- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Evident, au fost de-a lungul anilor mai multe tentative menite sa protejeze pictura care impodobeste peretii bisericii din piatra, grav afectata de umezeala, mucegaj si bacterii, insa pana in prezent toate au esuat.
De ce este asa de importanta aceasta manastire?! Ascunde pagini de istorie de o importanta covarsitoare. Un scurt istoric al Manastirii din grota ne-a fost prezentat de staretul ieromonah Ignatie Gorunescu. De altfel, detalii importante si mult mai amanuntite puteti gasi pe site-ul www.corbiidepiatra.ro.
Cu trei-patru secole inainte de Hristos, legendele povestesc ca actuala biserica rupestra era o pestera in care regele Dromihetes isi tinea comorile, iar pe platoul de deasupra isi avea celebra Cetate Gezidava. Pictura care impodobeste peretii bisericii este cea mai veche, cel putin, din Tara Romaneasca, fiind realizata catre sfarsitul sec. al XIII-lea sau inceputul sec. al XIV-lea cu zugravi adusi de la Constantinopol.
Aceasta parere este impartasita de majoritatea cercetatorilor, unii afirmand chiar ca pictura este mult mai veche. Initial, biserica avea doua altare pe un singur naos, caracteristica prin care biserica rupestra este unica la noi in tara. Posibilitatea avansata de unii cum ca unul dintre altare ar fi fost catolic si unul ortodox este pura fantezie. Ambele altare au fost ortodoxe fiind realizate in cea mai pura traditie bizantina.
De altfel, biserica se inrudeste tipologic cu grupul de biserici rupestre din Capadocia, arhitectura bisericutei derivand tipologic din bisericile sala, cu doua altare, dedicate unui hram dublu, caracteristici ale lumii bizantine din sec. al X-lea.
23 iunie 1512 este prima atestare documentara a Manastirii Corbii de Piatra, cand maicuta Magdalina, descendenta a celebrei familii de boieri Craiovesti si matusa Sf. Voievod Neagoe Basarab, infiinteaza la Corbi prima manastire de calugarite de la noi din tara. In a doua jumatate a sec. al XVIII-lea, manastirea devine biserica de mir, ca urmare a asezarii in jurul ei a unei puternice colonii de romani ortodocsi, peste o suta de familii, veniti din Jina Sibiului. La inceputul secolului urmator, biserica este modificata luand infatisarea pe care o are si astazi.
Atunci, arhiereul Iosif de Sevasta ia hotararea de a mari sfantul lacas si sparge zidul despartitor dintre cele doua sfinte altare, din care ia nastere noua sfanta masa, pe care se slujeste si azi, si se construieste o noua catapeteasma, care va fi pictata de Stefan Zugravul la 6 Iunie 1819. Tot atunci se adauga al doilea hram bisericii, Sf. Ap. Petru si Pavel. Biserica rupestra a ramas nefolosita pana in zilele noastre, slujindu-se in ea o singura data in an.
STUDII, PROIECTE,NIMIC CONCRET
In anul 2003, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului, P.S. Calinic Argeseanul, a hotarat sa reinnoade firul monahal intrerupt in urma cu peste doua sute de ani si a demarat lucrarile pentru construirea unui complex cu mai multe chilii, paraclis si cladiri anexe. De asemenea, Arhiepiscopia, care administreaza Manastirea Corbii de Piatra, a intocmit mai multe documentatii pentru inceperea lucrarii de restaurare a picturii murale care reprezinta scena "Invierii lui Lazar", pictura fiind grav afectata de mucegai si bacterii.
Citeste continuarea articolului pe jurnalul.ro
Asta seara are loc, la Sala Radio, al patrulea spectacol „Army In Concert”... Expozitie "Centenar Tuculescu" la Muzeul de Arta din Craiova...