Căutare Live

"Mari Compozitori", volumul al 12-lea, din 5 mai, numai cu Jurnalul National

Din 5 Mai, Jurnalul National si Editura Litera va ofera cel de-al 12-lea volum din colectia „Mari Compozitori” - Antonio Vivaldi (CD si Carte)

Antonio Lucio Vivaldi s-a nascut pe 4 mai 1678, la Venetia, intr-o familie numeroasa. A fost cel mai mare dintre cei sase copii. Mama lui Vivaldi era Camilla Calicchio, potrivit registrului de la San Giovanni in Bragora. A avut cinci frati si surori: Margarita Gabriela, Cecilia Maria, Bonaventura Tomaso, Zanetta Anna si Francesco Gaetano. Inca de mic si-a manifestat vocatia muzicala si a invatat sa cante la vioara de la tatal sau.

Giovanni Battista Vivaldi nu era doar barbier, ci si un violonist stralucit, care isi demonstra talentul in bazilica San Marco. Exista documente care dovedesc ca Antonio Vivaldi si tatal sau au cantat impreuna in public la cateva evenimente. Spectacolele lor erau o mare atractie atat pentru venetieni, cat si pentru straini, iar fiul si-a castigat rapid reputatia de violonist virtuoz datorita interpretarii sale indraznete si inovatoare, care ii seducea si pe amatorii de muzica, si pe potentialii finantatori.

Antonio (Lucio) Vivaldi poreclit il Prete Rosso („Preotul Rosu"), a fost compozitor de muzica baroca, preot si violo nist virtuoz. Vivaldi este consi derat unul dintre cei mai mari compozitori ai barocului, influentand muzica din intreaga Europa. Este cunoscut mai ales prin concertele sale, in special pentru vioara, dar si prin creatia corala religioasa si prin cele peste 40 de opere.

Cea mai cunoscuta lucrare ramane seria de concerte pentru vioara reunite sub numele de Anotimpurile. Vivaldi este un exemplu neobisnuit de fuziune absoluta intre ceea ce reprezinta un oras, un om si opera acestuia. In primul rand, pentru ca s-a nascut si si-a petrecut acolo cea mai mare parte din viata, dar mai ales pentru ca muzica sa, in totalitate, instrumentala si vocala, respira stilul vesel, culorile - uneori stralucitoare, alteori incetosate - si atmosfera lichida, limpede a Venetiei. Vivaldi si Venetia, Venetia si Vivaldi devin astfel unul si acelasi lucru.

Biblia, din 9 mai, numai cu Jurnalul National... A1.ro iti recomanda azi filmul "Nasa"...
Parteneri
Blue Monday 2022. Cea mai tristă zi din an e pe 17 ianuarie
În timp ce luna ianuarie este luna rezoluțiilor și a stabilirii noilor obiective, poate fi, de asemenea, o perioadă destul de dificilă pentru mulți oameni. Sărbătorile au trecut, afară e frig și mai sunt multe luni până la vară. Cu toate acestea, nu e nimic suprinzător că luna ianuarie este luna care găzduiește Blue Monday 2022. Cea mai tristă zi din an îi sperie pe mulți dintre noi.
Catine.ro
Ultimele știri