Mica Unire, 24 ianuarie. Cu ocazia celor 160 de la înfăptuirea Micii Uniri, vă propunem 3 filme românești istorice cu ajutorul cărora să vă reamintiți istoria României. Filme românești de văzut și revăzut.
1. Filme românești. „Carol I – Un destin pentru România”
Vara anului 1914. La 75 de ani, Regele Carol I, întemeietorul României moderne, trăiește retras în Castelul Peleș. O are alături pe Regina Elisabeta, soție devotată și prietenă de suflet.
Monarhul înfruntă cu sobrietate suferințele fizice ale bătrânețîi. Însă acestea nu sunt nimic pe lângă frământările sale morale. Carol I este într-o poziție dificilă: onoarea și rădăcinile de familie îi dictează să între în război alături de Germania și Austro-Ungaria; dar opinia publică cere că țara să rămână în neutralitate.
Bătrânul rege își joacă ultima carte în Consiliul de Coroana. El încerca să îi convingă pe reprezentanțîi poporului să voteze pentru intrarea în război de partea Puterilor Centrale.
Sergiu Nicolăescu s-a angajat într-o nouă reconstituire istorică în care și-a asigurat rolul principal: "Carol I", o docu-drama (film artistic și decupaj din arhive), despre ultimele zile din viață monarhului. Filmările s-au desfășurat la Castelul Peleș și Cotroceni.
Carol I marchează astfel cea de-a două pelicula semnată de maestrul Sergiu Nicolăescu despre regele Carol, prima fiind "Pentru patrie", un film realizat în 1977. Regizorul a declarat că a ales acest subiect pentru realizarea celui mai nou film istoric al sau, deoarece: "Carol e unul dintre cele mai importante personaje ale României moderne, chiar cel mai important al istoriei generală a românilor. El a fost creatorul României moderne."
2. Filme românești. „Burebista”
În prima parte a secolului I i.h, Burebista, conducătorul primului stat dac centralizat, lupta pentru unificarea regatului și redobândirea unor vechi ținuturi dacice. Sprijinit de marele preot Deceneu și de comandanții militari geto-daci, Burebista duce o politică de alianțe abilă pentru a se apară atât de expansiunea română cât și de celți.
În anii ´70, înaintea Erei Noastre, expansiunea puternicului Imperiu Român atinge, la sud de Dunăre, bogatele ținuturi ale Dacilor uniți într-un mare și puternic regat sub sceptrul viteazului Burebista. Proconsulul Hibridă (a cărui soție este fosta iubita a unui gladiator din oastea lui Spartacus revenită la vatra) se și instalează într-o cetate grecească de la mare. Asasinarea lui Iuliu Cezar amână inevitabilul.
3. Filme românești. „Dacii”
Decebal (Amza Pellea) este dispus să facă sacrificiul suprem pentru a păstra integritatea poporului său. Fiul său, Cotyso (Alexandru Herescu), este dăruit zeilor spre disperarea lui Decebal și a fiicei sale, Meda. Septimius Severus (Pierre Brice), un tânăr roman devotat țării sale adoptive, va fi pus să aleagă între originile sale de sânge și cultura în care a fost crescut.
Filmul de debut în lungmetraj al lui Sergiu Nicolaescu.
Sursa: cinemagia.ro
Un film inspirat de jocul „Monopoly” se află în pregătire! Actorul de comedie Kevin Hart va interpreta rolul principal... Donald Trump, nominalizat la Zmeura de Aur, trofeul pentru cea mai slabă interpretare a anului...