Antena Căutare

Dumitru Hasegan a implinit 67 de ani

Directorul Institutului de Stiinte Spatiale Dumitru Hasegan a implinit ieri 67 de ani. La multi ani!

"Sa privim spre tarile dezvoltate!"
"Inca un moment aniversar. Desi m-am «obisnuit», totusi este un prilej sa ma opresc si sa privesc inapoi si, foarte important, inainte. Privind inapoi sunt multumit si ma gandesc la 3 ani cruciali din viata mea: 1967, 1969 si 1990.

1967 - Angajarea la Institutul de Fizica Atomica din Bucuresti-Magurele. Din acel moment mi s-a deschis minunata lume a cercetarii stiintifice si am avut toate conditiile sa ma dezvolt pe aceasta cale, in special prin participarea, inca de la inceput, la colaborari internationale. Am lucrat pe doua directii: fizica nucleara in care, lucrand in colaborare internationala la Institutul Unificat de Cercetari Nucleare, Dubna-Federatia Rusa, am fost coautor la descoperirea experimentala a unui nou mod de dezintegrare naturala: emisia spontana de nuclee grele. A doua directie, cercetarea spatiului cosmic. Prin participarea la Programul INTERCOSMOS, am fost Co-Investigator la experimente realizate pe orbite circumterestre la bordul a sapte sateliti artificiali si trei statii spatiale cu echipaj uman, inclusiv Investigator Principal/Coinvestigator la cinci experimente din programul stiintific al cosmonautului roman Dumitru Dorin Prunariu.

1969 - Anul casatoriei cu sotia mea, Livia. De-a lungul timpului am avut sansa unei vieti de familie calde si sigure, care mi-a asigurat echilibrul necesar, inclusiv pentru cresterea celor doua fete. Azi, una dintre ele, Monica-Ioana, dupa terminarea doctoratului in fizica in USA, are un postdoc in Canada, iar cealalta, Teodora-Corina, tocmai a terminat doctoratul in antropologie, tot in USA.

1990 - Anul alegerii ca director al actualului Institut de Stiinte Spatiale de la Magurele. Folosind experienta acumulata anterior, am reusit sa realizez si sa implementez o strategie care a dus la cresterea si recunoasterea institutului ca partener semnificativ in colaborarile internationale in care ISS este partener - atat la CERN-Geneva, GSI-Darmstadt si alte mari experimente europene la sol, cat si la misiuni spatiale ale Agentiei Spatiale Europene. Desigur ca atingerea acestui punct a implicat eforturi enorme, de la constructia colectivelor de cercetare pana la asigurarea bazei materiale necesare activitatii la nivelul cerut de reprezentarea institutului, implicit a tarii, pe baze egale cu partenerii straini.

Articolul continuă după reclamă

In prezent sunt Investigator Principal al primului experiment romanesc care se va realiza la bordul Statiei Spatiale Internationale. Experimentul a fost selectat de Agentia Spatiala Europeana - ESA, care si finanteaza segmentul spatial. Segmentul de sol, cu tot ce implica de la realizarea fizica la teste, este finantat de un program special al ESA - Programul pentru Tarile Europene Colaboratoare, PECS. Prin acordul dintre ESA si NASA, experimentul va fi lansat cu Naveta Spatiala ENDEAVOUR (STS-134) la sfarsitul anului 2010 de la Kennedy Space Centre, Florida, USA.

Sunt intrebat care ar fi primele trei lucruri pe care le-as face daca as fi ministrul Educatiei si Cercetarii. Intai as ridica ochii din «cercul ingust» al Romaniei si as privi spre tarile dezvoltate, unde as vedea ca educatia si cercetarea sunt piloni esentiali pentru dezvoltarea tarilor (a se vedea deciziile USA, Germaniei si Frantei in perioada de criza). Apoi, m-as decide sa fiu DOAR managerul domeniilor si m-as «bate» pentru a asigura conditiile necesare functionarii lor, de la legislatie corespunzatoare la finantare. Si, in sfarsit, as avea incredere in comunitatile de specialisti si as da autonomie maxima sa se gestioneze singure, de la strategie (in cadrul strategiei nationale) la finantare si functionare."

Sursa: jurnalul.ro

Publicul nu-i da ragaz lui Radu Beligan... Actrita Ozana Oancea, declarata "Omul zilei" de Jurnalul National...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 15 noiembrie 2024. Andrei Urs și Vlad Condurache au câștigat suma de 15000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 15 noiembrie 2024. Andrei Urs și Vlad Condurache au câștigat suma de 15000 de lei Vineri, 15.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x