Antena Căutare

Ion Vianu, la Bookfest: "Un procuror nu are puterea pe care o are un psihiatru"

Psihiatrul şi scriitorul Ion Vianu a lansat duminică, la Bookfest, cartea ''Între violenţă şi compasiune. Amintirile unui psihiatru'', prilej cu care a subliniat responsabilitatea medicului în cazul utilizării violenţei psihiatrice, adesea inevitabile.

Psihiatrul şi scriitorul Ion Vianu a lansat duminică, la Bookfest, cartea ''Între violenţă şi compasiune. Amintirile unui psihiatru'', prilej cu care a subliniat responsabilitatea medicului în cazul utilizării violenţei psihiatrice, adesea inevitabile.

"Sunt situaţii în care violenţa psihiatrică este inevitabilă. Cineva care devine agresiv trebuie oprit şi imobilizat, spre binele lui şi spre binele celorlalţi. Aceasta este o încercare extrem de grea şi este o tentaţie foarte mare, pentru că acest imperativ categoric al violenţei poate fi extins într-un mod necontrolat şi brutal fără să ai un criteriu foarte precis. Deci eşti într-o cenzură permanentă cu tine însuţi şi această cenzură constituie marea întrebare pe care o pune psihiatria - aceea a abuzului de putere. Pentru că să ştiţi că sunt puţine meserii în care ai atâta libertate şi atâta cădere să acţionezi în numele Ştiinţei, cu 'Ş' mare, cum este Medicina, în general, şi Psihiatria, în mod particular. Un procuror nu are puterea pe care o are un psihiatru. Pentru că el acţionează pe loc, chiar fără nicio hârtie, fără nicio autorizaţie. Acţionează imediat. Şi, de aceea, el este controlorul său", a spus Vianu la lansare, desfăşurată la standul Polirom din Bookfest.

El a dezvăluit faptul că şi-a intitulat cartea "Între violenţă şi compasiune", deoarece violenţa nu poate fi învinsă decât de compasiune. ,, Doar compasiunea, adică o înţelegere profundă a ceea ce simte în totul (pacientul - n.r.), o suferinţă proprie a psihiatrului, dar care nu trebuie să-l facă să-şi piardă luciditatea", a explicat Ion Vianu.

"Intrarea în simetrie este un viciu comun tuturor relaţiilor umane şi ştiţi că există un autor francez, foarte ilustru de altfel, Rene Girard, care a creat conceptul de rivalitate mimetică, adică 'dacă îmi dai o palmă, îţi dau o palmă'. Şi unul din primii doctrinari care a contrazis această teorie şi care a adus ceva nou în lume este chiar Hristos, care spune exact invers 'Dacă îmi dai o palmă, întind şi obrazul celălalt'. Deci, întreaga simetrie este de a evita această replică, această asemănare a reacţiei tale cu reacţia celuilalt. Este esenţial în relaţiile umane, dar devine cardinal şi caracteristic şi determinant în relaţia medic - pacient şi în special în relaţia psihiatru - pacient", a subliniat Vianu.

Articolul continuă după reclamă

Apărută în colecţia "Biografii, autobiografii şi jurnale - Memorii, amintiri" cartea "Între violenţă şi compasiune. Amintirile unui psihiatru", un text "dens" şi "pasionant", conduce scriitorul pe firul amintirilor, constituindu-se, potrivit Editurii Polirom, într-o "meditaţie asupra suferinţei, a demnităţii omului, accentuând modestia de care trebuie să ne pătrundem în faţa infinitei complexităţi a fiinţei".

Medic psihiatru şi scriitor, Ion Vianu, fiul criticului literar Tudor Vianu, s-a născut la 15 aprilie 1934, la Bucureşti. A urmat studii de filologie clasică, iar ulterior medicina.

Sursa: Agerpres

UiPath, Google și alte mari companii dezbat la București cum inteligența artificială si robotizarea schimbă economia... Co-fondatorul „Singularity University”, despre ce se întâmplă la București, săptămâna viitoare: „E cel mai amplu festiva...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x