Javier Marias, laureat al Premiului International Nonino, editia 2011

Sambata, 29 ianuarie 2011, scriitorul Javier Marias a fost recompensat cu prestigiosul Premiu International Nonino

Pe lista castigatorilor din acest an, alaturi de apreciatul scriitor spaniol, s-au mai aflat: arhitectul italian Renzo Piano (Premiul "Maestru al Timpului Nostru"), cercetatoarea americana, in domeniul protectiei mediului, Frances Moore Lappe (Premiul "Rist d'Aur"), savantul si umanistul austriac Iren aus Eibl-Eisbesfeldt (Premiul Nonino).

Juriul international al prestigioaselor Premii Nonino, al carui presedinte a fost V.S. Naipaul, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 2001, a avut urmatoarea componenta: Adonis, Peter Brook, John Banville, Ulderico Bernardi, Luca Cendali, Antonio R. Damasio, Emmanuel Le Roy Ladurie, James Lovelock, Claudio Magris, Norman Manea, Morando Morandini, Edgar Morin si Ermanno Olmi.

Premiile Nonino, ajunse la cea de-a 36-a editie, se acorda in fiecare an in ultima sambata a lunii ianuarie, rasplatind excelenta in cultura si in stiinta. Cele patru premii anuale sunt oferite unor personalitati internationale din lumea culturii si a stiintei. Dintre romani, scriitorul Norman Manea a primit Premiul International Nonino in 2002. Psihologul francez de origine romana, Serge Moscovici, a primit, in 2010, Premiul Nonino - "Maestru al Timpului nostru".

Javier Marias (n. in 1951, la Madrid, in familia marelui filosof Julian Marias Aguilera) este unul dintre cei mai importanti scriitori spanioli contemporani. Operele sale, traduse in peste treizeci si cinci de limbi, se vand in milioane de exemplare. A publicat romanele Domeniile lupului (1970), Traversarea orizontului (1971), Monarhul timpului (1978), Secolul (1982), Omul sentimental (1986, distins cu Premio Herralde de Novela), Romanul Oxfordului (Todas las almas, 1989, laureat cu Premio Ciudad de Barcelona, Premio de la Critica si Prix L'Oil et la Lettre), Inima atat de alba (1992, distins cu IMPAC Literary Award si Premio de la Critica), Maine in batalie sa te gandesti la mine (1994, distins cu Prix Femina Etranger, Premio Romulo Gallegos, Premio Arzobispo Juan de San Clemente si Premio Fastenrath de la Real Academia Espanola de la Lengua), Secolul (1995), Spatele negru al timpului (1998), Chipul tau, maine. 1. Febra si lance (2005; laureat cu Premio Salambo), volume de povestiri (In timp ce ele dormeau, 1990; Cand am fost muritor, 1996); eseuri, articole. In anul 1997 a primit Premiul Nelly Sachs, iar in 2000 Premiul Grinzane Cavour pentru intreaga opera.

Din opera lui Javier Marias, in cadrul colectiei Biblioteca Polirom, va aparea in traducere romanul Chipul tau maine. Dan si vis.

Sursa: Sapteseri

Foto: newstatesman.com

Mercur iese din retrograd pe 18 octombrie 2021. Ce înseamnă și cum sunt afectate zodiile
Toată lumea a simțit că face un pas înapoi în toată această perioadă. Cu toate acestea,...
Horoscopul zilei de 18 octombrie 2021. Leii pun multă presiune pe ei. Află ce îți rezervă astrele
Horoscopul zilei de 18 octombrie 2021 spune că Leii pun multă presiune pe ei. S-au acumulat o...
Parteneri
Cele mai scumpe ținute ale Ducesei de Cambridge. Ce rochie purtată de Kate Middleton a costat sute de mii de dolari
Printre cele mai scumpe ținute ale Ducesei de Cambridge se numără rochii luxoase și paltoane elegante. Kate Middleton are mai multe case de modă la care apelează frecvent, ce au și prețuri pe măsura faimei. 
Catine.ro
Ultimele știri