Antena Căutare

7 septembrie 1940: Cadrilaterul a fost cedat Bulgariei prin tratatul de la Craiova

A fost incheiat tratatul de frontiera romano-bulgar de la Craiova, prin care sudul Dobrogei (Cadrilaterul) intra in componenta Bulgariei. Prin acest ultim tratat semnat in 1940 Romania Mare a incetat sa existe.

Practic, judetele Durostor si Caliacra au fost cedate Bulgariei si s-a facut un schimb de populatie. 80.000 de romani, mocani margineni, aromani si meglenoromani, majoritatea asezati de la sfarsitul celui de-al doilea razboi balcanic din 1913, in urma caruia teritoriul a fost anexat de Romania, au fost obligati sa isi abandoneze locuintele din sudul Dobrogei si sa se aseze in nord, in timp ce 65.000 de bulgari din nordul regiunii au fost obligati sa aseze in Cadrilater. In final, din intreaga Bulgarie s-au stabilit atunci in Romania circa 110.000 romani, iar din Romania au plecat 77.000 bulgari.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 7 septembrie:

1533 - S-a nascut Elisabeta I, regina a Angliei intre anii 1558-1603, perioada denumita si "epoca elisabetana". Sub conducerea ei Anglia a devenit o mare putere comerciala si navala la nivel european si mondial. In timpul reginei Elisabeta I Biserica anglicana a devenit biserica oficiala a statului. Odata cu ea s-a stins si dinastia Tudor.

1739 – A fost semnat tratatul de pace de la Belgrad dintre Austria si Imperiul Otoman, care incheia razboiul ruso-austro-otoman (1736-1739). Imperiul Habsburgic a fost obligat sa restituie Oltenia Tarii Romanesti.

Articolul continuă după reclamă

1811 – S-a nascut Printul Karl Anton de Hohenzollern-Sigmaringen, tatal regelui Carol I al Romaniei. A fost sef al casei de Hohenzollern-Sigmaringen si prim-ministru al Prusiei in perioada 6 noiembrie 1858 – 12 martie 1862.

1812 - Batalia de la Borodino. Dupa o inclestare extrem de violenta, care a lasat pe campul de lupta peste 60.000 de morti, armatele ruse se retrag din fata armatei franceze. Peste o saptamana Napoleon va ocupa Moscova, dar nu va reusi sa obtina o victorie decisiva si va fi nevoit sa se retraga cu pierderi imense.

1844 - S-a nascut Émile André Lecomte de Nouy, arhitect, membru corespondent strain al Academiei Romane; a alcatuit planurile de restaurare pentru bisericile "Trei Ierarhi " si " Sf. Nicolae Domnesc " din Iasi, biserica " Sf. Dumitru " din Craiova.

1869 - Regele Carol a inaugurat primul tren care avea sa circule in Romania, pe distanta Bucuresti (Filaret) - Giurgiu, inaintea deschiderii oficiale a traficului, la data de 19 octombrie 1869.

1907 - A incetat din viata Bogdan Petriceicu Hasdeu, filolog, folclorist, prozator, dramaturg, istoric si publicist, vicepresedinte al Academiei Romane. A fost intemeietor al lingvisticii, filologiei si lexicografiei romanesti ("Etymologicum Magnum Romaniae"), unul dintre fondatorii folcloristicii comparate romane, creatorul dramei istorice romanesti "Razvan si Vidra".

1909 – S-a nascut regizorul american de origine greaca Elia Kazan. A regizat filme de Oscar: “Viva Zapata!” (1952), “La Est de Eden” (1955) sau “Splendoare in iarba” (1961).

1911 – S-a nascut liderul comunist bulgar Todor Jivkov. A condus Bulgaria in calitate de prim-secretar al Partidului Comunist, prim-ministru si presedinte al Consiliului de Stat din 4 martie 1954 pana la 10 noiembrie 1989, cand a fost inlaturat printr-o lovitura de stat.

1931 - Nicolae Titulescu a fost reales in functia de presedinte al celei de-a XII-a Sesiuni ordinare a Adunarii Societatii Natiunilor. A fost un caz unic in istoria Ligii Natiunilor, cand un fost presedinte al Ligii a fost reales pentru o noua sesiune.

1939 - Romania s-a declarat neutra in urma declansarii celei de-a doua conflagratii mondiale (la 1 septembrie) si si-a dat acordul de principiu pentru trecerea pe teritoriul sau a materialului de razboi destinat ajutarii Poloniei.

