Ansamblul monumental este unicul de acest gen din tara, avand in vedere conceptia lui si dimensiunile. "Caruta cu paiate" va ocupa o suprafata de 10/7 m, are in jur de 8 m inaltime, cantareste aproximativ 25 de tone si a costat un milion si jumatate de euro, bani suportati de Primaria Generala si de Ministerul Culturii.
REFACUTA DE TREI ORI
Bolborea s-a apucat de aceasta opera arhitecturala inca din 2003, dupa ce cu un an in urma castigase un concurs organizat de Primaria Capitalei. Desi s-a speculat faptul ca ansamblul sculptural va poposi temporar in fata Teatrului National, Ioan Bolborea infirma informatia. "Va sta aici definitiv. Exista un proiect de reamenajare a spatiului respectiv (inclusiv fatada Teatrului National) si atunci, desigur, daca proiectantii vor gasi de cuviinta sa fie montat 1 metru sau 2 metri mai departe, atunci asa se va face.
Dar putin probabil, pentru ca este o munca destul de mare pentru montarea si demontarea lui. Oricum, se va decide in momentul respectiv. «Caruta cu Paiate» este cea mai importanta lucrare a mea si una dintre cele mai importante din tara. Este una din cele mai mari si mai ample, avand in vedere cele 16 personaje, plus statuia lui Caragiale." Fiecare figura reprezentata de Bolborea in bronz a fost refacuta, in timp, de cel putin trei ori.
"Am insistat pe portrete si pe compozitii, astfel incat a necesitat o durata atat de indelungata. A fost si o documentare serioasa, pentru fiecare personaj in parte, documentare care a avut la baza diverse piese de teatru, fotografii si filme pe care le-am vizionat in toti acesti ani. Am incercat sa prind cele mai importante miscari ale personajului. Am fost foarte atent la fizionomia lui. La mimica. Am vrut sa ma apropii cat mai mult de viziunea lui Caragiale."
Printre personajele ce vor saluta trecatorii in zona Pietei Universitatii din "Caruta cu Paiate" se numara Cetateanul Turmentat - al carui portret face trimitere la Birlic, Farfuridi si Branzovenescu, cu trimitere la Mircea Diaconu si Dem Radulescu, Veta si Zita - personaje ale caror portrete sunt anonime - Trahanache, inspirat din portretul actorului Alexandru Giugaru, Catavencu, Mamita si Mam'mare (inspirata de Lucia Sturza Bulandra).
Momentul amplasarii monumentului va fi organizat sub forma unui eveniment in cadrul caruia se vor juca scenete din operele lui Caragiale si vor vorbi, printre altii, academicianul Razvan Theodorescu, actorul Radu Beligan, criticul de arta Dan Haulica.
Sursa: jurnalul.ro