Antena Căutare

Regizorul Felix Alexa: "Sistemul teatral protejeaza mediocritatea si cred ca va exploda"

Este unul dintre cei mai constanti si mai "prezenti" regizori de teatru din Romania. Opt spectacole ale sale se joaca in acest moment pe scenele Capitalei, cu salile arhipline. Vazandu-i spectacolele, cu greu te poti abtine sa nu te intrebi de ce Felix Alexa nu este rasfatat mai mult de critica si de juriul UNITER. Luna aceasta, Felix Alexa s-a aflat in fata uneia dintre cele mai mari provocari din cariera, dupa cum singur marturiseste - premiera spectacolului "Livada de visini", prima sa intalnire cu un text de Cehov, dupa 20 de ani de regie de teatru

In interviul acordat HotNews.ro, Felix Alexa a vorbit deschis despre provocarile profesiei de regizor, lucrul cu actorii, paradoxul pe care il traieste teatrul romanesc (sali arhipline cu un sistem nefunctional), de ce a ezitat pana acum sa faca si film si de ce nu il tenteaza ideea de a tine legatura cu publicul sau pe blog sau retelele de socializare.

"Livada de visini" - un spectacol al anilor 2010

Pentru ca a trecut putin timp de la premiera oficiala a spectacolului "Livada de visini", am sa incep prin a va intreba cat de greu este de pus in scena un text montat deja in atatea viziuni. Si ce v-ati propus sa aduceti nou prin montarea dumneavoastra?
E la fel de greu de montat ca orice piesa, dar in plus, "Livada de visini" e o capodopera. E o piesa geniala, o piesa-simbol a dramaturgiei cehoviene, asa incat sa lucrezi o noua versiune, un nou spectacol pe acest text, reprezinta o provocare. E complicat intr-un fel, dar marile texte iti ridica foarte sus stacheta si atunci cand ai o echipa extraordinara de actori, cum am avut eu aici - am lucrat cu Maia Morgenstern, Serban Ionescu, Mircea Albulescu, Marius Manole, cu actori foarte buni, mai tineri, din Teatrul National - Ileana Olteanu, Marius Rizea, Irina Movila - o echipa foarte foarte puternica, te lupti cu acest text si incerci evident sa aduci, ca regizor, ceva nou. Pe langa faptul ca e vorba de o noua traducere a piesei lui Cehov - traducere ce ii apartine Masei Dinescu - exista niste elemente foarte importante, foarte provocatoare, in sensul modernitatii spectacolului nostru - ritmul spectacolului este cu totul altul, departe de cel foarte lent, cehovian, clasic sa zicem, e un spectacol care tine doua ore si 20 de minute, in masura in care n-am taiat decat foarte putin din text.

Sunt actori - cum e Marius Manole, distribuit surprinzator. Marius joaca Lopahin in "Livada de visini", e o provocare foarte mare, stiu ca in lumea teatrala s-a produs multa tevatura pe acest subiect si cred ca e un pariu castigat, pentru ca Marius face un rol senzational, ca si Maia (Morgenstern, n. red.), de altfel. O alta noutate ar fi cum e reprezentata livada. Nu vreau sa devoalez totul, dar livada cu visini este departe de imaginea clasica a unor pomisori infloriti, este o imagine mult mai violenta, mult mai puternica, mult mai moderna, este o livada conservata, o livada ramasa cumva incremenita si cine vede spectacolul cred ca va fi foarte impresionat de aceasta versiune scenografica a livezii noastre. Si ar mai fi faptul ca e o "Livada de visini" a timpurilor de azi, a obsesiilor de azi, a ritmurilor sufletesti de azi. Departe de mine gandul de a face o reconstituire Cehov, o reconstituire de la 1903, cand a fost scrisa piesa. Vreau ca lumea sa vina la teatru sa vada un spectacol al anilor 2010.

Citeste interviul integral pe hotnews.ro

Sursa foto: hotnews.ro

Povesti de Ion Creanga prezentate la festivalul „Kultucca Fesztival 2010”... Teatru, dans si alte arte la Sibiu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x