Ulvaeus, în vârstă de 75 de ani, a scris peste 150 de cântece şi a cofondat unul dintre grupurile muzicale cu cel mai mare succes din istoria muzicii. El este recunoscut drept unul dintre cei mai buni compozitori din toate timpurile, iar acum a devenit purtător de cuvânt al industriei.
A lansat primul hit la vârsta de 18 ani. La acel moment nu era interesat prea mult de drepturile de autor şi ce implică acest lucru, povesteşte el într-un interviu acordat revistei Rolling Stone.
CISAC - Confédération Internationale des Sociétés d’Auteurs et Compositeurs - are sediul în Paris şi este cea mai mare reţea din lume de societăţi care reprezintă autori. Ea vorbeşte în numele a 4 milioane de creatori şi editori din 120 de ţări din domenii ca muzică, literatură, teatru şi arte vizuale.
Ulvaeus preia funcţia de la compozitorul Jean Michel Jarre, care a condus organizaţia în ultimii 7 ani. Înaintea lui, funcţia a fost deţinută de Robin Gibb (Bee Gees).
„În urmă cu un an, am fost întrebat de câţiva oameni care ştiau că Jean Miche Jarre va pleca din poziţie anul acesta. Le-am spus «Uitaţi. În niciun caz. Eu?». Nu mă puteam vedea preşedinte al nimănui”, a declarat el.
La insistenţe, a început să ia în calcul această variantă. Având în vedere cariera îndelungată, în care a activat şi în teatru şi film, a realizat că are experienţa necesară pentru a fi preşedintele unei organizaţii globale pentru creatori.
În prezent, face un plan pentru sprijinirea lor în contextul crizei sanitare. Este „oribil” pentru muzicienii al căror trai depinde de turnee şi drepturi de autor, a mai spus el, iar tinerilor compozitori le-a transmis să nu renunţe prea devreme.
Ulvaeus vrea mai mult transparenţă în industria despre care spune că, de la debutul grupului ABBA, la începului anilor 1970, „s-a schimbat, dar încet”. „Industria are nevoie să fie mult mai deschisă”.
CISAC este, a mai afirmat el, „o organizaţie globală total de partea creatorilor, este nonprofit şi nu mai există ceva aşa”.
Sursa : news.ro