"Foarte multe din aceste obiecte urmeaza a fi licitate - aproape sigur - ilegal, intrucat au facut parte din arhiva familiei Cioran pastrata la Sibiu, in propriul apartament, de Aurel Cioran (fratele lui Emil Cioran), decedat in 1997, la 83 de ani", se arata in scrisoarea trimisa de Sorin Iliesiu ministrului de Externe, Teodor Baconschi.
Printre obiectele care ar putea fi vandute azi la licitatia din Paris se numara: "diploma de bacalaureat din 5 octombrie 1928, diploma de licenta in filosofie si litere, datata 23 iunie 1932, un carnet de student emis in Germania pentru anul scolar 1933-1934 cu fotografie si semnatura, un pasaport, fise de lectura sau "manuscrisul intitulat "Indreptar Patimas", datat 12 martie 1940, evaluat de experti la o suma intre 8.000 si 10.000 de euro".
Oficialitatile romanesti nu se arata deloc interesate de documentele scriitorului roman. Atat Ministerul Culturii cat si Institutul Cultural Roman au declarat ca nu au de gand sa participe la licitatie. Ministerul Culturii nu are bani pentru asemenea investitii, in timp ce ICR-ul si-a justificat absenta de la licitatie prin faptul ca nu poate cumpara obiecte de patrioniu.
Scriitorul va fi sarbatorit in Capitala inca de astazi, 7 aprilie, incepand cu ora 18:30, prin colocvii şi simpozioane, dar si intr-un mod inedit prin actiunea intitulata "Cioran in strada de Dan Perjovschi". Artistul va realiza un desen inspirat din scrierile lui Cioran pe cladirea Ambasadei Franceze, iar alte 20 de citate din opera filozofului vor fi expuse in statii de metrou si autobuz pe linia studenteasca incepand cu Piata Universitatii si cu Biblioteca Centrala Universitara si pana la Grozavesti.
Foto: freelance-frank.com