Antena Căutare

Cum a fost de fapt “Marea Revolutie Socialista din Octombrie”: Bolsevicii au dat lovitura de stat luptand contra unui batalion de femei

In noaptea de 24-25 octombrie / 6-7 noiembrie 1917 bolsevicii au preluat puterea in Rusia. A fost o lovitura de stat care a schimbat lumea si destinul acestei mari puteri estice. Propaganda comunista a transformat evenimentul intr-o mare revolutie la care ar fi participat “masele largi populare”, iar adevarul a fost ascuns pana la destramarea Uniunii Sovietice, in 1991. Abia dupa acest moment s-a putut vorbi din nou de lupta scurta intre Garzile Rosii si un batalion de femei, care a aparat cu mult curaj Palatul de Iarna din Sankt Petersburg.

In februarie 1917 Rusia a fost cuprinsa de febra Revolutiei. Nemultumiti de gravele lipsuri materiale soldatii s-au revoltat la Sankt Petersburg. Apoi, microbul dezordinii s-a raspandit in toata tara si, cel mai grav, a infestat trupele aflate pe front, care au refuzat sa mai lupte, predandu-se in masa sau retragandu-se sute de kilometri spere interior. Tarul Nicolae al II-lea a fost silit sa abdice, iar puterea a fost preluata un guvern de orientare democratica, sub sefia lui Aleksandr Kerenski.

De aceasta criza de autoritate si in fata disolutiei statului bolsevicii au iesit la lumina. Libertatea politica acordata de guvern le-a dat posibilitatea de a actiona si a raspandi ideile revolutionare comuniste. Scopul lor, propovaduit de liderul Vladimir Ilici Lenin, a fost preluarea puterii prin orice mijloace. O tentativa de lovitura de stat a avut loc in iulie 1917, dar a fost stopata de reactia prompta a guvernului Kerenski, care a adus trupe fidele de pe front si a pastrat ordinea in Sankt Petersburg.

O noua ocazie s-a ivit in octombrie, atunci cand autoritatea lui Kerenski era in scadere, iar guvernul nu avea la dispozitie decat putine trupe in Sankt Petersburg, restul fiind trimise pe front. Pe 22 octombrie 1917 (stil vechi) „Comitetul Revolutionar Militar” condus de Lev Davidovici Trotki a preluat comanda garnizoanei din oras, care atunci se numea Petrograd, oras pe vremea aceea capitala Rusiei, azi numit pe ruseste Sankt-Peterburg si pe romaneste Sankt Petersburg. La 25 octombrie / 7 noiembrie 1917 lovitura de stat a reusit, grupari militare comandate de liderul bolsevic Vladimir Ilici Lenin inlaturand de la putere guvernul Kerenski aproape fara varsare de sange.

Garzile Rosii conduse de bolsevici au preluat controlul principalelor puncte din capitala intampinand o slaba opozitie. In noaptea de 24-25 octombrie / 6-7 noiembrie 1917 a fost ocupat Palatul de Iarna, resedinta tarilor Rusiei. Actiunea, condusa de Vladimir Antonov-Ovseenko, a intampinat o rezistenta minima, majoritatea locuitorilor orasului Petrograd afland de evenimente abia a doua zi, din ziare. Palatul era aparat de un batalion format din femei, un grup de cazaci si de o mica unitate cadeti, elevi ai unei scoli militare din oras. Cu toate ca femeile au luptat cu mult curaj, nu au putut rezista multa vreme atacului bolsevic. A fost practic cea mai importanta ciocnire militara din timpul acestor evenimente care au influentat soarta lumii.

Articolul continuă după reclamă

Bolsevicii au preluat puterea fara gand sa o mai cedeze vreodata. Alegerile pentru Adunarea Constituanta stabilite de guvernul Kerenski au avut totusi loc in noiembrie 1917 si au aratat cat de populari erau de fapt Lenin si grupul lui. In istoria Rusiei, au fost primele alegeri cat de cat libere, si ultimele pana in 1991. Au fost castigate de socialistii revolutionari, care au obtinut 380 de locuri. Bolsevicii au obtinut numai 168. Adunarea Constituanta a fost dizolvata prin forta in ianuarie 1918.

Ziua de 7 noiembrie a devenit data oficiala la care se sarbatoreste revolutia. Istoria oficiala din Uniunea Sovietica a descris evenimentele ca mult mai dramatice decat au fost in realitate. Filmele sovietice create sub controlul propagandei oficiale aratau o uriasa navala populara asupra Palatului de Iarna precum si lupte crancene. In realitate insurgentii bolsevici au intampinat o rezistenta redusa si aceea venita din partea unor femei.

7 noiembrie 1913: S-a nascut scriitorul si filosoful francez Albert Camus... “Saptamanile interculturale ale migratiei” la ICR Istanbul: doua saptamani de expozitie, proiectii de film si dezbateri...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x