Antena Căutare

Costel Busuioc: "Acum invat sa cant. E o munca titanica"

A devenit deja erou de carte. "Costel Busuioc" se gaseste in librarii inca din iarna. Urmatoarea carte o va lansa dupa ce va fi cantat la Scala, spune razand, cand lumea va comenta pe seama "ciobanului ala care a reusit

Pana sa se remarce pe marile scene, Costel Busuioc, omul a carui viata s-a schimbat radical dupa ce a castigat concursul "Hijos de Babel", studiaza intens muzica. Face vocalize, teorie, solfegiu. Pregatit sa urce pe scena va fi abia la toamna cand, o data cu noul album, publicul va descoperi "un alt Costel Busuioc".

Jurnalul National: Cum de ai devenit asa rapid eroul unei carti?
Costel Busuioc: Romeo Petrasciuc, autorul, este prietenul unui prieten al meu, iar oamenii astia, mai sentimentali, au dat crezare celor ce s-au scris in presa si au fost foarte afectati de aceste rautati, ca mi-am lasat nevasta si copiii... Ei mi-au propus sa facem cartea asta ca sa vada lumea cum sunt eu de fapt. Am spus aproape toate lucrurile frumoase din viata mea, dar si cateva triste. Si nu mi-e rusine cu ce am zis aici. Lansarea cartii a fost in iarna, de Craciun. Urmatoarea carte o voi lansa dupa ce voi canta la Scala. O sa zica lumea: "Ciobanul ala a reusit si uite ca a cantat la Scala din Milano".

Vorbesti si despre numeroasele greutati prin care ai trecut: umilinte, violente fizice si verbale, imbolnaviri care te-au dus la un pas de moarte. Si-a cerut cineva iertare, ulterior, pentru suferintele pe care ti le-a pricinuit?
Nu, nimeni, niciodata, in schimb i-am iertat eu pe toti, fara exceptie.

Oricand dadeai de greu incepeai sa canti. Ti-ai pastrat obiceiul?
Da, categoric.

Te-au cautat parintii, fratii si surorile, dupa ce ai devenit cunoscut?
M-au cautat cativa dintre frati si parintii. Tin legatura cu ei. Cu mama vorbesc foarte des la telefon si ma informeaza si despre restul familiei.

Anul trecut ai avut niste concerte la Bucuresti. Cum au mers?
Am avut niste concerte, insa nu au fost promovate. Cei cu care am lucrat nu au avut cele mai bune intentii.

Au vrut doar sa castige niste bani de pe urma ta?
Fara sa faca cel mai mic efort. Cu tot respectul pentru dansii, ca doar trebuie sa castige toata lumea ca sa traiasca... insa sunt lucruri care nu pot fi spuse. Mi-e mie rusine si prefer sa nu discut despre ele. Sunt oameni carora le lipseste virtutea aia de om. Ce sa incep acuma, sa discut despre cum ar trebui sa fie un om? Imaginati-va ca ar insemna sa fac acuma teologie, ca doar Dumnezeu ne-a facut dupa chipul si asemanarea lui, dar noi nu semanam cu el daca suntem rai, mincinosi, tepari si pretindem ca suntem oameni cu studii, cu facultati, dirijori... Am trait o experienta, eu o iau ca atare. Dar am avut dezamagiri, ca m-au dezamagit oamenii, in special organizatorii de spectacole.

Ai stat mai mult in tara?
Am stat si aici, si afara. Afara, sincer, n-am prea vrut sa cant, din anumite motive. Mi-am dorit foarte mult sa fac o pauza. Am inceput sa cant colinde, in perioada Craciunului, pe care le cantam in fiecare an, la biserica. Villancicos, cum se numesc colindele in Spania, nu sunt atat de gustate acolo asa ca m-am gandit ca acest proiect sa ramana doar pentru Romania. N-a fost rau, dar au existat si lucruri care au lasat de dorit din punct de vedere organizatoric. Insa asa e viata, invatam pe parcurs.

Si n-ai mai cantat deloc afara, anul trecut?
Ba da, la diferite sarbatori ale oamenilor importanti. In Spania, de exemplu, am cantat la sarbatoarea fostului sot al printesei de Monaco. A fost foarte frumos, am cantat arii din opere si cantecele cu care m-am lansat eu, mai usoare, precum "Con te partiro".

Esti invitat doar in Spania la evenimente private?
Sunt dorit in America Latina, insa vreau sa pregatesc foarte bine momentul. Anul trecut, de exemplu, am fost sunat din Ecuador. Ma voiau pentru ca "Hijos de Babel" a avut o audienta extraordinara acolo. In general, in America Latina a avut o audienta foarte buna concursul, se poate proba, si sunt foarte cunoscut in zona.

Ai continuat in tot timpul asta sa-ti aprofundezi studiile muzicale?
Sigur ca da. Am un profesor in Spania, dar de ceva timp nu ne-am prea intalnit. Ultima oara am fost in Spania in februarie, pentru ca am vrut sa stau mai mult langa familie. Copiii sunt la varsta la care au mare nevoie de tata. Eu stiu prin ce am trecut in copilaria mea, nu vreau sa treaca si ei prin asta si am hotarat sa stau mai mult timp in Romania. Dar am gasit si aici un profesor. Imi spuneau foarte multi oameni din Bucuresti, figuri ale muzicii autohtone, la lansarea primului CD cu Jurnalul National, la Ateneul Roman: "Costel, trebuie sa-ti alegi un profesor. Tu decizi cu care dintre ei te vei simti bine". Eu stiam acest lucru... Am avut multi profesori, dar acum lucrez cu cineva din Tg. Mures, care nu doreste deocamdata sa-i fie dezvaluit numele. Si e foarte interesant, pentru ca acest baiat nu mi-a luat nici un ban pana acum si studiez cu el de aproape un an. Cand sunt in Romania, ma duc sa studiez la el, la Tg Mures. E un baiat cu bun simt si mie imi place mult. El este un nativ, e bariton, si stie cu ce probleme ma confrunt eu, ca unul care nu este un nativ, ca sa studiez, sa capat un ambitus, o imbunatatire, o imbogatire a vocii prin munca.

Iti da si "teme", vocalize pentru acasa?
Asta fac toata ziua, studiez. Vocalize, teorie, solfegii.

Si nu iti bat vecinii in teava?
Acum stiu ca e Costel Busuioc si trec cu vederea. (rade)

Citeste continuarea interviului pe jurnalul.ro

Sursa foto: Jurnalul National

Tania Lovinescu si ultima editie a cartii sale: "Ma numesc Alzhaimer"... Hortensia Papadat-Bengescu: Ape adânci si muzica de Bach......

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x