În țara noastră, artiști de renume au readus la viața colecții de colinde dintre cele străvechi. De la "Domn, domn, să-nălțăm", "Deschide ușa, creștine", "Florile Dalbe" sau "Mărire întru cele înalte", toate sunt pansament pentru suflet în perioada Crăciunului și se aud în fiecare casă.
De sărbători mulți români ascultă vocile consacrate ale muzicii românești, mari artiști care au devenit renumiți pentru reinterpretarea colindelor tradiționale. Poate cel mai apreciat, atât în țară, cât și de românii de peste hotare, este Ștefan Hrușcă.
Ștefan Hrușcă
Ștefan Hrușcă este un interpret român din Maramureș de muzică folk, cunoscut publicului din România mai ales prin colindele pe care le interpretează. A debutat ca artist în anul 1981 cu Cenaclul Flacăra, până în 1984 a susținut peste 1000 de spectacole împreună cu cenaclul.
An de an, Ștefan Hrușcă umple sălile cu mii de oameni veniți din toate colțurile țării să-l asculte interpretând colinde. Și în 2019, Hrușcă va susține un concert la Sala Palatului.
Fuego
Și vocea melodioasă a lui Paul Surugiu, cunoscut drept Fuego, încântă românii cu cele mai frumoase colinde. Artistul organizează în preajma Crăciunului concerte în care interpretează îndeosebi cântece tradiționale românești.
Ducu Bertzi
Iarna fără colinde cu vocea melodioase a lui Ducu Bertzi nu este completă. Artistul este originar tocmai din Maramureș, motiv pentru care aduce adesea tradiții și datini din regiune. Ducu Bertzi obișnuiește să-i încânte și pe românii din străinătate. A sustinut aproximativ 4.500 de concerte, atât în țară cât și în afară, în mijlocul comunităților românești, în 21 de țări.
Paula Seling și Narcisa Suciu
O altă voce uluitoare a muzicii românești care, în preajma sărbătorilor, se transpune în miracolul colindelor, este Paula Seling. Artistă de renume în țara noastră, Paula Seling obișnuiește să-și încânte publicul de Crăciun ori de câte ori are ocazia cu cântece specifice perioadei.
"Colindăm, colindăm" este unul dintre cele mai îndrăgite colinde în interpretarea artistei care are o colaborare și cu Narcisa Suciu, o altă voce extraordinară din muzica românească. Cele două cântă împreună "Ridica-voi ochii".
Victor Socaciu
Victor Socaciu își face debutul artistic, la început, pe scena școlii. Acolo avea un grup muzical, Zodiac și cânta piese din repertoriul unor trupe la modă la vremea aceea. Era chitarist, solist vocal și șef al trupei. A urmat cursurile de chitară clasică la Școala populară de artă, clasa profesorului Martinescu, celebru la vremea aceea în Brașov și le-a terminat după doi ani de studiu. În facultate trupa s-a destrămat, deoarece membrii săi au plecat în diferite colțuri ale țării. De-a lungul vremii, Socaciu a susținut numeroase turnee în străinătate, unde a cântat mereu pentru români. În perioada Sărbătorilor de iarnă, Victor Socaciu cântă alături de coruri de copii, iar cel mai în iubit colind în interpretarea sa este "Cerul și pămânul".
Noul album al lui Celine Dion a căzut pe locul 111 în topul Billboard 200, în numai o săptămână... „Seară de seară", o poveste de dragoste semnată Carla's Dreams...