Compania Béjart Ballet Lausanne va susţine, pe 12 şi 13 octombrie, două spectacole la Sala Palatului din Bucureşti.
Maurice Béjart reprezintă o parte consistentă a istoriei coregrafiei secolului XX, iar compania Béjart Ballet din Lausanne, condusă de succesorul Gil Roman, este o referinţă la fel de importantă în lumea baletului contemporan.
La Bucureşti va fi prezentat cel mai nou spectacol de balet contemporan al companiei, în premieră în România, ce include momentele „Tous les hommes presque toujours s’imaginent” şi „7 Danses Grecques”, potrivit organizatorului, Events.
„Tous les hommes presque toujours s’imaginent” (coregrafie: Gil Roman, muzica: John Zorn) este o creaţie teatrală, reflectivă şi senzuală. John Zorn este unul dintre principalii compozitori de muzică americană contemporană. Densitatea şi diversitatea operei sale, care îşi are începuturile în anii ‘70, precum şi îndrăzneala şi libertatea artistică pe care le exprimă prin creaţia lui, nu au încetat niciodată să provoace şi să fascineze directorul artistic al baletului Béjart Lausanne.
Despre „7 Danses Grecques” (coregrafie: Maurice Bejart, muzica: Mikis Theodorakis), Roman a spus: „Ceea ce numim «folclor» - din punctul meu de vedere, prefer formula «artă tradiţională» - este întotdeauna dificil de accesat şi aproape imposibil de capturat, iar faptul că aparţine sau nu culturii tradiţionale în cauză nu este nici un avantaj, dar nici un handicap. Deoarece civilizaţiile noastre au fost atât de înstrăinate de spiritul tradiţional, a devenit dificil pentru noi să percepem procesul mental care a dat naştere artei în trecutul îndepărtat. Există totuşi o cheie a problemei: să devii celălalt, nu să îl portretizezi. Pentru a prelua linia iniţială a creaţiei, forţa ei ascunsă, e necesar să înţelegem rădăcinile poporului de la un grup cultural sau etnic şi să reducem la minimum citările evidente de folclor. Pentru aceste «danses grecques», am căutat să limitez la maxim «paşii» autentic greceşti”.
Din 2007, Gil Roman întreţine şi dezvoltă repertoriul Baletului Béjart Lausanne. Opera lui Maurice Béjart se află în centrul acestui repertoriu, cu coregrafii emblematice, cum ar fi „Ritul de primăvară”, „Boléro”, „Simfonia Nouă” şi „Baletul Vieţii”, iar Gil Roman doreşte să prezinte varietatea acestui repertoriu cu Piaf şi „Flautul Fermecat”, de exemplu. Coregraf de peste 20 de ani, directorul artistic a îmbogăţit repertoriul cu propriile sale creaţii.
Biletele sunt disponibile în reţeaua Eventim, la preţuri cuprinse între 150 şi 440 de lei.
Sursa : news.ro
Dirijorul Ion Marin va colabora cu Filarmonica din Sankt Petersburg în turneul european din această stagiune... "Solenoid", de Mircea Cărtărescu, în cursa pentru premiul Médicis...