Trei invitati speciali, Nora Iuga, Ion Cucu si Octavian Soviany vor calibra discutiile si vor aduce perspectiva temporala asupra debutului individual si colectiv, incercand sa fixeze cele mai importante relatii care se pot stabili intre debut si conditionarile pe care le presupune, fixind din perspectiva personala o paralela intre ce a insemnat debutul inainte de 1989 si ce mai reprezinta astazi ideea de debut in literatura:
Sfaturi practice si situatii concrete.
Cum e asteptat/girat/promovat debutul?
Cum e vazut/revazut/asimilat debutul?
Tipurile de debut
Debutul si complexele lui
Debutul la liber. Cartea platita si "demonetizarea" debutului
Despre debutul individual si cel colectiv
Premiile debutului si rolul lor in literatura personala
Programul include patru dezbateri, o lectura publica in spatiu neconventional, microfon deschis si proiectii video, inclusiv o expozitie de fotografie Ion Cucu.
Tema editiei va genera un show saptaminal din toamna 2010, Debutul in literatura, un dosar consistent urmand sa apara in revista Discobolul.
Organizatori: Aurel Pantea (presedintele Filialei Alba a USR), Mioara Pop (directorul Bibliotecii Judetene"Lucian Blaga" Alba), Felicia Colda si Monica Avram (Biblioteca Judeteana), Suciu Horatiu (Consiliul Judetean Alba).
Colocviul Tinerilor Scriitori este cel mai important proiect USR destinat tinerilor scriitori romani. Este pentru prima data cand doua editii CTS sint gazduite de aceeasi filiala (2006, Bucuresti ; 2007, Cluj ; 2008, Iasi ; 2009, Alba-Hunedoara ; 2010, Alba-Hunedoara). Pentru prima data formatul colocviului invita oficial la dezbateri seniori, nu doar pentru moderare, ci si pentru o mai buna cunoastere a literaturii vii, pentru prima data traducatorii straini vor lua pe viu pulsul literaturii scrise de tineri intr-un cadru organizational generat de un eveniment dedicat acestora si este prima sosire a lui Alexandru Vakulovski in Romania, dupa expulzare.
Colocviul Tinerilor Scriitori a reunit, in cele cinci editii desfasurate, nume importante ale literaturii virstei tinere. Depasind cumva limitarile legate de varsta biologica, formatul CTS din ultimii doi ani propune teme de discutii si subiecte de interes pentru scriitorii romani. Fara sa opereze ca o antologie, al carei scop este reunirea tututor virfurilor unei generatii, intilnirile colocviului isi propun dezvoltarea programelor USR si realizarea unor statistici si anchete literare semnificative. Daca la editia din 2009 s-a pus accent pe revistele literare si subiectul intrarii in Uniune, in 2010 va fi vorba despre debut si multiplele lui conditionari, abordari si reprezentari. Doua dintre cele mai importante reviste de cultura, „Romania literara" si „Observator cultural", sint parteneri ai CTS, alaturi de parteneri media din Alba Iulia. Afisul editiei contine un desen facut special de Dan Perjovschi pentru Colocviul Tinerilor Scriitori.