Pe scurt...
E nevoie de 1000 de ori mai putina apa sa produci un kilogram de gandaci decat un kilogram de carne de vita. Si prin gandaci ne referim la cam orice e miscator, mic si oribil prin definitie. In acelasi timp, micile creaturi sunt pline de substante nutritive. "Indesati" cu fier si calciu, o portie de gandaci ar "satisface" pana si cel mai gurmand om de pe planeta. Pornind de la aceasta idee, precum si de la faptul ca avem peste 1500 de specii comestibile, de ce sa nu incercam?
Din cauza gustului...
Gandacii capata un gust de nuca atunci cand sunt prajiti, iar asta se datoreaza faptului ca sunt plini de grasimi naturale. Situatia se schimba atunci cand sunt consumati "fresh". Greierii, spre exemplu, seamana la gust cu crevetii, iar larvele cu ciupercile - asta daca treci peste senzatia de "fainoasa" pe care o ai atunci cand mesteci. Totul stropit cu o subtila, dar racoritoare, aroma de mere!
Desi sunt mii de specii, orice gandac veritabil se evidentiaza printr-o singura caracteristica: acea coaja neagra, sau maronie - uneori verde, ce il face absolut oribil. Nu ca fara ea ar fi placut, dar parca l-ai privi cu alti ochi daca nu ar rezista unei bombe atomice.
Amatorilor de senzatii eco, pofta mare!
foto: memsaab.com