Antena Căutare

"Scriitorii romani se vand mai bine decat cei straini"

Povestea librariilor Carturesti, spusa de managerul Serban Radu, la zece ani de la deschidere

- Ati pornit Carturesti ca pe o afacere?
Libraria n-a fost pornita ca o afacere, ci din dorinta noastra de a gasi in spatiul public altceva decat parea sa fie zona de valori ale Cetatii. Acum 10 ani, Bucurestiul parea sa fie orasul celor cu lantul gros de aur si celularul cat mai ostentativ, al manelelor... asta parea sa fie trendul, sistemul de valori dominant in societate, modelul de succes. Si pentru ca, pana la urma, daca ne dorim sa schimbam ceva, totul pleaca de la ce facem fiecare dintre noi in jur, am incercat sa ne imaginam cum ne-ar placea sa arate o particica din oras, din spatiul public. Asta a fost gandul de inceput, legat, desigur, de carte, de muzica, de film, pentru ca ne plac, pentru ca sunt lucrurile care te imbogatesc, care te fac sa cresti pe dinauntru.

- Cati ani aveati pe-atunci?
28 de ani, iar Nicoleta (n.n. partenera sa de afaceri) 24. Calculul nostru de atunci a fost facut pe ideea "cat putem sa aducem de-acasa, in fiecare luna". N-a trebuit sa aducem prea mult de acasa, pentru ca a fost un succes neasteptat la public. De altfel, noi datoram publicului 99% din succesul de care ne bucuram. El a dus vorba mai departe, pentru ca foarte multa vreme noi nu am facut nici un fel de promovare pentru Carturesti.

- La inceput, in librarie, ati adus ce va placea voua mai mult in materie de carte, film, muzica?
E un amestec. Modalitatea de selectie a fost un lucru foarte important, dar nu am mers pe premisa "ce-mi place mie personal", ci ce ar putea sa-i imbogateasca pe oamenii ca noi care sunt interesati de un set de valori de la un anumit nivel in sus. De exemplu nu vindem manele, desi foarte multi ani a fost cel mai bine vandut lucru din Romania, pentru ca astea sunt asociate unor sisteme de valori si de interese care nu sunt pentru noi si pentru relatia dintre noi si publicul nostru.

- Cum ati ales numele? Nu s-a crezut ca ar avea si Cartarescu vreo legatura cu aceasta poveste?
E anecdota de inceput. Initial, i-am spus Cartaresti. Si a stat asa cateva saptamani, pana a venit Cartarescu si a zis ca s-ar putea sa aiba necazuri inclusiv cu colegii de breasla, ca oamenii cred ca el are afaceri si ca el, de fapt, nu are. N-avea nici o legatura cu el alegerea numelui. Numele a fost cautat intr-o zona de concepte care aveau legatura cu un spatiu sau sat al cartilor, sa zicem. Cuvantul cartaresc sau carturesc e un arhaism si e echivalent cu livresc, cu a avea de-a face cu cartea. Undeva aici ne-am situat, pentru ca ne-am gandit la agora, la acel spatiu public din cetatea mentala care are un pic alte reguli decat restul Cetatii.

Articolul continuă după reclamă

Citeste continuarea interviului pe jurnalul.ro

Foto: Intact Images

Petrecere Jagermeister Black Christmas cu DJ Buvnitz... VIDEO! Vasile Seicaru si Victor Socaciu la Busteni...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x