Antena Căutare

Gala UNITER, criza si norul de cenusa

A mai fost o Gala UNITER. Cea de-a optsprezecea. In cel de-a douazecilea an al Uniunii Teatrale din Romania. Criza a impins sarbatoarea teatrului din nou in studioul tv. Criza a dat mana, in acest an, cu vulcanul islandez. Au lipsit, din cauza norului de cenusa premianti si invitati prestigiosi

Cand exista probleme de acest fel, precum criza financiara, al carei sfarsit nu se intrezareste, salvator poate fi umorul. De aceea a fost binevenita, luni seara, la Gala Premiilor UNITER, desfasurata in studioul 3 al Televiziunii publice, interventia lui Tony Grecu, atunci cand i s-a inmanat Premiul special pentru spectacol de divertisment (motivatia Senatului UNITER fiind: pentru contributia domniei sale la istoria vie a umorului romanesc).

Grecu a vorbit asistentei din platou - celei din fata televizoarelor (TVR a transmis in direct), din fata calculatoarelor (in direct pe internet), celei care a ascultat la radio (in direct la Radio Romania Cultural) - despre observatiile sale privind Gala de-a lungul anilor: aceasta devine tot mai restransa. A avut loc la Sala Palatului, cu vreo 4.000 de oameni, apoi la TNB, unde sunt peste 1.000 de locuri. Din anul trecut, are loc la TVR, cu vreo cateva sute de oameni. "In conditiile de criza, daca se mentine trendul, probabil ca la anul Gala UNITER se va desfasura in biroul lui Ion Caramitru de la Teatrul National, cu trei - patru spectatori. Regia Cornel Todea. Se va filma cu telefonul mobil, pentru ca nu sunt bani. Peste inca un an, in 2012, daca criza nu se va opri, Gala UNITER se va transmite prin sms: Caramitru, de la el de-acasa, din sufragerie, va da sms-uri tuturor laureatilor si ii va ruga sa-l sune inapoi ca nu mai are bani", spunea Tony Grecu in stilu-i cunoscut. Sumbra prezicere pentru sarbatoarea teatrului romanesc.

FILIPISIMA SI CVARTETUL RADUCANU
A cantat "La multi ani!" UNITER-ului, care a implinit 20 de ani, soprana Felicia Filip, cea numita de francezi, cum spunea amfitrionul Ion Caramitru, Filipisima. Vocea ei a implut de lumina sufletele invitatilor. Cvartetul ce poarta numele lui Johnny Raducanu, in frunte cu acest minunat muzician, a "ornamentat" Gala cu armonia sunetelor nascute la pian, clarinet si chitare. Momente artistice au oferit, de asemenea, Dumitru Rucareanu, Ada Milea si Bogdan Burlacianu.

Au venit invitati la gala, atatia cate locuri erau rezervate. Pentru ca multi premianti si multe personalitati care urmau sa inmaneze distinctiile nu au putut veni (s-a tot invocat vulcanul care a trimis spre cer un nor de cenusa) au fost prezenti "inlocuitori". Unii au decernat premii, alti au ridicat premii.

Articolul continuă după reclamă


Ca o ironie a sortii, cel care si-a dorit de multi ani un trofeu UNITER, George Mihaita (asa cum isi doresc multi, multi artisti) a castigat Premiul pentru cel mai bun actor in rol principal (pentru rolul Ametistov din "Casa Zoicai", in regia lui Alexandru Tocilescu de la Teatrul de Comedie), dar nu a fost prezent, caci in momentul desfasurarii Galei era intr-o masina pe drumul Paris - Bucuresti, cu prietenul sau Horatiu Malaele. Au fost cu treburi prin Europa si daca avioanele erau la sol au pornit la drum cu o masina. Or, scenograful Andrei Both, caruia i s-a acordat, de catre Senatul UNITER, Premiul pentru intreaga activitate, a stat vreo doua zile intr-un aeroport din SUA, pentru a veni la Bucuresti. Nu a putut decat sa trimita mesaj, cu regretele de rigoare: "A intervenit imprevizibilul: un vulcan. In ciuda tuturor eforturilor, mi-a fost imposibil sa gasesc un drum in norul de cenusa ca sa pot participa la acest eveniment".

PREMII, PREMII
Nominalizarile le-au hotarat trei critici: Doina Papp, Ion Cocora si Mircea Morariu. Ei au vazut spectacole ale anului 2009, avand cuvantul hotarator si din ceea ce au nominalizat s-au ales castigatorii de un alt juriu, din care au facut parte criticii Marina Constantinescu si Florica Ichim, actrita Valeria Seciu, scenograful Mihai Madescu si regizorul Cornel Todea.

Iata rezultate finale. Premiul pentru cel mai bun spectacol s-a acordat productiei "Rosencrantz si Guildenstern sunt morti", regia Victor Ioan Frunza (Teatrul Maghiar "Csiky Gergely" din Timisoara). Trofeul a fost inmanat de ministrul Culturii, Hunor Kelemen. Premiul pentru cea mai buna regie, care a revenit lui Alexandru Dabija pentru creatia Teatrului Odeon "Pyramus & Thisbe 4 you", l-a inmanat Primarul General Sorin Oprescu. Nici Dabija nu a fost prezent la Gala. Cel mai bun actor principal a fost desemnat, asa cum spuneam, George Mihaita, care se bucura, cu siguranta si pentru partenera sa de scena in acelasi spectacol "Casa Zoicai" - Virginia Mirea, pentru Premiul obtinut la categoria cea mai buna actrita in rol principal (rolul Zoia Denisovna Pelt). Vlad Ivanov a fost tinut la Bucuresti de acelasi nor "buclucas". El urma sa zboare luni in Spania la filmari. Si daca tot nu a zburat a venit la Gala si s-a bucurat de Premiul pentru cel mai bun actor in rol secundar (Doctorul din "Un duel", Teatrul National din Bucuresti). Colega sa de scena din aceeasi creatie, Ana Ciontea, s-a invrednicit de Premiul pentru cea mai buna actrita in rol secundar (Maria). Iuliana Valsan a primit Premiul pentru cea mai buna scenografie ("Herr Paul", Teatrul Tineretului din Piatra Neamt). La Debut, a castigat Crina Semciuc, pentru rolul Lena din "Leonce si Lena" (Teatrul de Comedie).

Citeste articolul integral pe jurnalul.ro

Sursa foto: Intact Images

Aurora Liiceanu, declarata "Omul zilei" de Jurnalul National... Camil Petrescu despre "Patul lui Procust": "Nu mai cred in arta!"...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x