Prozele si studiile lui au aparut in peste douazeci de tari. Avand un vechi si constant interes pentru viata si opera lui Jules Verne, a tradus opt "Calatorii extraordinare", a publicat zeci de articole si studii, a realizat numeroase emisiuni de radio si televiziune consacrate marelui scriitor.
Cunoscut cercetator al fenomenului OZN, presedinte al Asociatiei pentru studiul fenomenelor aerospatiale neidentificate , Ion Hobana a publicat multe lucrari de gen.
Ion Hobana a fost membru in Uniunea Scriitorilor din Romania, Societé Européenne de Culture, Centre International Jules Verne, H.G. Wells Society, Associazione Internazionale per gli Studi sulle Utopie.
Pentru intreaga sa activitate pe taramul creatiei, exegezei si promovarii SF-ului, i s-au decernat Marele Premiu al Ministerului Culturii si Artei din Polonia , Premiul Special "Aripile de aur ale fanteziei" si Premiul World SF.
La sfarsitul anului 2009, cand se afla in plin lucru la o noua carte, Ion Hobana a fost diagnosticat cu o boala necrutatoare, cu sanse de viata intre 6 si 9 luni. A reusit sa reziste si sa dea gata pentru tipar, in noiembrie, ultima sa lucrare antuma, Peste o suta si o mie de ani. O istorie a literaturii franceze de imaginatie stiintifica de la origini pana la 1900. A avut satisfactia de a o vedea aparuta, ba chiar a trimis cateva exemplare cu autograf prietenilor apropiati, apoi, imediat dupa ce a sarbatorit, pe 25 ianuarie, implinirea a 80 de ani, starea sa s-a inrautatit brusc. A plecat dintre noi marti 22 februarie 2011, seara, la spitalul Coltea din Capitala.
A fost un scriitor dedicat literaturii dar și sprijinirii colegilor de breasla, un coleg și un prieten minunat al scriitorilor. Pe blogul ASB gasiți biografia și bibliografia completa asa cum insușs a tinut sa fie redactate.
„Ne plac ideile tale!”, concurs lansat de fin.ro... A1.ro iti recomanda azi filmul "Unknown - Necunoscutul"...