Live acumObservator 19
Prime Time 20:30Chefi la cutite

Ediţia în limba germană a romanului "Solenoid", de Mircea Cărtărescu, va apărea pe 23 septembrie

Ediţia în limba germană a romanului "Solenoid", de Mircea Cărtărescu, va apărea pe 23 septembrie 2019, la prestigioasa editură vieneză Zsolnay, în traducerea lui Enest Wichner, anunţă editura Humanitas.

Solenoid de Mircea Cartarescu

Ediţia în limba germană a romanului "Solenoid", de Mircea Cărtărescu, va apărea pe 23 septembrie 2019, la prestigioasa editură vieneză Zsolnay, în traducerea lui Enest Wichner, anunţă editura Humanitas.

"Masiva ediţie germană a "Solenoidului", de peste 1000 de pagini, este în pregătire la editura Paul Zsolnay din Viena", a scris autorul romanului, publicând pe Facebook o pagină din catalogul editurii.

"Genial, nebunesc, măreţ. Prin monumentalul său roman despre maşinăria fantastică "Solenoid", Mircea Cărtărescu se înscrie definitiv în rândul celor mai importanţi scriitori ai prezentului", potrivit editurii vieneze.

"«Căderea», textul unui tânăr autor este întâmpinat cu ironie în cadrul cenaclului literar, care reacţionează batjocoritor şi jignitor. Nu avea să devină, asa cum sperase, un autor renumit, ci profesor la Şcoala nr. 86, într-o periferie a Bucureştilor. Doar că, odată ce achiziţionează o casă în formă de vapor, autorul-fără-nume se regăseşte în sfera de influenţă a Solenoidului, un fel de bobină magnetică uriaşă, aflată în pivniţa imobilului. Forţa gravitaţională a acestuia nu acţiona însă în jos, ci ridica tot mai sus ceea ce intra în câmpul său: oameni, lucruri, chiar şi realitatea-însăşi. Romanul monumental al lui Cărtărescu ia ad litteram simpla constatare că între cer şi pământ se află mai multe decât putem bănui. Rezultă o operă care incorporează toată arta şi toate obsesiile autorului său".

"Cărtărescu m-a zguduit la propriu, până când am resimţit, pe alocuri, senzaţii de ameţeală sau uneori de leşin, dar cel mai des de imponderabilitate", a spus Navid Kermani.

Mircea Cărtărescu, născut pe 1 iunie 1956, la Bucureşti, a absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti în 1980. Este profesor doctor la catedra de Istoria literaturii române a Facultăţii de Litere, Universitatea din Bucureşti, poet, prozator, critic literar şi publicist, membru al Uniunii Scriitorilor din România, al PEN România şi al Parlamentului Cultural European. A semnat peste 25 de volume personale şi este prezent în numeroase volume colective şi antologii. Între scrierile lui mai importante se numără „Nostalgia”, „Levantul”, trilogia „Orbitor” şi romanul „Solenoid”.

Cărţile sale au fost traduse, până în prezent, în 24 de limbi. A primit numeroase premii literare româneşti şi zece importante premii internaţionale, între ele: premiul internaţional pentru Literatură de la Vileniča (2011), premiul internaţional pentru Literatură „Haus der Kulturen der Welt“ (2012), Premiul internaţional pentru Literatură Berlin (2012), premiul Spycher - Literaturpreis Leuk, în Elveţia (2013), marele premiu al Festivalului Internaţional de Poezie de la Novi Sad (2013), premiul „Tormenta en un vaso”, Spania (2014), premiul Euskadi de Plata, San Sebastian (2014), premiul cărţii pentru înţelegere europeană al oraşului Leipzig, în 2015, şi premiul de stat al Austriei pentru literatură europeană, în 2015.

După 1989, este activ în publicistică pe diferite teme de actualitate culturală şi politică. I-au fost decernate, între altele, Ordinul naţional „Serviciul credincios” în gradul de Comandor (2000), Ordinul „Meritul cultural” în gradul de Mare ofiţer categoria A (2006), Medalia Chevalier de l’ordre des arts et des lettres (2008) şi Medalia „Nihil Sine Deo” a Casei Regale române (2016).

Sursa: News.ro

Fanatik.ro

Alexandra, dispărută în Borșa, găsită de polițiști

Observator Antena 1

Mihaela Apostolides, executată în Italia

Observator Antena 1

Cutremur monden! S-au despartit?! Avem dovada

Spynews.ro

Fara numar de la Leo! 1 mliard de lei la semnatura! Ce trebuie sa faca Vulpita pentru bani😲

Spynews.ro

"Taxa Covid" pentru bătrâni. Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani ar putea fi taxate...

AntenaSport

Marius Csampar își caută soţie. Cum arată femeia ideală pentru omul care a comis 6 crime...

AntenaSport

Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea...

Antenastars.ro

Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am...

Antenastars.ro

Travis Scott a avut o relație cu Rihanna. Uite de ce au ținut-o ascunsă!

Zu TV

PATRU momente în care familia Kardashian a fost la un pas de moarte

Zu TV

5 zodii care redescoperă dragostea în 2018 – Cea mai iubită zodie este…

tvhappy.ro

Îl mai știi pe Timmy, din serialul Pasiuni? Incredibil ce destin tragic a avut

Playtech.ro

Filmele care i-au făcut pe protagoniști să-și piardă mințile. Ce s-a ales de acești actori

Playtech.ro

Tragedie în fotbalul românesc! Un jucător de la U Cluj a murit. Motivul decesului şi anunţul...

Telekomsport.ro

Alertă! Închisoarea de la 5 la 10 ani pentru românii care fac asta! PSD lovește dur

Capital.ro

Fiul lui Ion Țiriac, planuri de nuntă la 3 ani de la divorțul de Ileana. Cum arată logodnica...

Impact

Povestea incredibilă a asistentului medical SMURD care a fost trimis să-și salveze propriul...

Antena3.ro

Denise Rifai revine! Cu ce televiziune a semnat fosta vedetă Realitatea Tv

Voxbiz.ro

Un mecanic a facut schimbul de ulei la o masina care a stat 13 ani. Cand a vazut ce iese din...

Cars.ro

COVID-19. Avem voie să ne scăldăm în piscină sau mare? Specialiștii americani au răspuns

Jurnalul
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro