"Glianets", primul film de cinema facut de Konchalovsky dupa cinci ani de pauza de la anteriorul sau film ("Dom Durakov"), spune povestea Galyei, o simpla croitoreasa de provincie care pleaca la Moscova in speranta ca frumusetea sa o va ajuta sa se remarce in capitala si ca, devenind fotomodel, isi va vedea fotografiile pe copertele celor mai importante reviste de moda.
Construit ca o fabula si pornind de la proverbul "ai grija ce-ti doresti, caci s-ar putea sa se intample", filmul este un tablou realist al societatii contemporane din Rusia, in care valorile au fost inversate si in care celebritatea si consumerismul au ajuns sa faca legea.
Nascut la Moscova, in 1937, intr-o familie de scriitori si artisti, Andrei Koncealovski a decis sa faca cinema dupa ce a vazut si s-a indragostit iremediabil de capodopera lui Mihail Kalatozov, "Zboara cocorii"/ "Letiat zhuravli" (1957).
Coleg de facultate cu Andrei Tarkovski, cei doi au scris impreuna o alta capodopera a cinematografiei rusesti, "Andrei Rubliov" (1966). Andrei Koncealovski a devenit celebru pe plan international cu filmele "Unchiul Vanea"/ "Diadia Vania" (1970, cu Innokenti Smoktunovski si Serghei Bondarciuk), considerat de Woody Allen drept "una dintre cele mai bune adaptari dupa Cehov", dar si cu pelicula "Siberiada"/ "Sibiriada", care a castigat Premiul Special al Juriului la Cannes 1979 si care l-a propulsat pe Konchalovsky in atentia producatorilor americani.
Andrei Koncealovski va fi prezent la Bucuresti in perioada 19-21 aprilie, unde va sustine si o conferinta de presa marti, 20 aprilie, incepand cu ora 12:00, la Clubul Taranului Roman. Potrivit unui comunicat al organizatorilor, Andrei Koncealovski va veni la Bucuresti impreuna cu sotia sa, actrita Iulia Visotkaia, protagonista ultimelor sale doua filme -"Dom Durakov" si "Glyanets".
Cea de-a VI-a editie a Festivalului International de Film Bucuresti se va desfasura in perioada 20-25 aprilie, la cinematografele Scala si Corso din Capitala.
Sursa: jurnalul.ro
"Romeo si Julieta": Teatru pe Twitter... Lansare de carte: "Romania sub regimul comunist", de Dennis Deletant...