- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Din august anul trecut, cand a fost finalizata pictura, Biserica Alba nu mai este alba deloc. Nu mai este aceeasi biserica lasata de secole de Stefan cel Mare. In ciuda acestui fapt, locuitorii din Baia spun ca anul acesta "mareata opera" urmeaza sa fie sfintita cu mare pompa. Insa blazonul localitatii Baia, stravechi oras medieval, este salvat de o alta ctitorie voievodala: Biserica "Adormirii Maicii Domnului".
Si acest lacas este in renovare, are o pictura deosebita, din timpul lui Petru Rares. Mai trebuie ceva bani, dar preotul paroh spera ca recentele promisiuni ale presedintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, nu sunt apa de ploaie, asa cum au fost cele ale ministrului Elena Udrea. "Noi, la Baia, suntem putin frustrati. Fondurile vin la nivel de judet si prioritate au doar manastirile. Acum doua-trei saptamani, doamna Udrea a ajutat cu proiecte de mare valoare manastirile Sucevita, Voronet, Dragomirna. Pana acum, noi n-am primit ajutor.
Dl Flutur a trecut pe aici, mi-a promis si a zis ca ne vine si noua randul anul acesta. Daca mai ramane o faramitura", spune Vasile Hrestic, preotul paroh al Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Baia.
SIMBOL AL ISTORIEI, DISTRUS
Biserica Precista, cum i se mai spune lacasului, monument istoric si arhitectural deosebit, este singura ctitorie medievala autentica in picioare. Si nu reconstruita, cum este Biserica Alba, care a fost refacuta la inceputul secolului trecut, iar acum cateva luni a fost pictata. Catedrala catolica, cel de-al treilea important obiectiv istoric din Baia, este si ea o ruina. Sa incepem cu Biserica Alba, un monument unic in tara. Unii specialisti in istoriografie, carora li s-a alaturat si preotul de la biserica vecina, dau de inteles ca pictarea Bisericii Albe este o blasfemie.
"Macar daca ar fi fost o opera iesita din comun! Am inteles ca nu a iesit asa cum trebuie, asa spun specialistii", precizeaza preotul Hrestic, care, chiar daca slujeste la monumentul istoric din vecinatate, a fost afectat de realizarea picturii cu pricina. Pictura care nu-si are nicidecum locul in Biserica Alba, avand in vedere faptul ca tocmai in aceasta consta nota sa de unicitate, ca o emblema a locului: faptul ca monumentul istoric cu pricina nu avea pictura. Ori acum, printr-o initiativa aparent nevinovata, s-a adus un afront trecutului si caracterului unic al lacasului.
Culori vii, sfinti smeriti si fete bisericesti pe peretii albi de secole. Stefan cel Mare a construit-o la vreme de razboi, de restriste, fara sa-i adauge pictura. "La Biserica Alba oamenii nu au fost de acord sa fie pictata; ea se numea «Alba», fiindca era alba-alba. Insa aici au intervenit orgoliile locale. Imediat dupa Revolutie a fost o perioada de confuzie si la Directia Monumentelor Istorice. Ca si atunci, si acum, ambitia unui fiu al parohiei respective, care este in SUA si care statea bine din punct de vedere financiar, a invins.
A gasit sustinatori locali, si nu numai, pentru efectuarea picturii. Asa a ajuns pana la Patriarhie, la Comisia de Pictura, si a primit aprobare. Acum, dupa ce s-au trezit cu totii ca nici pictura nu-i prea reusita, au inceput sa scartaie, dar ce sa mai faci? S-a mers pe orgolii, pe chestiuni subiective", a mai spus preotul Hrestic. Cu toate acestea, preotul paroh al Bisericii Albe este mandru de pictura, asa incat a trecut si pe site-ul lacasului cuvantul de multumire pentru "infaptuitor".
Citeste articolul integral pe jurnalul.ro
Curatenie in toata tara. Intr-o singura zi!... John McLaughlin, de pe scena premiilor Grammy, pe scena Salii Palatului...