O fotocopie a unei pagini din Evanghelia Învierii din Sâmbăta Mare, pictată pe pergament şi scrisă cu litere de aur de regina Elisabeta, va fi expusă, alături de lucrări de la Casa Albă, în cadrul primei ediţii a ExpoCaligrafia Internaţional 2019, eveniment care se va desfăşura, între 24 şi 30 octombrie, la sediul Institutului Cultural Român din Aleea Alexandru nr.38.
Expoziţia va reuni peste 35 de lucrări caligrafice ale unor renumiţi caligrafi români şi străini din 23 de ţări de pe cinci continente, la vernisaj fiind programată şi o demonstraţie de caligrafie susţinută de instructorii Cristina Mocan şi Raluca Luca.
Vernisajul ExpoCaligrafia Internaţional are loc joi, 24 octombrie, la ora 18.00, în Sala Mare a ICR şi va oferi vizitatorilor în premieră ocazia de a vedea o fotocopie a unei pagini din Evanghelia pictată pe pergament şi scrisă cu litere de aur de Majestatea Sa Regina Elisabeta, o Evanghelie unică în lume.
Tema principală a proiectului expoziţional este biodiversitatea, comuniunea om-natură în era digitală, când scrisul mecanic, la taste, este preferat în defavoarea frumuseţii scrisului de mână. Cu toate acestea, organizatorii susţin că, de la descoperitorul peniţei, românul Petrache Poenaru, şi până la John DeCollibus, maestru stângaci în caligrafie, sau Rick Paulus, fostul şef al departamentului de caligrafie de la Casa Albă, caligrafia recâştigă teren.
Evenimentul va prezenta lucrări caligrafice de excepţie ale renumiţilor maeştri americani John DeCollibus şi Rick Paulus, alături de alţi profesionişti atât români, cât şi din străinătate: Japonia, Grecia, Israel, Polonia, Italia, Columbia, Peru, Brazilia, Islanda, Indonesia, Kazakhstan, Franta, Rusia, Africa de Sud sau India.
Expoziţia mai cuprinde şi lucrările apreciate de către juriul internaţional al celei de-a III-a ediţii a Concursului Naţional de Caligrafie, care s-a desfăşurat în perioada 1 septembrie - 20 octombrie 2019.
Concursul, iniţiat şi organizat de Asociaţia Liber la Educaţie, Cultură şi Sport, în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Institutul Cultural Român şi Universitatea Naţională de Arte Bucureşti este dedicat atât pasionaţilor de caligrafie de orice vârstă, cât şi profesioniştilor, în scopul de a promova "arta de a da formă literelor într-un mod expresiv şi armonios" după cum afirmă Mircea Şiclovan, directorul executiv la Asociaţiei organizatoare.
Lucrările expuse în cadrul evenimentului ExpoCaligrafia Internaţional 2019 se remarcă prin originalitate, identitate naţională, creativitate, tehnici de caligrafiere, fiind redate în limbile materne ale autorilor caligrafi.
„Ideea de a iniţia în România un proiect naţional, pe termen lung, care să promoveze arta caligrafică, mi-a venit în anul 2016, când am avut oportunitatea de a vizita câteva şcoli din Japonia şi de a participa chiar la câteva ore de caligrafie”, explică Mircea Şiclovan.
Astfel, la finele anului 2016, asociaţia a desfăşurat prima ediţie a Concursului Naţional de Caligrafie având ca susţinători Ministerul Culturii şi Muzeul Contemporan al Caligrafiei din Moscova, iar în anul 2017 a fost implementată ediţia a II-a, cu susţinerea Ministerului Culturii şi a Şcolii de Caligrafie din Talinn, Estonia.
În cadrul celei de-a III-a ediţii a concursului, textele din domeniul biodiversităţii, alese pentru caligrafiere pentru fiecare categorie de vârstă, de la copii, tineri, adulţi şi până la seniori, vor fi în limba română. Acestea vor fi evaluate de un juriu internaţional, format din caligrafi profesionişti de renume, susţinători ai proiectului, printre care şi românul George Marin, cât şi din critici de artă şi profesori.
Accesul publicului la vernisaj se face pe bază de invitaţie, dar expoziţia va putea fi vizitată de publicul larg de luni până vineri, între orele 10.00-17.00, la sediul ICR.
Sursa : news.ro
Festivalul Naţional de Teatru, ediţia a 29-a, debutează cu expoziţia "Doina Levintza - experiment teatral", la... Evgheni Vodolazkin, unul dintre cei mai importanţi scriitori ruşi, la Festivalul de Literatură de la Timişoara...