Live acumObservator 06 Weekend
Prime Time 20:00Asia Express - Drumul Comorilor

A murit Tonino Guerra, scenaristul preferat al regizorilor Federico Fellini si Michelangelo Antonioni

Poetul si scenaristul italian Tonino Guerra, care a colaborat cu unii dintre cei mai mari regizori italieni, precum Federico Fellini, Michelangelo Antonioni si fratii Paolo si Vittorio Taviani, a murit miercuri, la varsta de 92 de ani, in resedinta sa din apropiere de Rimini, informeaza Mediafax, care citeaza AFP.

Tonino Guerra, nascut pe 16 martie 1920, a inceput sa scrie in timp ce era deportat intr-un lagar de concentrare nazist, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Dupa un prim scenariu pentru filmul "Oameni si lupi/ Uomini e lupi" (1956), regizat de Giuseppe De Santis, Guerra s-a concentrat asupra cinematografiei, continuandu-si insa activitatile si in alte domenii, precum televiziune, teatru, poezie, pictura si sculptura.

A lucrat cu principalii regizori italieni din epoca, in special cu Vittorio De Sica, Mauro Bolognini, Mario Monicelli, Alberto Lattuada, fratii Taviani, Marco Bellocchio, Francesco Rosi, Federico Fellini si Michelangelo Antonioni.

A colaborat si cu regizorul grec Theo Angelopoulos si cu regizorul american Steven Soderbergh.

Lui i se datoreaza scenariile unor pelicule de neuitat, precum "Amarcord", recompensat cu Oscarul pentru cel mai bun film strain din 1975, regizat de Fellini, cu care a colaborat si la lungmetrajul "Si corabia inainteaza/ E la nave va" (1983). Tonino Guerra a colaborat si cu Antonioni, semnand scenariile altor filme celebre, precum "Aventura/ L'Avventura", "Impuscatura/ Blowup", "Zabriskie Point" si "Eros".

Citeste si Jurnalul!

Foto: EPA / Intact Images

Recomandari