Antena Căutare

Cele mai importante evenimente ale lunii iunie. Mareșalul Antonescu a fost executat la Jilava, Eminescu s-a stins nebun, omorât

Iată o scurtă listă a celor mai importante evenimente petrecute de-a lungul timpului în luna iunie. A fost o lună plină de întamplări care au marcat istoria noastră și a lumii.

Iată o scurtă listă a celor mai importante evenimente petrecute de-a lungul timpului în luna iunie. A fost o lună plină de întamplări care au marcat istoria noastră și a lumii.

Cele mai importante evenimente întâmplate în luna iunie:

1 iunie 1946: Au fost executați la închisoarea Jilava mareșalul Ion Antonescu, generalul Constantin "Piki" Vasiliu și politicienii Mihai Antonescu și Gheorghe Alexianu, toți condamnați la moarte sub acuzația de crime de război.

1 iunie 2009: Un Airbus A 330, aparținând companiei Air France, a dispărut deasupra Oceanului Atlantic; au fost 228 de victime iar cutia neagră a fost găsită după 23 de luni de căutări.

Articolul continuă după reclamă

1 iunie 1636: S-a născut Nicolae Milescu Spătarul, scriitor memorialist, teolog și diplomat român.

1 iunie 1926: S-a născut Marilyn Monroe, celebră actriță, model, cântăreață, sex simbol și divă pop.

2 iunie 1979: A avut loc prima vizită a unui Papă într-o țară comunistă, vizita Papei Ioan Paul al II-lea în Polonia, țara sa natală.

2 iunie 1816: S-a născut C.A. Rosetti, om politic și publicist român, unul din conducătorii Revoluției de la 1848 din Țara Românească și ai luptei pentru Unirea Principatelor Române.

2 iunie 1821: S-a născut Ion C. Bratianu, om politic și de stat român. De numele lui se leagă evenimente cruciale în nașterea națiunii române și a statului: Revoluția de la 1848, Unirea Principatelor, aducerea ca domnitor a lui Carol I, Independența de stat și crearea Regatului României.

2 iunie 1904: S-a născut la Timișoara, Johnny Weissmüller, sportiv și actor american de origine română. A fost de de cinci ori campion olimpic la înot (1924-1928), deținătorul a 67 de titluri mondiale și 52 de titluri naționale. A devenit celebru prin seria de filme Tarzan, ecranizări inspirate de romanele lui Edgar Rice Burroughs.

3 iunie 1940: Al Doilea Război Mondial: Se încheie bătălia de la Dunkirk, cu victoria germanilor, în timp ce britanicii evacueaza sute de mii de soldați pe mare pentru a îi salva de la prizonierat.

3 iunie 2016: A murit boxerul american Muhammad Ali (născut Cassius Clay), campion mondial la categoria grea în mai multe rânduri și campion olimpic la JO de la Roma (1960).

4 iunie 1920: Se încheie Tratatul de la Trianon între Puterile Aliate și Ungaria. Astfel se recunoaștea pe plan internațional unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România (a intrat în vigoare la 26 iulie 1921).

4 iunie 1989: În Polonia au loc alegeri câștigate de celebrul sindicat „Solidaritatea", condus de Lech Walesa, singura mișcare muncitorească independentă întâlnită vreodată într-un stat comunist.

4 iunie 1989: Au avut loc tragicele evenimente din Piața Tienanmen; armata a invadat piața și a reprimat sângeros mișcarea de la Beijing. Tinerii adunați în piață manifestaseră, începând cu 22 aprilie 1989, pentru reforme democratice și pentru inițierea unui dialog cu guvernul comunist.

4 iunie 1942: A murit în urma unui atentat al Rezistenței Cehoslovace, Reinhard Heydrich, general SS și de poliție, șef al Oficiului Suprem al Securității Reichului (RSHA).

5 iunie 1935: Corneliu Zelea Codreanu înființează Partidul „Totul pentru Țară", expresia politică a Mișcării Legionare.

5 iunie 1947: A fost făcut public Planul Marshall, de către George Marshall, senator de stat al SUA, de ajutorare a țărilor din Europa Occidentală devastate de Al Doilea Război Mondial. Aplicarea acestuia a început de la 3 aprilie 1948, fiind în vigoare până în luna iulie 1951.

5 iunie 1967: Începe Războiul de Șase Zile: Forțele aeriene israeliene lansează atacuri simultane asupra Egiptului, Iordaniei și Siriei.

5 iunie 1968: Robert F. Kennedy, candidat la președinția SUA, este împușcat la „Ambassador Hotel" în Los Angeles, California de către palestinianul Sirhan Sirhan.

