Povestea martisorului este veche de aproape zece mii de ani. Descoperirile de la Schela Cladovei (judetul Mehedinti) au scos la iveala siraguri de monede, dar si de pietricele de rau slefuite, insirate pe fire de lana. Se pare ca femeile trace, cred cercetatorii, purtau la gat monedele sau micutele pietre de rau colorate in alb si rosu, ele reprezentand geneza si renasterea. Culoarea rosie, ce vine de la sange, foc si soare ii este atribuita vietii, deci femeii, iar culoarea alba, data de albul norilor si de limpezirea apelor este specifica intelepciunii barbatului. Snurul martisorului, exprima armonia impletirii ancestrale si a necurmatului ciclu al naturii. Semnificatiile martisorului sunt multiple, dar cele mai evidente sunt renasterea naturii, sensibilitatea si nu in ultimul rand atentia speciala acordata vietii, deci femeii.
Targ de Martisor
Muzeul National de Geologie al Romaniei le-a pregatit o surpriza bucurestenilor pasionati de pietre pretioase si semipretioase. De la 25 februarie pana la 5 martie, intre orele 10:00 - 19:00, este deschisa expozitia "Targul de Martisor" de unde vizitatorii pot alege cadouri de 1 si 8 Martie. Peste 40 de expozanti din Romania, dar si din Ungaria si Ucraina le vor oferi cumparatorilor o gama larga de bijuterii de exceptie confectionate din pietre pretioase si semipretioase. Vedetele expozitiei vor fi cuartul si coralul cu irizatii in alb si rosu. "Anul acesta la targul organizat la Muzeul National de Geologie al Romaniei vor fi cele mai frumoase si inedite martisoare din Bucuresti. De asemenea, vizitatorii vor avea parte si de multe alte surprize", a declarat pentru Jurnalul National, Ramona Balascuta, referent de specialitate marketing.
Pretul unui bilet pentru adulti este de 8 lei, iar pentru copii, elevi, studenti si pensionari este de 4 lei, in pretul biletelor intrand si vizitarea muzeului.
Nici copii nu au fost uitati! Muzeul National de Geologie organizeaza pentru cei mici atelierul de creatie si distractie "Primavara la muzeu". Pe parcursul a doua intalniri copiii vor invata sa decupeze, confectioneze si sa coloreze, din materiale puse la dispozitie de Muzeul National de Geologie, diferite simboluri ale primaverii precum fluturi, flori, pasari sau buburuze. Programul atelierului se bazeaza pe filmulete, desene animate si proiectii video de povesti dedicate primaverii. Atelierul de creatie si distractie este deschis in zilele de 26 februarie si 5 martie, de la orele 10:00, 12:00 si 14:00, accesul facandu-se pe baza inscrierii la numarul de telefon 021.212.89.52, iar pretul unui bilet este de 16 lei de participant.
Cine poarta martisoare / Nu mai e parlit de soare!
De azi pana marti, la Muzeul Taranului Roman, din Capitala, se desfasoara Targul Martisorului. Peste 300 de mesteri tarani, artisti plastici si studenti ii asteapta pe bucuresteni sa targuiasca martisoare inedite precum martisorul traditional de Bucovina sau Bistrita, martioare suprarealiste si de criza, martisoare trendy etc. De asemenea, nu lipsesc de la targ nici "martisoarele gastronomice" precum prajiturele de Alexandria si Baia Mare, turta dulce, dulceturi, zacusca, suc de mere de Malancrav, produse apicole etc.
Nici cei mici nu au fost uitati! Acestia vor putea viziona duminica, 27 februarie, incepand cu ora 12:30, la Clubul Taranului, piesa de tatru de animatie "Zana din stejarul cu trei crengi", spectacol interpretat de trupa de copii a atelierului de teatru din cadrul MTR. Piesa va fi insotita de muzica live. Targul va fi deschis intre orele 10:00 si 18:00.
Citeste articolul integral pe Jurnalul
Foto: Jurnalul National
Trupa Tiamat, la Wave Gotik Treffen... Castelul Kemeny va fi reabilitat si inclus in circuitul turistic...