Pana pe 6 iunie, in cadrul festivalului vor avea loc o serie de spectacole-eveniment aflate sub tema editiei din acest an: "Intrebari" / "Warum Warum" - reprezinta incursiunea lui Peter Brook in interogatiile asupra teatrului. "Sa fie teatru!" ar fi spus Dumnezeu in a saptea zi dupa facerea lumii - si a fost! Oamenii, insa, si-au dorit cu totii numai roluri principale iar Dumnezeu a vrut sa stie "De ce?" - intrebarea divina si, in egala masura, a devenirii geniului. "Sprechen verboten" - si o sa vedeti "de ce"!
Un alt eveniment anuntat de organizatori este prezenta la FITS a faimosului regizor italian Eugenio Barba si a trupei Odin Teatret (DNK) care ne propun doua spectacole: "Oda progresului" / "Ode to Progress" si "Inchisoarea de oase" / "Inside the skeleton of the whale".
Primul dintre ele, "Oda progresului", prezinta cu ironie realizarile umanitatii in muzica si dans. "Let us praise the human beings!" intoneaza unul dintre actori, inainte de a evoca o serie de "impliniri" absurde: o femeie care naste 55 de copii sau un barbat care sughite la intervale de 90 de secunde vreme de 69 de ani.
Spiridusi si troli, animale imaginare, zane si gnomi elogiaza izbanzile speciei umane, neuitand sa pomeneasca nume ca: Gandhi, King, Sadat sau Rabin.
Cel de-al doilea spectacol ce poarta semnatura lui Eugenio Barba, "Inchisoarea de oase" / "Inside the skeleton of the whale", este o variatiune dupa "In fata legii" de Franz Kafka. La fel ca in scrierile lui Kafka, si aceasta transpunere scenica abunda de multiple intelesuri si interpretari. Spectatorii insisi sunt cei care formeaza scheletul balenei transformand spatiul public al teatrului intr-un spatiu paradoxal al singuratatii colective.
"Berlin Alexanderplatz", un alt eveniment teatral, este o premiera a Teatrului National "Radu Stanca" in regia lui Dragos Galgotiu. Spectacolul este o adaptare dupa romanul omonim al lui Alfred Döblin, considerat unul dintre cele mai bune 100 din lume. Bietul Franz Biberkopf, abia iesit din inchisoare, este atras intr-o lume subterana pe care nu mai reuseste s-o controleze. Ce se intampla pe scena este spectacol-eveniment! Costumele sunt si ele speciale si poarta semnatura Doinei Levintza.
Ultimul - dar nu cel din urma - dintre cele cinci spectacole-eveniment ale acestei editii FITS este premiera "Ghidul copilariei retrocedate" de Andrei Codrescu, Gavriil Pinte si Florentina Mocanu, in regia lui Gavriil Pinte. "Am avut marele noroc sa copilaresc la Sibiu" - asa isi incepe marturisirea Andrei Codrescu. Spectacolul este o adevarata expeditie in psihicul Sibiului si al Romaniei pusa fata in fata cu marea aventura americana.
Sursa: hotnews.ro