Live acumAsia Express - Drumul comorilor
Prime Time 20:00Asia Express - Drumul comorilor

Ion Vianu, la Bookfest: "Un procuror nu are puterea pe care o are un psihiatru"

Psihiatrul şi scriitorul Ion Vianu a lansat duminică, la Bookfest, cartea ''Între violenţă şi compasiune. Amintirile unui psihiatru'', prilej cu care a subliniat responsabilitatea medicului în cazul utilizării violenţei psihiatrice, adesea inevitabile.

Psihiatrul şi scriitorul Ion Vianu a lansat duminică, la Bookfest, cartea ''Între violenţă şi compasiune. Amintirile unui psihiatru'', prilej cu care a subliniat responsabilitatea medicului în cazul utilizării violenţei psihiatrice, adesea inevitabile.

"Sunt situaţii în care violenţa psihiatrică este inevitabilă. Cineva care devine agresiv trebuie oprit şi imobilizat, spre binele lui şi spre binele celorlalţi. Aceasta este o încercare extrem de grea şi este o tentaţie foarte mare, pentru că acest imperativ categoric al violenţei poate fi extins într-un mod necontrolat şi brutal fără să ai un criteriu foarte precis. Deci eşti într-o cenzură permanentă cu tine însuţi şi această cenzură constituie marea întrebare pe care o pune psihiatria - aceea a abuzului de putere. Pentru că să ştiţi că sunt puţine meserii în care ai atâta libertate şi atâta cădere să acţionezi în numele Ştiinţei, cu 'Ş' mare, cum este Medicina, în general, şi Psihiatria, în mod particular. Un procuror nu are puterea pe care o are un psihiatru. Pentru că el acţionează pe loc, chiar fără nicio hârtie, fără nicio autorizaţie. Acţionează imediat. Şi, de aceea, el este controlorul său", a spus Vianu la lansare, desfăşurată la standul Polirom din Bookfest.

El a dezvăluit faptul că şi-a intitulat cartea "Între violenţă şi compasiune", deoarece violenţa nu poate fi învinsă decât de compasiune. ,, Doar compasiunea, adică o înţelegere profundă a ceea ce simte în totul (pacientul - n.r.), o suferinţă proprie a psihiatrului, dar care nu trebuie să-l facă să-şi piardă luciditatea", a explicat Ion Vianu.

"Intrarea în simetrie este un viciu comun tuturor relaţiilor umane şi ştiţi că există un autor francez, foarte ilustru de altfel, Rene Girard, care a creat conceptul de rivalitate mimetică, adică 'dacă îmi dai o palmă, îţi dau o palmă'. Şi unul din primii doctrinari care a contrazis această teorie şi care a adus ceva nou în lume este chiar Hristos, care spune exact invers 'Dacă îmi dai o palmă, întind şi obrazul celălalt'. Deci, întreaga simetrie este de a evita această replică, această asemănare a reacţiei tale cu reacţia celuilalt. Este esenţial în relaţiile umane, dar devine cardinal şi caracteristic şi determinant în relaţia medic - pacient şi în special în relaţia psihiatru - pacient", a subliniat Vianu.

Apărută în colecţia "Biografii, autobiografii şi jurnale - Memorii, amintiri" cartea "Între violenţă şi compasiune. Amintirile unui psihiatru", un text "dens" şi "pasionant", conduce scriitorul pe firul amintirilor, constituindu-se, potrivit Editurii Polirom, într-o "meditaţie asupra suferinţei, a demnităţii omului, accentuând modestia de care trebuie să ne pătrundem în faţa infinitei complexităţi a fiinţei".

Medic psihiatru şi scriitor, Ion Vianu, fiul criticului literar Tudor Vianu, s-a născut la 15 aprilie 1934, la Bucureşti. A urmat studii de filologie clasică, iar ulterior medicina.

Sursa: Agerpres

Partenerii noștri cred că s-ar putea să-ți placă

 1. Filmul tragediei din Iași: o mamă și-ar fi sufocat din greșeală bebelușul, într-un hotel
  Antena 1 Observator
 2. Digi | RCS-RDS te face să renunți la Orange, Vodafone sau Telekom. Nici 10 lei nu dai și ai tot ce îți dorești
  Playtech.ro
 3. Șansă uriașă pentru români! Oricine poate câștiga un milion de euro. Află aici cum
  Playtech.ro
 4. Fetelor, învăţaţi de la ea! Diana Dumitrescu ştia ce vrea! Dorinţa nebănuită a blondinei, înainte de Ziua Îndrăgostiţilor / VIDEO PAPARAZZI
  Spynews.ro
 5. FOTO-BOMBĂ! A lăsat să se vadă aproape tot! Vedeta care s-a pozat multe prea sexy: ”Vă iubesc mult pe toţi!”
  Telekomsport.ro
 6. Replica Simonei Halep, după ce Ilie Năstase i-a cerut să nu mai reprezinte România
  Gsp.ro
 7. Te angajează direct fără facultate! Poți să faci super mulți bani fără să ai studii
  Capital.ro
 8. Tanara SPERANTA a filmului A MURIT la doar 15 ani! Din pacate, a pierdut lupta cu BOALA...
  Fanatik.ro
 9. Ce înălțime are, de fapt, Daniela Crudu, atunci când nu poartă tocuri. Puțini cunosc acest detaliu despre vedetă
  Impact
 10. Horoscopul săptămânii 17-24 februarie, cu Camelia Pătrăşcanu: Fecioarele primesc o vestă bună de sus, Racii se gândesc la o despărţire
  Antena3.ro
 11. Se dau 100 000 de euro de la stat! Care e marea condiție pentru a primi banii
  Voxbiz.ro
 12. Metoda inedita gasita de hoti pentru a fura un Ferrari. Dupa cateva ore au facut accident cu el
  Cars.ro
 13. Horoscop săptămânal, 17 - 23 februarie. Se anunță o săptămână a progreselor
  Jurnalul