Cartea a fost distinsa cu Premiul pentru debut al revistei Romania literara si cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Romania pe anul 2006. Pentru acelasi titlu a obtinut nominalizari la Premiul de debut al revistei Cuvintul, Premiul pentru Roman si Memorialistica al revistei Observator cultural si Premiul Opera Prima al Fundatiei Anonimul.
Nascut in URSS a fost publicat in anul 2007 la Editura Ad Marginem din Rusia (traducere de Oleg Panfil) si in 2009 la Editura KX - Critique & Humanism din Bulgaria (traducere de Stilyan Deyanov). De asemenea, volumul a aparut recent la editura Akal din Spania, cu titlul Nacido en la URSS (traducere de Corina Tulbure), la editura Hacca din Italia, in traducerea Annitei Bernacchia, cu titlul Nato in URSS, dar si la Editura L'Harmattan din Ungaria (traducere László Noémi).
Cartea este in curs de aparitie la editura Claroscuro din Polonia.
Vasile Ernu s-a nascut in URSS in 1971. Este absolvent al Facultatii de Filosofie (Universitatea Al.I. Cuza, Iasi, 1996) si al masterului de Filosofie (Universitatea Babes-Bolyai, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff si redactor asociat al revistei Idea arta+societate. A activat in cadrul Fundatiei Idea si Tranzit si al editurilor Idea si Polirom. In ultimii ani a tinut rubrici de opinie in Romania Libera, HotNews si Timpul, precum si rubrici permanente la revistele Noua Literatura, Suplimentul de Cultura si Observator cultural. Este initiatorul si coordonatorul revistei www.criticatac.ro.
In 2009 publica la editura Polirom volumul Ultimii eretici ai Imperiului, in curs de aparitie la Editura Ad Marginem din Rusia si Editura Hacca din Italia. Volumul a fost nominalizat la Premiul pentru Eseu al revistei Observator cultural (2009) si a primit Premiul Tiuk! in 2009.
In 2010 publica la editura Polirom, in colaborare cu Bogdan-Alexandru Stanescu, volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc.
Vasile Ernu (alaturi de Costi Rogozanu, Ciprian Siulea si Ovidiu Tichindeleanu) este coordonatorul volumului Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismaneanu (Editura Cartier, 2008).
In luna mai a acestui an, in urma unui concurs de proiecte, Vasile Ernu a cistigat o bursa de creatie European Writers and Translators in Residence Programme. In cadrul bursei, Vasile Ernu va locui pentru o luna la Sarajevo, in toamna acestui an, timp in care va lucra la noua sa carte: „Actiunea noii carti se desfasoara in unul din orasele de periferie ale Imperiului Tarist, la inceputul secolului XX, unde va avea loc un eveniment ce va schimba cursul acestui secol. Si nu e vorba de revolutii, razboaie sau alte lucruri bine cunoscute. Exista un loc si un eveniment de la care va incepe teribilul secol XX".
Sursa: hotnews
Expozitia sculptorului Monyo Mihailescu-Nasturel deschisa la Muzeul Municipiului Bucuresti... Directorul General al Operei Nationale, Catalin Arbore: Dorim „sa cucerim” noi iubitori de muzica buna...