5 iunie 2002: La Institutul de boli cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu ” din București a fost efectuat primul autotransplant cardiac, intrevenție chirurgicală constând în explantarea cordului pacientului, repararea și redimensionarea în afara corpului pacientului și reimplantarea sa.

6 iunie 1930: Restaurația Carlistă. Carol al II-lea s-a reîntors în țară, intrând ilegal, cu pașaport fals.

6 iunie 1942: Al Doilea Război Mondial: SUA a declarat război României și Bulgariei, declanșându-se, în zilele următoare, expedițiile aeriene americane asupra țării noastre, în special asupra Prahovei.

6 iunie 1944: Al Doilea Război Mondial: Începe Bătălia Normandiei. Ziua Z sub numele de cod Operation Overlord începe cu debarcarea a 155.000 de trupe aliate pe plajele din Normandia în Franța.

6 iunie 1987: A fost dat în folosință pasajul Unirea din Capitală, cel mai lung pasaj subteran auto bucureștean (900 metri din care 600 acoperiți).

6 iunie 1871: S-a născut Nicolae Iorga, istoric, enciclopedist, memorialist, prim-ministru, parlamentar, profesor universitar și academician român.

6 iunie 1883: A murit compozitorul român Ciprian Porumbescu. A compus printre altele: „Pe-al nostru steag e scris Unire”, "Trei culori" și prima opereta românească, "Crai Nou".

8 iunie 1897: Cinematograful „Lumière" a prezentat primele trei subiecte de actualități românești, filmate la 10 mai 1897, de către operatorul Paul Menu, din inițiativa ziarului L'Independance Roumaine.

8 iunie 1922: La Belgrad are loc nunta principelui Alexandru al Iugoslaviei cu principesa Maria de România. Totodată se desfășoară primul meci din istoria echipei naționale de fotbal a României. Partida Iugoslavia-România se termină cu scorul de 1-2.

8 iunie 1862: A fost omorât Barbu Catargiu, prim-ministru al României. Întorcându-se de la Camera Deputaților, a fost asasinat, fiind în trăsură cu prefectul poliției, colonelul Nicolae Bibescu.

9 iunie 1815: Semnarea actului final al Congresului de la Viena; Franța este redusă la granițele din 1792; Austria obține Galiția, Tirolul, Triestul, Dalmația, Stiria, Lombardia și Veneția; Olanda primește Belgia.

9 iunie 1848: Începutul revoluției pașoptiste în Muntenia prin Adunarea de la Islaz. Ion Heliade Rădulescu citește Proclamația de la Islaz, programul Revoluției din Țara Românească.

9 iunie 1856: Vasile Alecsandri a publicat, în revista „Steaua Dunării", poezia „Hora Unirii"; în scurt timp a devenit imnul de luptă pentru Unirea Principatelor, imnul unității naționale românești.

9 iunie 1934: Personajul de desene animate, Donald, creat de Walt Disney, debutează pe ecrane în filmul „Găinușa cea înțeleaptă".

9 iunie 1912: A murit la Berlin, Ion Luca Caragiale, dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român. Este considerat a fi cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori români.

10 iunie 1912: Mitingul aviatic de la Aspern (Austria) la care Aurel Vlaicu a obținut un mare succes; aflat în competiție cu piloți celebri ai timpului, a obținut premiul I pentru aruncarea unui proiectil la țintă, de la o înalțime de 300 metri și premiul al II-lea, pentru aterizarea la punct fix.

11 iunie 1848: Începutul Revoluției Pașoptiste în București. Domnitorul Gheorghe Bibescu este silit să semneze „Constituția" (proclamația și programul de la Islaz) și să recunoască guvernul revoluționar provizoriu.

11 iunie 1903: Regele Serbiei Alexandru I și regina Draga sunt asasinați de membri ai grupării panslaviste Mâna Neagră, care urmăreau îndepărtarea Serbiei de sub influența vestică, în folosul Rusiei.

11 iunie 1948: Marea Adunare Națională votează Legea privind naționalizarea principalelor întreprinderi industriale, miniere, bancare, de asigurări și de transport (Legea nr. 119).

11 iunie 1955: 83 de morți și cel puțin 100 de răniți într-un accident pe circuitul Leu Mans, cel mai grav accident din istoria curselor auto. Un Mercedes pilotat de francezul Pierre Levegh s-a lovit de Austinul britanicului Lance Macklin, s-a răsucit în aer și a explodat.

