Antena Căutare

7 februarie 1915: S-a nascut Teoctist Arapasu, patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane

In data de 7 februarie 1915 a venit pe lume Teoctist Arapasu, care a fost patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane intre 1986 si 2007. Originar din satul Tocileni, judetul Botosani, s-a indreptat inca din tinerete catre viata monahala.

Dupa ce a fost inscaunat ca patriarh a fost acuzat pentru obedienta sa fata de autoritatile comuniste, fapt care a culminat cu aprobarea demolarii a 26 de biserici istorice din Bucuresti. A adresat numeroase telegrame de felicitare dictatorului Nicolae Ceausescu, caruia i-a facut cadou vechi tiparituri si obiecte de patrimoniu.

Imediat dupa Revolutia din 1989, in ianuarie 1990 a decis sa se retraga din functie ca semn de pocainta. Demisia a fost initial acceptata de Sfantul Sinod, dar acesta for a revenit in aprilie 1990 si i-a cerut lui Teoctist sa revina pe pozitie ceea ce s-a si intamplat.

De numele patriarhului Teoctist se leaga prima vizita a unui Papa intr-o tara majoritar ortodoxa, eveniment care s-a petrecut in perioada 7-9 mai 1999, atunci cand Suveranul Pontif Ioan Paul al II-lea a sosit la Bucuresti.

Patriarhul Teoctist a murit la data de 30 iulie 2007, dupa ce a fost operat de adenom de prostata, la Insitututul Clinic Fundeni. Interventia chirurgicala nu a fost una de urgenta, ci una programata. Pe parcursul zilei, vestile venite dinspre spital erau imbucuratoare. Potrivit medicilor, decesul a survenit in urma unor complicatii cardiace, la ora 17.00, pe fondul unor suferinte mai vechi de acest gen.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 7 februarie:

1522 - S-a incheiat Tratatul de la Bruxelles, in urma caruia Habsburgii s-au impartit in ramurile austriaca si spaniola.

1550 - Giovanni Maria del Monte a fost ales Papa sub numele de Papa Iuliu al III-lea.

1741 - A aparut "Marele Hrisov al lui Constantin Mavrocordat" ce stabileste o serie de reforme fiscale si administrative in Tara Romaneasca. Textul a fost publicat in ziarul "Mercure de France", in iulie 1742.

1777 - S-a nascut, la Golesti, in Arges, Dinicu Golescu, carturar si memorialist . A infiintat in 1826, pe mosia sa din Golesti, o scoala in care puteau invata gratuit tineri indiferent de categoria sociala din care faceau parte. A fost membru fondator al Societatii literare (1827) si a contribuit activ la aparitia primului ziar in limba romana, "Curierul romanesc".

1812 - S-a nascut scriitorul englez Charles Dickens: "Marile sperante", "David Copperfield", "Oliver Twist", "Prietenul nostru comun", "Colind de Craciun".

1831 - A fost promulgata Constitutia Belgiei, considerata a fi cea mai democratica din Europa acelei vremi.

1870 – S-a nascut Alfred Adler, psihiatru austriac al carui sistem de psihologie individuala a introdus termenul de sentiment de inferioritate, numit mai tarziu si uneori inexact complex de inferioritate.

1873 - In sedinta parlamentului de la Budapesta, deputatul Gheorghe Pop de Basesti arata necesitatea construirii unui drum de fier in tinutul Salajului. Pe 23 decembrie 1887 va avea loc deschiderea liniei de cale ferata Carei - Zalau.

1885 - Sinclair Lewis, scriitor american, laureat al Premiului Nobel pentru literatura pe anul 1930.

1894 - A incetat din viata Antoine-Joseph Sax, inventatorul saxofonului.

1895 - Comitetul de conducere al ASTREI decide elaborarea si publicarea "Enciclopediei romane", sub indrumarea lui Cornel Diaconovici, primul secretar al asociatiei. Lucrarea a aparut in 3 volume, intre anii 1898-1904.

1906 - S-a nascut Oleg Konstantinovici Antonov, constructor de avioane, renumit pentru constructia avioanelor de tip AN-10, AN-24, AN-22, AN-12.

1914 - Charlie Chaplin a debutat cu rolul care l-a facut celebru in intreaga lume, micul Vagabond, in pelicula "Kid Auto Races in Venice".

1929 - Romania a ratificat Tratatul multilateral pentru renuntarea la razboi ca instrument de politica, asa-numitul Pactul Briand–Kellog.

1935 - Stroe si Vasilache, celebrul cuplu de comici, prezinta in premiera "Bing Bang" – primul film sonor realizat la Bucuresti cu o aparatura construita de inginerul roman Argani.

1969 - Yasser Arafat devine liderul Organizatiei de Eliberare a Palestinei.

1971 - Elvetia accepta dreptul femeilor de a vota.

1979 – A murit Josef Mengele, supranumit „Ingerul morții”. A fost un medic german care, în calitate de căpitan SS, a inițiat și condus odioasele „selecții” ale evreilor deportați din toată Europa pentru exterminarea lor de la Auschwitz-Birkenau. A efectuat experimente inumane pe deportati, mai ales pe cupluri de gemeni. Dupa terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial a fugit in America de Sud, unde s-a ascuns sub o identitate falsa si unde i s-au descoperit si osemintele, in 1985, in Brazilia.

1987 - Un nou decret al Consiliului de Stat a impus masuri pentru rationalizarea consumului de gaze naturale si energie electrica, insotite de tarife punitive pentru depasirea consumurilor insuficiente stabilite pentru populatie.

1992 - A avut loc semnarea Tratatului de la Maastricht care a tranformat Comunitatea Economica Europeana in Uniunea Europeana.

1999 - Centrul sportiv olimpic Zetra din Bosnia si Hertegovina, refacut dupa serioasele stricaciuni din timpul razboiului, este deschis oficial de catre presedintele Comitetului Olimpic, Juan Antonio Samaranch, pentru a marca a XV-a aniversare a Jocurilor Olimpice de Iarna de la Saraievo.

O sculptura a lui Constantin Brancusi, vanduta cu peste 800.000 de euro... George Mihaita va invita la Teatrul de Comedie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x