La doi ani de atunci, portretul voievodului a ajuns acasa, expus in premiera la Muzeul National de Arta al Romaniei. Lui i se alatura obiecte imprumutate de la muzee din Ungaria, Austria, Germania, Slovenia, precum si piese din patrimoniul national, reunite intr-o expozitie impartita in patru sectiuni. Scopul comun este acela de a redeschide discutia asupra personajului istoric Vlad Tepes/Dracula si a vampirismului, intr-un context istoric si documentar realist.
In prima sectiune, personalitatea si imaginea lui Vlad III Dracula, precum si epoca sa sunt prezentate prin intermediul unor serii de portrete (unele in premiera) si documente. A doua parte ilustreaza contextul istoric - conflictele dintre turci si crestini in Europa de Sud-Est in secolele XV-XVIII, care au contribuit la numeroase schimburi culturale. Gravurile de epoca, scrisorile, tratatele pentru vindecarea de "boala vampirismului" documenteaza cea de-a treia parte a expozitiei.
Si, la final, figura lui Dracula in cinematografia mondiala prin intermediul afiselor si imaginilor din filme precum "Dracula" (1931) sau "Nosferatu the Vampire" (1979). Deschisa in perioada 9 iulie-10 octombrie, expozitia a fost organizata de Muzeul National de Arta al Romaniei, in colaborare cu Kunsthistorisches Museum din Viena si Schloss Ambras.
Sursa: jurnalul.ro