Live acumObservator 19
Prime Time 20:30Asia Express - Drumul Comorilor

Lungul drum spre Cimitirul Vesel din Sapanta

In timp ce unii cred ca in Maramures nu mai e nimic de descoperit, altii gasesc comori. Irlandezii au gasit Sapanta si ii sporesc valoarea

In urma cu aproape jumatate de an am asistat la un concert inedit al violonistului Alexandru Tomescu, dat intr-o padure in apropiere de Bistrita. In mijlocul copacilor si al unui univers proaspat si verde, vioara aceea veche de o suta si ceva de ani te chema la o solitudine si intimitate asemanatoare cu cea a lecturii. La aproape sase luni distanta, ma regasesc in fata unui alt eveniment aparte, intr-un spatiu inedit, cu oameni la fel de speciali. Un spectacol gandit si construit de un irlandez, pentru romani si irlandezi, care te invata sa te regasesti intr-un intreg care-ti apartine de sute de ani.

La ceas de seara, in ajun de Sfanta Marie, pe o scena amenajata chiar in interiorul cimitirului din Sapanta, la lumina reflectoarelor, dar si a tortelor care au impanzit locul, zeci de muzicieni romani si irlandezi au tinut un concert inedit. Compozitorul irlandez Shaun Davey, dupa o calatorie cu trenul pe plaiuri maramuresene, unde a descoperit "cel mai frumos peisaj rural pe care l-a vazut vreodata", s-a hotarat sa transpuna epitafurile de pe crucile mormintelor din Sapanta pe muzica irlandeza si sa-i intalneasca pe urmasii celor care odihnesc pe vecie aici. Asa s-a nascut "Drumul lung spre Cimitirul Vesel", un festival intercultural aflat la prima editie. Laitmotivul festivalului a fost chiar aceasta suita muzicala pe care a creat-o Davey, dupa o idee care i-a venit cu doi ani in urma. Davey (unul dintre cei mai importanti compozitori contemporani ai Irlandei, creatorul muzicii pentru Ceremonia de Deschidere a Jocurilor Olimpice 2003, colaborator al Royal Shakespeare Company, nominalizat la Premiile Tony si BAFTA) a reusit sambata seara sa demonstreze, daca mai era nevoie de demonstrat, ca muzica intr-adevar nu are granite de nici un fel. Si a facut-o excelent. Corul barbatesc al Facultatii de Teologie, muzicieni ai Filarmonicii de Stat din Sibiu, solistii Rita Connolly (vocal) si Liam O'Flynn (cimpoi), alti muzicieni irlandezi indrumati de dirijorul David Brophy au aratat cum se pot imbina doua culturi, doua traditii daca stii de care capat al atei trebuie sa tragi atunci cand deschizi sacul cu muzica. Concertul a urmat unei scurte slujbe in biserica din interiorul cimitirului si a fost urmarit de zeci de sateni si alti zeci de invitati romani si irlandezi, printre care s-a aflat si ambasadorul Irlandei la Bucuresti.

David Brophy, dirijorul concertului de exceptie din cimitirul Sapanta, un tip plin de umor, nu stie daca se poate vorbi in acest caz despre muzica clasica. "E o imbinare de traditii. Daca ma intrebati pe mine ce e muzica clasica, nu stiu sa va spun. Credeti ca Mozart, atunci cand a creat «Flautul fermecat», a stiut ca e vorba despre muzica clasica? E nevoie doar sa fii om ca sa faci muzica. Iar eu, cand aud muzica voastra, oamenii acestia minunati pe care i-a gasit domnul Lese si muzica noastra, ma simt om. Ma simt viu. Traiesc."

Citeste articolul integral pe jurnalul.ro

Foto: Jurnalul National

Recomandari