Dupa sase ani de activitate itineranta prin tara si prin strainatate (Franta, Canada, Belgia, Elvetia), dupa zeci de spectacole prezentate publicului in sali de imprumut, Teatrul Excelsior isi deschidea stagiunea 1996 - 1997 in propriul spatiu scenic, amenajat in Strada Academiei 28.
Sase actori entuziasti - Ion Lucian, Daniela Anencov, Genoveva Preda, Victor Radovici, Paula Sorescu-Lucian, Vasile Menzel - inaugurau sediul cu spectacolul "Nu treziti un copil care viseaza" de Eugen Ionesco. Acestora li s-au alaturat actori tineri, iar succesul a continuat cu premierele: "Cocoselul neascultator", "Mica Sirena", "Aladin si Lampa Fermecata", "Inima de piatra", "Frumoasa si bestia".
In prezent, pe locul vechiului sediu se construieste un nou teatru, cu o sala spatioasa de 250 de locuri. Devenit din nou itinerant, pana la inaugurarea noii cladiri, Teatrul Excelsior prezinta spectacole muzicale interactive, pline de viata si culoare. "Spectacolele trebuie sa fie concepute ca pentru publicul adult... numai ca mai bine!" - spune, cu atitudinea rostirii unui crez, directorul Teatrului Excelsior, Ion Lucian.
"Intre adulti si teatru se stabileste o casnicie fara divort, dar logodna se face in tinerete, iar dragostea incepe in copilarie. Dragostea cu care noi facem spectacolele trebuie sa se transforme in dragostea voastra. Noi va asteptam cu incredere!". Noi inseamna: Ion Lucian, Victor Radovici, Paula Sorescu-Lucian, Vasile Menzel, Annemary Ziegler, Robert Radoveneanu, Silvana Ionescu, Cosmin Sofron, Mihaela Coveseanu, Ciprian Cojenel, Cosmina Dobrota, Cristian Nicolaie, Marian Radulescu. "Toti oamenii mari au fost mai intai copii. Dar putini dintre ei isi mai aduc aminte", spunea Micul Print al lui Antoine de Saint-Exupery.
Anul acesta, Excelsior a implinit 20 de ani. Printre cei care si-au adus aminte ca au fost mai intai copii si si-au gasit timp sa vina sa bea din cupa festiva se numara Alexandru Andries, Nicu Alifantis, Mircea Vintila, Doru Stanculescu si Sorin Minghiat. Ion Lucian le-a multumit cu lacrimi in ochi celor care au dovedit ca sunt adevarati prieteni. "Dragostea noastra va va urmari intotdeauna!" - i-a avertizat cu blandete maestrul Ion Lucian. "Limpede nu vezi decat cu inima. Miezul lucrurilor nu poate fi vazut cu ochii - tot din Micul Print citire.
Nu cunoastem decat ceea ce imblanzim, zise vulpea. Oamenii nu mai au timp sa cunoasca nimic. Cumpara lucruri de-a gata, de la negutatori. Cum insa nu exista negutatori de prieteni, oamenii nu mai au prieteni. Daca vrei sa ai un prieten, imblanzeste-ma". Din cand in cand, n-ar strica sa ne imblanzim, sa nu uitam ca avem o inima cu care putem depista miezul lucrurilor importante, sa cautam si sa ne gasim prieteni, pe care sa-i pretuim.
Echipa Teatrului Excelsior abia asteapta sa aiba prieteni. Ion Lucian este "parintele" si i-a invatat cat de valoroase sunt omenia, prietenia, copilaria. Impreuna formeaza un teatru cu inima tanara. O inima ce nu poate fi niciodata impietrita. Apartine unor oameni mari care l-au imblanzit pe copilul din ei si-l tin aproape de casa sufletului.
P.S. La aniversarea teatrului nu a venit nici un reprezentant de la Primarie. Probabil ca erau prea ocupati cu problemele de "oameni mari". Noi nu putem sa-i intelegem. Suntem prea copii pentru a le gasi vreo scuza.
Sursa: jurnalul.ro
Pe poante sau pe patine, "Lacul lebedelor" este mereu o feerie... Megalitii Dartmoor...