Festivalul este gandit ca o intalnire pentru suflet, o cautare a radacinilor in traditie, o deschidere spre spiritualitate. "Nu imbiem turistii cu mici, bere si muzica comerciala, ci invitam oameni care isi inteleg radacinile, care recunosc ca au intrebari, care isi respecta traditia si natura", spune Peter Hurley, producatorul evenimentului.
"Drumul lung spre Cimitirul Vesel" a fost creat de la o idee nascuta in Irlanda. In urma cu doi ani, apreciatul compozitor irlandez Shaun Davey a primit o bursa de la "Culture Ireland" pentru a cerceta filonul comun dintre cele doua culturi. Fascinat de Sapanta, artistul a compus o suita muzicala in care se imbina elemente traditionale din ambele zone cu elemente din muzica clasica. Textele acestor melodii sunt chiar epitafurile de pe mormintele din Sapanta.
Ideea de a organiza un festival a pornit de la dorinta ca aceasta creatie sa fie cantata chiar la Sapanta, locul care a inspirat-o, muza vesela a trecerii dincolo. 160 de muzicieni - corul barbatesc al Facultatii de Teologie din Sibiu, un cor mixt din Maramures, o orchestra de camera romaneasca si instrumentisti alesi dintre cei mai buni muzicieni traditionalisti ai Irlandei - vor interpreta lucrarea lui Shaun Davey, in noaptea de Sfanta Marie, pe pajistea de langa Cimitirul Vesel. "Drumul lung spre Cimitirul Vesel" inseamna cinci zile cu muzica "altfel". Grigore Lese si invitatii lui vor purta publicul la izvoarele cantecului, acolo unde sunetul se imbina perfect cu trairile sufletului. Pe de alta parte, muzica lui Shaun Davey va fi cantata live de 120 de artisti. Nu vor lipsi atelierele de olarit, dans, muzica taraneasca, gatit traditional, pastravarit si multe altele.
Invitat in proiect in calitate de muzician, Grigore Lese, militant recunoscut al pastrarii spiritualitatii romanesti, a acceptat rolul de regizor artistic al Festivalului, alaturi de Shaun Davey, ocupandu-se de partea muzicala si de toate aspectele care tin de conservarea autenticului si respingerea kitschului.
Miza festivalului este pe cat de mare, pe atat de directa: o dovada ca Spiritul viu al romanului poate fi inscris in circuitul valorilor universale, pastrandu-se insa componenta sa inefabila, nesupusa comercializarii, prin transmiterea adevaratelor valori care contribuie la conturarea imaginii Romaniei in lume.
Evenimentul este prezentat de Asociatia Culturala Irlandezo-Romana "New Grange", in colaborare cu Consiliul Local Sapanta, Parohia Ortodoxa Sapanta si cu sprijinul Consiliului Judetean Maramures.
Sursa, text si foto: jurnalul.ro
Actrita Ioana Pavelescu isi sarbatoreste ziua de nastere... Regina Maria, omagiata in Cetatea Rasnov...