- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Luna cadourilor pentru femei a fost de bun augur pentru casele de licitatie. Poate si datorita faptului ca organizatorii au avut inspiratia sa-si conceptualizeze licitatiile sub forma de dedicatii. Dar, indiferent de strategiile abordate, vanzarile sfarsitului de februarie si inceputului de martie au declansat adevarate „dezgheturi" in buzunarele colectionarilor. „Femartie" (asa este numita popular perioada ambigua dintre iarna si primavara) a scos la iveala si noile tendinte pe piata de arta. Mai exact, orientarea spre cartea veche si fotografia artistica.
Sase licitatii au avut loc in perioada 15 februarie-15 martie: doua la Alis, una la Artmark, una la Monavissa si doua la Goldart. Ne vom fixa atentia asupra celor din martie, cu exceptia licitatiei de la Artmark, care a avut loc pe 25 februarie, caci merita evidentiat succesul unui concept simplu si original: „Tablouri mici ale u¬nor artisti mari". Se poate observa, din strategiile de abordare a pietei de arta, ca doua sunt casele de licitatie care se „bat" in concepte: Goldart si Artmark. Ambele incearca discursuri si tehnici noi de sensibilizare a colectionarilor spre formele de expresie plastica mai putin „accesate".
Tablouri mici la preturi mari
Monavissa a avut, pe 7 martie, o vanzare relativ onorabila, comparativ cu cele anterioare, desi oferta a fost mult mai slaba. S-au vandut 12 lucrari din 64 expuse, ceea ce in¬seam¬na un indice de performanta de aproape 19%. Nu e mult, dar este mult mai mult decat pana acum. Incasarile totale au fost de 11.400 de euro. Cele mai scumpe lucrari adjudecate au fost un „Peisaj din Balcic" de Dumitru Ghiata (ulei pe carton - 5.865 de euro), „Portret" de Lucian Grigorescu (ulei pe carton - 1.950 de euro) si „Peisaj din Mangalia" de Corneliu Baba (guasa pe hartie - 855 de euro).
Cu cateva zile inainte de 1 martie, Art¬mark a organizat o licitatie cu tablouri miniaturale, intitulata original „Tablouri mici ale unor mari artisti". Unele dintre lucrari erau atat de mici ca dimensiuni, incat puteau fi cu usurinta asimilate unor marti¬soare. Cel mai mic tablou (ulei pe panza) avea 4,5 x 6,1 cm, era semnat de Partog Vartanian si s-a adjudecat cu 150 de euro. Cel mai scump a fost insa un Gheorghe Petrascu de 25,2 x 35 cm („Geamie la Ada-Kaleh" - ulei pe carton), adjudecat cu 20.000 de euro, urmat de „Flori sufletesti" de Hans Mattis-Teutsch (tempera pe har¬tie - 15.000 de euro).
Printre micutele tablouri vandute la preturi „majuscule" se numara un Petrascu de 17,23 x 24 cm, intitulat „La malul marii" (8.500 de euro), un Nicolae Darascu de 28 x 36,5 cm (4.250 de euro), un Iosif Iser de 27,5 x 37,5 cm (4.250 de euro), un Stefan Luchian de 7,8 x 9,9 cm, intitulat „Casa olteneasca" (ulei pe placaj) si van¬dut cu 3.500 de euro etc. Una pes¬te alta, au fost adjudecate 81 de lucrari din 110 ofertate, ceea ce inseamna un indice de performanta de 74%. Inca¬sari totale: 108.000 de euro.
Licitatia de primavara a Casei Artmark (cea despre care am vorbit a fost o licitatie intermediara) are loc saptamana aceasta, pe 25 martie. Si, ca sa incheiem cu Artmark, va adu¬cem la cunostinta o stire de ultima ora: celebrul tablou „Aise", de Camil Ressu, adjudecat aici la cel mai ridicat pret de pe piata romaneasca, se afla la Silistea Snagov, in locuinta lui Dinu Patriciu. Nu am obtinut informatia in urma unor investigatii ori „pe surse", ci am vazut tabloul la televizor, prins in cadru, in timpul unui recent interviu televizat. Daca n-o fi cumva o replica...
Citeste articolul integral pe sfin.ro
Jean Constantin si Draga Olteanu sarbatoresc 55 de ani de cariera... Capitalele Daciei, cetatile nimanui...