Pe scena vor urca oameni cu talpile tabacite de drumuri, cu maini asprite de munca pamantului, in cateva cuvinte, oameni fara dichisuri si podoabe. Rafinamentul lor este cantecul izvorat din plamada lor, taraneasca. I-a gasit Grigore Lese, in preumblarile lui, "La portile ceriului". Sunt adunati de pretutindeni: Maramures, Rasca, Cogealac.
Cantarile lor sunt speciale, nu le gasesti la tot pasul. Aproape uitata, muzica promovata de Grigore Lese are darul de a desfereca tainitele sufletului, oferind noi perspective asupra lumii si schimband stari pentru ca nu este firesc sa uitam de unde de tragem si sa lasam uitarii traditiile stramosesti si cantecele mosilor nostri.
"Cred ca un popor care isi uita traditiile este in pericol de a se narui. De aceea cred ca pentru fiecare dintre noi intoarcerea la obarsii este obligatorie. Cred ca spre obarsii urci, nu cobori, caci pentru a-ti putea atinge radacinile trebuie sa-ti inalti sufletul. Cred in sensibilitatea, in emotia si in forta de creatie a poporului meu. Cred cu tarie ca menirea mea in aceasta lume este sa-mi innobilez stramosii prin cantec", spune maestrul Grigore Lese.
Seria "Ultimii rapsozi" a debutat in 2008 la Institutul Cultural Roman, fiind un program lunar de familiarizare a publicului citadin cu muzica traditionala. Grigore Lese a pus de fiecare data in scena spectacole spontane, neregizate, invitand muzicantii din tara sa-si arate aceasta latura sufleteasca, dozand si alternand genurile muzicale.
Citeste articolul integral pe jurnalul.ro
Targ de Sfantul Nicolae la Muzeul Taranului Roman... Piesa “Clipe de viata”, prilej de sarbatoare pentru Teatrul Nottara...