Inaugurata la 23 August 1956, Casa Scinteii imita Universitatea Lomonosov din Moscova, fiind inspirata din arhitectura realismului-socialist.
La acest combinat poligrafic se consmau anual 80 000 de tone de hirtie. Tot ce se scria era cenzurat de „Fratele mai mare", prezent pe toate palierele acestei cladiri in cadrul Comitetelor de Stat pentru Cultura, Consiliilor Literare, Directiilor Generale de Tiparituri, Sectiilor de Presa si Oficiilor de Control. Aceste institutii aveau menirea de a depista orice activitate dusmanoasa care s-ar fi putut strecura in manuale, literatura, muzica, film sau teatru. Unele cazuri s-au constituit in adevarate executii...
Filmele documentare din cadrul acestui serial au fost realizate de Televiziunea Romana in colaborare cu Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului in Romania. Fiecare episod prezinta diferite aspecte din perioada comunista, ramase necunoscute publicului roman pina de curind, cind au fost deschise dosarele fostei Securitati. Prin studierea arhivelor acestei institutii, a fost posibila redeschiderea unor cazuri judiciare, au putut fi cunoscute metodele si mijloacele prin care functiona fosta politie politica romaneasca, precum si oamenii care duceau la indeplinire ordinele criminale.
Evenimente dramatice care au avut loc in timpul cat la conducerea Romaniei comuniste s-au aflat Gheorghe Gheorghiu-Dej (1948 - 1965) si Nicolae Ceausescu (1965 - 1989) sint reconstituite cu concursul actorilor si aduse la cunostinta publicului larg.
Intrarea libera
icr.ro/praga