12 iunie 1964: Nelson Mandela, militant al luptei împotriva apartheid-ului din Africa de Sud, a fost condamnat la închisoare pe viață.

13 iunie 1941: În noaptea de 12 spre 13 iunie au fost deportați din Basarabia și Bucovina de Nord în Siberia peste 31.000 locuitori.

13 iunie 1990: Începutul represiunii violente a ceea ce s-a numit „Fenomenul Piața Universității", începutul celei de-a treia mineriade din anul 1990, cea mai sângeroasă dintre toate.

14 iunie 1990: Urmare a evenimentelor din 13 iunie, circa 10.000 de mineri din Valea Jiului au descins în București pentru a „restabili ordinea”. Au fost atacate sediile partidelor din opoziție, lideri ai acestora, facultăți, studenți (14-15 iunie 1990).

15 iunie 1848: A fost sfințit drapelul național tricolor, adoptat prin decret la 14 iunie de către Guvernul revoluționar de la București; drapelul avea culorile albastru, galben, roșu și avea înscrisă deviza „Dreptate, Frăție".

15 iunie 1985: A avut loc, la Ploiești, ultimul spectacol al Cenaclului Flacăra, interzis de către autoritățile comuniste; înființat la 17 septembrie 1973 și condus vreme de 12 ani de poetul Adrian Păunescu, cenaclul a reprezentat un moment special în anii întunecați ai comunismului.

15 iunie 1889: A murit poetul, prozatorul și jurnalistul român Mihai Eminescu. Este socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept poetul național a tuturor românilor.

16 iunie 1462: Vlad Țepeș a condus un atac surpriză, de noapte, asupra taberei otomane (nu se cunoaște numele localității unde s-a petrecut lupta), provocând mari pierderi inamicului și o mare debandadă.

16 iunie 1958: În noaptea de 16/17 iunie au fost condamnați la moarte și executați organizatorii Revoluției anticomuniste, din 1956, din Ungaria (Imre Nagy, Pal Maleter, Mikloș Gimeș).

17 iunie 1977: Inaugurarea lucrărilor de construcție a uzinei de autoturisme de mic litraj „Oltcit” de la Craiova (cooperare româno-franceză).

18 iunie 1815: Bătălia de la Waterloo (Belgia), în urma căreia Napoleon I, împărat al Franței (1804-1814 și 1815), a fost înfrânt de armatele anglo-prusace și a pierdut definitiv tronul Franței.

18 iunie 1951: A început deportarea în Bărăgan a persoanelor care locuiau la 25 km de granița României cu Iugoslavia.

18 iunie 1917: A murit Titu Maiorescu, critic literar, eseist, estetician, filosof, pedagog, scriitor și politician român.

18 iunie 2006: A murit Gică Petrescu, interpret român de muzică ușoară și de petrecere.

19 iunie 1953: Soții Julius și Ethel Rosenberg au fost executați, în SUA, sub acuzația ca au livrat Uniunii Sovietice secretul bombei atomice. Condamnați în 1951, au fost ultimii americani executați pentru spionaj.

19 iunie 1987: Biserica Sfânta Vineri - Hereasca, cu hramul „Cuvioasa Parascheva" (datând din 1645) a fost demolată. Prin grija preotului paroh, Gheorghe Bogdan, cea mai mare parte din bunurile sacre ale bisericii au fost salvate, fiind duse în custodie la Mănăstirea Cernica și muzeul Herești.

19 iunie 1899: S-a născut George Calinescu. Este considerat drept unul dintre cei mai importanți critici literari români din toate timpurile, alaturi de Titu Maiorescu sau Eugen Lovinescu.

20 iunie 451: A avut loc Bătălia de pe Câmpiile Catalaunice, ultima mare bătălie a antichității, în care o coaliție romano-vizigotă a oprit expansiunea hunilor în Europa Vestică.

20 iunie 1938: În perioada 20 iunie - 25 iulie 1938 s-a desfășurat procesul de acoperire cu alamă a modulelor din fontă ale „Coloanei fără sfârșit", operă a sculptorului Constantin Brâncuși, a cărei construcție a început la 15 august 1937.

20 iunie 1954: S-a inaugurat podul cu tablier metalic peste Dunăre la Giurgiu, numit Podul Prieteniei, pe atunci cel mai mare pod combinat (de cale ferată și rutier) din Europa, construit în doi ani și jumătate, în colaborare cu alte țări vecine.

20 iunie 1992: Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea ca sfinți a voievodului Constantin Brâncoveanu și a copiilor lui , precum si a „binecredinciosului voievod Ștefan cel Mare și Sfânt".

