Primul loc in top 15 autori este ocupat de prof. univ. dr Gheorghe Mencinicopschi, doctor in biologie-biochimie si specialist in nutritie umana. "Noua ordine alimentara - Si noi ce mai mancam?" vol. 1 si "Noua ordine alimentara - Si noi ce mai mancam... ca sa slabim?" vol. 2 au fost "savurate" de romani, de vreme ce cartile sale se regasesc in top 10 titluri cumparate, in fruntea clasamentului (vol. 1), respectiv pe locul 6 (vol. 2). Foarte probabil, faima profesorului si increderea romanilor consumatori de produse alimentare (si de carte) in sfaturile sale pertinente au fost intarite si de implicarea acestuia in aprinse dezbateri televizate referitoare la calitatea mancarii.
Pe de alta parte, interesul cumparatorului de carte fata de subiecte legate de nutritie ar putea fi explicat si prin procentul din ce in ce mai mare pe care Romania il inregistreaza la capitolul obezitate. Conform celor mai noi statistici, tara noastra se plaseaza pe un deloc onorabil loc 3 in Europa, cu 50% din populatie persoane supraponderale si 25% obeze, dupa Grecia si ex-Iugoslavia. Date cu atat mai ingrijoratoare, cu cat in 2003 ne aflam tocmai pe locul 23. Celor doua titluri semnate de Gheorghe Mencinicopschi li se alatura un al treilea, al medicului nutritionist Mihaela Bilic, "Traiesc, deci ma abtin", situat pe pozitia a 10-a in topul Diverta.
Paulo Coelho rezista inca in preferintele cititorilor romani, scriitorul brazilian situandu-se pe locul 2 la capitolul cei mai vanduti autori, in vreme ce romanul sau, "Invingatorul este intotdeauna singur", se afla pe locul 5 din cele 10 titluri fruntase la incasari. Si Dan Brown mai isca fiori in randurile cititorilor pasionati de misterele istoriei. Americanul este pe pozitia 3 in top 15 autori, pentru ca in clasamentul celor mai vandute titluri sa figureze "Simbolul pierdut - secretele romanului", un roman despre best-seller-ul scris de Dan Brown, semnat Dan Burstein si Arne de Keijzer. Bogdan Teodorescu se numara si in prima jumatate a acestui an printre cei mai cititi autori, locul 4, dupa succesul inregistrat in 2009 cu "54/24", volum cu impresii de calatorie.
Povestile cu vampiri sunt pe val, asa ca nu-i de mirare ca printre cei mai cautati autori figureaza L.J. Smith (autorul seriei Jurnalele Vampirilor) pe pozitia a 5-a, si Stephanie Meyer, "vinovata" de isteria "Twilight/ Amurg", pe locul 10. Topul 15 al celor mai rasfoiti scriitori continua cu Florin Andreescu (6), Mihaela Radulescu (7), care suscita in continuare interesul admiratorilor cu al doilea sau volum - "Niste raspunsuri", Aurora Liiceanu (8), bucatarul-minune Jamie Oliver (9) atrage si pe mai departe cititorii cu retetele sale sanatoase si gustoase, enciclopediile De Agostini se regasesc la pozitia 11, laureata cu Nobelul pentru literatura in 2010, Herta Muller (12), culege roadele talentului sau avand romanul "Inca de pe atunci vulpea era vanatorul" pe locul 4 intre cele 10 titluri care s-au vandut cu succes in Romania.
Rhonda Byrne (13) a dezvaluit in cartea sa, "Secretul", cum sa dobandesti si sa pastrezi banii, cum sa-ti protejezi sanatatea si relatiile interumane, cum sa obtii fericirea intr-un cuvant. Drept urmare, sfaturile ei au poposit pe un caldut loc 8 in clasamentul celor mai cumparate carti. Urmeaza suedezul Stieg Larsson (14), pentru ca ultima in topul scriitorilor bine vanduti sa fie Elizabeth Gilbert (15), autoarea romanului "Mananca, Roaga-te, Iubeste" (locul 8 din cele mai bine vandute 10 titluri), care a si fost ecranizat, cu Julia Roberts in rol principal. In clasamentul titlurilor care au facut cele mai mari vanzari, "Barbatii sunt de pe Marte, femeile de pe Venus" a lui John Grey ocupa locul 9.
De altfel, mai multe dintre titlurile care s-au cumparat bine in prima parte a acestui an au facut vanzari bune si in 2009. Si vorbim despre seria romanelor "Twilight/Amurg", "Mananca, Roaga-te, Iubeste", "Niste raspunsuri", "Invingatorul este intotdeauna singur", "Traiesc, deci ma abtin".
In ceea ce priveste profilul, domeniul beletristic (26%) conduce in preferintele cumparatorilor de carte la egalitate cu cartea dedicata copiilor (26%), comparativ cu 2009, cand 30,59% era acaparat de beletristica si numai 19,05% de scrierile pentru cei mici. Cate 11 procente revin cartii de hobby, respectiv cartilor de autoeducare, stiintelor 9%, volumelor dedicate artei 5%, cartii de specialitate 5%, dictionarelor 4%, iar domeniului economic 3%.
Top 10 titluri
1. Si noi ce mai mancam? - Gheorghe Mencinicopshi
2. Simbolul pierdut - Dan Burstein si Arne de Keijzer
3. Niste raspunsuri - Mihaela Radulescu
4. Inca de pe atunci vulpea era vanatorul - Herta Muller
5. Invingatorul este intotdeauna singur - Paulo Coelho
6. Si noi ce mai mancam... ca sa slabim? - Gheorghe Mencinicopschi
7. Mananca, roaga-te, iubeste - Elizabeth Gilbert
8. Secretul - Rhonda Byrne
9. Barbatii sunt de pe Marte, femeile de pe Venus - John Gray
10. Traiesc, deci ma abtin - Mihaela Bilic
Sursa: jurnalul.ro
Zile si nopti de foc la Stufstock. Afla programul de vineri si sambata!... VIDEO! Mica Riviera pe malul Dambovitei de sambata seara...