta, fizician italian; a inventat pila electrica, iar numele sau a fost dat unitatii de tensiune electrica (volt).
1889 - La Ateneul Roman a avut loc primul concert sustinut de orchestra "Societatii Filarmonice Romane", in prezent Filarmonica "George Enescu".
1902 - S-a adoptat Legea pentru organizarea meseriilor, cunoscuta sub numele de Legea Missir; a intrat in vigoare la 13/26 septembrie 1902.
1918 - Primul Razboi Mondial. A fost semnat, la Buftea, Tratatul preliminar de pace intre Romania si Puterile Centrale, pe baza caruia s-a definitivat Tratatul de pace de la Bucuresti (5/18 martie).
1918 - S-a nascut James Tobin, economist american, laureat al Premiului Nobel pentru Economie (m. 11 martie 2002)
1919 - Romania a adoptat un decret-lege prin care era introdus calendarul gregorian, incepand de la 1 aprilie 1919 (stil vechi), care a devenit 14 aprilie (stil nou).
1920 - S-a nascut Radu Stanca, poet, dramaturg, regizor, mentor si membru marcant al Cercului Literar de la Sibiu unde au activat nume importante ale literaturii romane, precum Ion Negoitescu si Nicolae Balota. Teatrul din Sibiu ii poarta numele.
1944 - A incetat din viata Max Jacob, poet si pictor , in lagarul nazist de la Drancy; a fost unul dintre initiatorii cubismului si suprarealismului in arta franceza a secolului XX. (n.12 iulie 1876)
1946 – Politicianul englez Winston Churchill a declarat, la Fulton (Missouri), ca “de la Stettin, din Baltica, pana la Trieste, din Adriatica, o cortina de fier a coborat traversand continentul european”. Acest discurs a marcat inceputul Razboiului Rece.
1955 - A incetat din viata Hortensia Papadat Bengescu, prozatoare si autoare dramatica. Cele mai cunoscute romane ale sale sunt Fecioarele despletite (1926), Concert din muzică de Bach (1927) si Drumul ascuns (1933).
2005 - A incetat din viata intr-un hotel din Oklahoma City dirijorul de origine romana Sergiu Comissiona. A emigrat in Israel in 1959, a fost numit Director muzical al Orchestrei Simfonice din Haifa si a fondat Orchestra de Camera din Israel. A condus Ochestra Simfonica din Baltimore intre 1969 si 1984, a condus Houston Symphony in cea mai mare parte a anilor '80 si orchestra simfonica din Vancouver intre 1991 si 2000, iar in ultimii ani a dirijat, ca invitat, mai multe orchestre din intreaga lume. (n. 1929)
2007 - A incetat din viata Henri Troyat, romancier, eseist si biograf francez de origine rusa, pe numele sau real Lev Tarassov; castigator al unui premiu Goncourt.
2008 - A incetat din viata Leonard Rosenman, cunoscut compozitor pentru cinema si televiziune, laureat al premiului Oscar in 1975 si 1976 pentru "Barry Lyndon", de Stanley Kubrick, respectiv "Adevarata Glorie/ Bound for Glory", de Hal Ashby; printre premiile castigate se mai numara, pe langa cele doua premii Oscar, doua premii Emmy pentru muzica din serialul american de comedie "Sybil", in 1976, si pentru filmul "Friendly Fire", in 1979
2009 - Scriitorul Horton Foote, ale carui piese, romane si scenarii au descris problemele vietii din oraselele americane de provincie si i-au adus doua premii Oscar, un premiu Emmy si un premiu Pulitzer, a decedat ("Sa ucizi o pasare cantatoare", "Tender Mercies")