"Am invatat cu sufletul..."
"Fac exceptie. Mi-aduc aminte ca eram la o masa cu Ion Besoiu, care mi-a fost si imi este in continuare foarte bun prieten. Toata lumea comandase acelasi fel de mancare, peste. Numai Ion Besoiu a cerut o friptura de vaca. Am fost contrariat si l-am intrebat de ce face el exceptie de la regula creata. Mi-a raspuns ca niciodata nu i-a placut sa cante in cor. Cam asta ar fi exceptia mea, exceptia lui Besoiu de atunci.
Joc intr-un spectacol foarte bun la Teatrul National, un spectacol care a marcat intr-un fel stagiunea trecuta si este in continuare prezent pe afis. Este vorba despre «Eduard al III-lea» de Shakespeare, in care Ion Caramitru joaca rolul principal si este pus in scena de Alexandru Tocilescu. Mai am spectacole, recitaluri pe care le prezint din cand in cand in tara si in strainatate.
Chiar acum am un turneu in Spania si Italia, in toamna am facut in Germania, Austria si Belgia. Este o antologie a comediilor romanesti regizate de Geo Saizescu cu un impact senzational asupra romanilor de acolo, care au ocazia sa se intalneasca cu cei mai mari actori de comedie ai varstei lor, din fericire contemporani cu noi. Dintre cei care au plecat, Dem Radulescu, Mihailescu Braila, Vasilica Tastaman si multi altii. Dintre cei prezenti, Sebastian Papaiani, Emil Hossu, sunt si eu printre cei traitori.
Lucrurile s-au asezat in memoria mea de suflet, pe rand. Le-am trait intai. Toate s-au adunat si in «Arhivarul clipei», dar si in sufletul meu, pentru ca am avut sansa unor intalniri admirabile. M-am intalnit cu mari oameni, ii pun intr-o ordine care tine de memoria vie. As incepe cu Nichita Stanescu, as merge mai departe cu Stefan Augustin Doinas, apoi Petrache Tutea.
De asemenea, am cunoscut chiar din lumea noastra a teatrului, am fost chiar prieten cu Marcel Anghelescu, Stefan Iordache, Colea Rautu. Am avut sansa uluitoare sa fiu aproape de oameni importanti de la care inveti cu sufletul, nu neaparat cu mintea.
Imi invat studentii, in primul rand, sa se descopere pe ei insisi. Le spun, de obicei, trei lucruri importante. Studiati-va pe voi insiva, studiati pe ceilalti, studiati. Acestea sunt sfaturile pe care le dau, este prima data cand le formulez asa. Ele inseamna drumul pe care trebuie sa-l parcurga oricare student ca sa ajunga actor. Este un drum deloc usor, pentru ca descoperirea de sine poate dura si o viata si sa nu se implineasca. Este cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faca un artist indiferent in ce domeniu al artei ar evolua.
As vrea sa retraiesc momentele de maxima armonie din copilaria mea, cand ma intalneam cu lucruri miraculoase. Am avut o copilarie umbrita de padure, dar si luminata de ea.
As vrea sa retraiesc amintirile cu acesti oameni minunati de care vorbeam mai devreme, as vrea sa retraiesc clipa in care m-am intalnit cu Nichita Stanescu si va spun cinstit ca am avut o revelatie. Este mai spectaculos decat poezia lui. De fapt era chiar poezia lui adusa in starea de lumina din acea stare de nenascut."
Sursa: jurnalul.ro
Sursa foto: Jurnalul National
E-mailul: Codul bunelor maniere... Soprana Elena Mosuc, declarata "Omul zilei" de Jurnalul National...