1944 - Seful Marelui Stat Major, generalul Gheorghe Mihail, si-a inaintat demisia in semn de protest fata de modul in care era tratata armata romana si fata de intrarea acesteia sub ordinele inaltului Comandament Sovietic, la 6/7 septembrie 1944, ora 0. Cererea i-a fost respinsa, trebuind sa accepte colaborarea cu Armata Rosie. La 12 septembrie 1944, demisioneaza pentru a doua oara, exprimandu-si refuzul de a accepta "ciuntirea si destramarea ostirii".

1949 – A fost proclamata Republica Federala Germania, cu capitala la Bonn, in urma unificarii zonelor de ocupatie americana, franceza si engleza. La 12 septembrie Adunarea Federala a ales primul presedinte federal in persoana lui Theodor Heuss (1884 – 1963), liderul Partidului Liber Democrat, care a fost reales in 1954. La 15 septembrie a fost ales primul cancelar federal Konrad Adenauer (1876 – 1976), reales in 1953, 1957 si 1961.

1953 – Nikita Hrusciov a fost ales in functia de secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, pozitie pe care o va ocupa pana in 1964.

1965 – S-a nascut soprana Angela Gheorghiu. Este una dintre cele mai renumite cantarete de opera din lume, ea cantand pe cele mai renumite scene europene si americane. Este casatorita cu tenorul Roberto Alagna.

1977 – A fost semnat la Washington, de catre presedintele SUA, Jimmy Carter si premierul panamez, Omar Torrijos, tratatul privind neutralitatea permanenta si functionarea Canalului Panama, tratat care prevede ca toate trupele americane sa paraseasca Panama, iar in ceea ce priveste controlul Canalului, acesta sa revina autoritatilor panameze, cel mai tarziu la 31 decembrie 1999.

1978 – Dizidentul bulgar Gheorghi Markov a fost asasinat la Londra prin otravire de un agent al serviciilor secrete comuniste, care l-a intepat in picior cu o umbrela.

1986 – Episcopul Desmond Tutu a devenit primul predicator de culoare care a condus biserica anglicana din Africa de Sud.

1993 - A incetat din viata jurnalistul, scenaristul si scriitorul Eugen Barbu, autorul romanelor "Groapa" si "Principele", pentru ultimul fiind acuzat de plagiat. Din 1970 pana in 1989, Eugen Barbu a condus revista “Saptamana”. A infiintat, alaturi de Corneliu Vadim Tudor, partidul cu doctrina nationalista Romania Mare. A fost casatorit cu actrita Marga Barbu.

1996 – Hip-hoperul american Tupac Shakur a fost asasinat prin impuscarea cu patru gloante in Las Vegas, dupa ce participase la un meci de box.

1997 – A murit Mobutu Sese Seko, dictatorul Zairului intre 1965 si 1997. In 1972 a luat numele de Mobutu Sese Seko Koko Ngbendu Wa Za Banga care se traduce astfel: "Atotputernicul luptator care, din cauza rezistentei si a inflexibilei dorinte de a castiga, va merge din cucerire in cucerire, lasand foc in urma sa". A avut o relatie speciala cu Nicolae Ceausescu, el vizitand Romania in mai multe randuri.

1998 - Presedintele Boris Eltin a semnat un acord politic limitandu-si propriile prerogative in materie de formare si de control asupra Guvernului.

2000 – A fost ucis liderul sindicat de la TEPRO Iasi Virgil Sahleanu. Asasinatul s-a produs din ordinul conducerii firmei al carei sindicat il conducea si al investitorului extern ceh care cumparase pachetul majoritar de actiuni.

2008 – Marele actor roman Ilarion Ciobanu a incetat din viata din cauza unui cancer faringian. A jucat in multe filme romanesti de succes : “Rascoala”, "Tancul", "O vara cu Mara", "Pruncul, petrolul si ardelenii", "Iancu Jianu, haiducul", "Artista, dolarii si ardelenii", "Toate panzele sus", "Ultimul cartus", "Cu mainile curate".

2011 – Un avion Yak-42, care transporta echipa de hochei pe gheata Lokomotiv Yaroslavl s-a prabusit la prabusit la scurt timp dupa decolarea cu directia Minsk, unde urma sa dispute un meci de campionat. 43 de jucatori si membri ai conducerii echipei si-au pierdut viata printre ei aflandu-se hocheistii de mare valoare: Pavol Demitra (Slovacia), Aleksandr Karpovtev, Igor Korolev (ambii Rusia), Stefan Liv (Suedia), Jan Marek, Karel Rachunek, Josef Vasicek (toti Cehia), Karlis Skrastins (Letonia), Ruslan Salei (Belarus), Brad McCrimmon (Canada).

O suta de fotografii de la Olimpiada, expuse pe Calea Victoriei... Brasov: Festivalul Oktoberfest a dat startul la distractie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x