20 iunie 2012: 2012: Adrian Năstase, fost premier din partea PSD, a fost condamnat pentru infracțiuni de corupție la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul "Trofeul calității". În timp ce era așteptat de polițiști pentru a fi dus la închisoare, Adrian Năstase a încercat să se sinucidă.

20 iunie 1891: A murit Mihail Kogălniceanu, istoric, scriitor, publicist și politician român.

20 iunie 1995: A încetat din viață Emil Cioran, eseist și filosof român.

21 iunie 1848: În revista „Foaie pentru minte, inima și literatură" a apărut poezia „Un răsunet", de Andrei Mureșanu. Din data de 24 ianuarie 1990, această poezie, pe muzica lui Anton Pann, a devenit Imnul de Stat al României, cunoscut sub titlul „Deșteaptă-te, române!".

21 iunie 1941: Al Doilea Război Mondial: În noaptea de 21 - 22 iunie, ora 24.00, Armata Română a declanșat operațiunile militare pentru eliberarea Basarabiei și Bucovinei de Nord de sub ocupația sovietică.

21 iunie 1527: A murit Niccolo Machiavelli, istoric, scriitor, politician italian. Este autorul lucrării "Principele", primul tratat modern de politică.

23 iunie 1961: A intrat în vigoare Tratatul asupra Antarcticii, elaborat în anul 1959; tratatul bloca, pe o perioadă de 30 de ani, pretențiile oricărui stat la o suveranitate teritorială în Antarctica, unde cercetarea științifică este liberă, iar orice activitate cu scopuri militare este interzisă.

25 iunie 1984: Inaugurarea oficială a lucrărilor de construcție a Casei Republicii și a Bulevardului „Victoria Socialismului" din București.

25 iunie 1998: Instituirea Ordinului „Steaua României", cu șase grade (Colan, Mare Cruce, Mare Ofițer, Comandor, Ofițer, Cavaler), cel mai înalt ordin național românesc, pentru a recompensa serviciile excepționale, civile și militare aduse statului și poporului român.

26 iunie 1877: Schimb de focuri între artileria română și cea otomană în zona Calafat-Vidin; a cazut la datorie sergentul Nicolae Popescu, prima jertfă românească în Războiul de Independență.

26 iunie 1963: Exprimând sprijinul SUA pentru locuitorii Berlinului, președintele Kennedy vizitează orașul la doi ani după construirea Zidului Berlinului. Adresându-se unei mulțimi uriașe, el spune: Astăzi, într-o lume a libertății, cea mai mare mândrie este să spun: "Ich bin ein Berliner".

26 iunie 1974: Prima utilizare comercială a codurilor de bare într-un supermarket american.

27 iunie 1967: Primul ATM (bancomat) din lume e instalat în Enfield, Londra.

27 iunie 1968: La Praga are loc „manifestul celor 2.000 de cuvinte", redactat de un grup de intelectuali, care cer instituirea unui regim liberal în Cehoslovacia comunistă.

27 iunie 2016: A murit Bud Spencer, celebru actor și fost înotător olimpic italian.

28 iunie 1914: Atentatul de la Sarajevo: Franz Ferdinand, moștenitorul coroanei Austro-Ungariei, a fost asasinat împreună cu soția sa, eveniment care a declanșat Primul Război Mondial.

28 iunie 1940: Al Doilea Război Mondial: România cedează Uniunii Sovietice Basarabia, nordul Bucovinei și ținutul Herța în urma unui ultimatum.

28 iunie 1873: A murit mitropolitul Andrei Șaguna, lider al luptei de eliberare națională a românilor din Transilvania.

29 iunie 1521: Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung către Hanăș Begner, judele Brașovului; scrisoarea , datată 29 iunie 1521, reprezintă primul text redactat în limba română, cu caractere slavone care s-a păstrat.

30 iunie 1905: Albert Einstein publică lucrarea „Asupra electrodinamicii corpurilor în mișcare", cunoscută astăzi ca teoria relativității.

30 iunie 1934: A avut loc, în Germania, masacrul împotriva liderilor asociațiilor politice rivale lui Hitler („Noaptea cuțitelor lungi").

30 iunie 1936: A fost publicat romanul „Pe aripile vântului" al scriitoarei americane Margaret Mitchell.

Sursă: Wikipedia

Veste excelentă pentru fani! Duoul Ricchi e Poveri revine în România. Trupa va susține două concerte, la Bucureşti şi Ti... “Nebunii” din publicitate, oameni creativi si agenții digitale care generează idei cărora le dăm share zi de zi, vin la ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x