Desi drumul a fost destul de anevoios, poetul declara ca a descoperit o Romanie absolut extraordinara: "In ideea mea, pierisera acei oameni care sunt marcati de idealuri, de vise, de lucrurile frumoase, trainice, care dau putere si spirit vietii unui om".
S-a intalnit in traseul sau cu oameni de la sat si a ramas placut surprins de acea deprindere a oamenilor pe care noi ii numim simpli de a intelege spontan lucrurile si de a se ridica mereu prin simplitatea gandirii lor peste orice filozofie sau metafizica. S-a intalnit si cu fete bisericesti, printre care aminteste pe Arhiepiscopul din Ramnicu Valcea, Gherasim, care, la 96 de ani, l-a primit cu multa blandete si intelegere si cu care a facut cativa pasi in numele culturii prin Palatul Arhiepiscopial.
S-a intalnit cu Oameni. Cu toate acestea, se astepta la o reactie mult mai mai vizibila din partea autoritatilor si a oamenilor de cultura. "Am facut apel catre toate partidele, ca macar in ultimul ceas sa intinda o mana culturii", a mai adaugat el. N-au facut-o.
Acum, initiatorul "Marsului Culturii" vrea sa aduca osemintele lui Constantin Brancusi in tara. Un "demers de buna-cuviinta" cum il numeste artistul care are convingerea ca va reusi sa aduca in Gorj osemintele sculptorului, mai ales ca aceasta ar fi fost si dorinta lui Brancusi inainte de moarte.
Asadar la 30 octombrie, ora 9:00 se pleaca spre Poarta Sarutului, unde se va vorbi despre un alt "drum" Romania-Paris.
Citeste si Jurnalul!
Foto: laurianstanchescu.poetry.ro