Antena Căutare

Expoziţia "Omul şi peisajul în grafica lui Gheorghe Petraşcu", inaugurată la Biblioteca Academiei Române

Evenimentul, prilejuit de comemorarea a 70 de ani de la moartea artistului, va avea loc în sala „Theodor Pallady“ din Calea Victoriei 125. Vor vorbi prof. dr. Cristian Velescu şi Cătălina Macovei, curatorul expoziţiei.

Expoziţia "Omul şi peisajul în grafica lui Gheorghe Petraşcu" va fi inaugurată miercuri, de la ora 13.30, la Biblioteca Academiei Române.

Evenimentul, prilejuit de comemorarea a 70 de ani de la moartea artistului, va avea loc în sala „Theodor Pallady“ din Calea Victoriei 125. Vor vorbi prof. dr. Cristian Velescu şi Cătălina Macovei, curatorul expoziţiei.

Pe simeze vor fi expuse 76 de lucrări de grafică din colecţiile Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Române, care păstrează câteva sute de desene şi gravuri, cele mai multe achiziţionate de la familia artistului.

Expoziţia este însoţită de un catalog, care cuprinde majoritatea lucrărilor deţinute de Biblioteca Academiei Române. Catalogul este împărţit în mai multe secţiuni: lucrări expuse, lucrări care nu sunt prezente în expoziţie şi un capitol cuprinzând 60 de gravuri, în diferite stadii şi tiraje. Un element inedit îl constituie gravurile trase direct de pe plăcile de zinc aflate în fondurile Bibliotecii Academiei Române. Catalogul este completat cu viaţa şi activitatea artistică a lui Gheorghe Petraşcu, ilustrată prin fotografii, unele dintre ele inedite.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 26 iunie - 19 iulie, de luni până vineri, între orele 10.00-16.00.

Pictorul Gheorghe Petraşcu (1872-1949) a elaborat o operă solidă şi profund realistă, în care se păstrează elemente din studiul maeştrilor, clasici sau moderni, naţionali sau universali. Criticul român Oscar Walter Cisek îl încadra în galeria peisagiştilor, care iau o atitudine concretă faţă de peisaj, fie că s-a oprit asupra unor locuri din ţară (Sinaia, Târgu Ocna, Câmpulung-Muscel) sau din străinătate (Veneţia, Napoli, Vitré, Toledo). A studiat, asemeni multor alţi artişti români, la Academia Julian din Paris. Întors în ţară, participă, ca membru fondator, la constituirea societăţii „Tinerimea artistică“. În 1936 a fost ales membru titular al Academiei Române.

Sursa : news.ro

Opera Comică pentru Copii a avut peste 200.000 de spectatori în stagiunea 2018/ 2019... România este invitat de onoare la Festivalul literar "Luna Lecturilor de Autor"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x