Vioara a fost instrumentul principal la care am invatat. Eram in primul an de scoala, trecusera multe luni de studiu-note lungi, game etc, dar inca nu ajunsesem la momentul de a canta o piesa, de la inceput pana la capat. In sfarsit, cand a venit acel moment, am invitat pe toti copiii de joaca la mine acasa si le-am dedicat, lor, prima partitura muzicala, invatata de mine, la vioara.
Un alt moment fericit din viata mea artistica a fost acela al revenirii mele pe scena din Bacau, orasul meu natal. Cantasem in zeci de orase, din tara, si in multe alte orase din lumea intreaga, numai in Bacau, nu. Ciudat...nu stiu nici acum de ce...Dar, toamna anului 1997 m-a razbunat si la concertul din centrul orasului am avut un public de peste 50.000 de fani.
Care a fost cel mai greu moment din viata ta? M-ar interesa in mod special din cariera.
Poate acela din 1993, de la Cerbul de Aur, cand , dupa ce am fost felicitat, anuntat fiind ca am castigat locul 1 la interpretare, ulterior, mi s-a retras premiul pe motiv ca as fi facut play-back. Au fost o aberatie si o insulta cum rar mi-a fost dat sa aud vreodata, la vreun concurs muzical.
Cum as fi putut, eu, sa insel o intreaga echipa tehnica formata din zeci de tehnicieni, din moment ce toate casetele si CD-urile erau controlate chiar de ei ? Dar, acuza nu a venit din partea acelor tehnicieni, ei aparandu-ma, venind cu probe clare, de necontestat, ci din a unui finlandez, membru al juriului international, de atunci. Ce mai, un scandal urias, presa a fost de partea mea, in totalitate, si-i sunt si acum recunoscator. Intr-un final, "prietenul " meu finlandez a revenit, si-a cerut scuze, toata lumea m-a batut pe umar, insa, eu am ramas tot cu premiul luat, fiindca, intre timp, fusese dat unui alt concurent. Astfel, intreaga presa , de la acea vreme, s-a unit si a hotarat sa-mi ofere un premiu special, de consolare, pe care il pastrez, si acum, cu drag, la loc de cinste, in vitrina.
Atunci cand compui muzica cine te inspira?
Ispiratia vine din orice. Parintele Cleopa spunea : " O rugaciune se incepe odata si nu se mai termina, niciodata... " Este si cazul inspiratiei care ajunge la desavarsire atunci cand trece de la o traire intermitenta la una continua.
Inspiratia nu vine doar din intamplarile din viata personala ci si a altora, nu numai din aceasta viata ci si din zona transcedentala. Inca nu avem habar ce este cu aceasta inspiratie, de fapt. As vrea sa cred ca ea reprezinta una din putinele legaturi pe care le mai avem cu Divinitatea, pentru a supravietui si aici nu ma refer doar la domeniul muzical ci la intreaga activitate a omului ce tine de creativitate-arte plastice, sport, stiinta etc
Cum ar arata ipotetic femeia ideala pentru Laurentiu Cazan?
Femeia ipotetica, de fapt, este una reala, o vad peste tot, mai ales in tara asta frumoasa, pe care, noi, n-am invatat, inca, sa o pretuim. Am privilegiul, prin natura meseriei, de a cunoaste oameni, te tot felul, de pe aproape toate continentele si pot spune, cu mana pe inima, ca romancele, daca nu sunt cele mai frumoase, cu siguranta, sunt printre cele mai frumoase din lumea intreaga si asta se vede, de exemplu , la concursurile de frumusete, internationale. Va iubesc, dincolo de stele, pe voi, romancele, pentru faptul ca nu v-ati pierdut feminitatea, copilarescul si aerul de mister pe care, mai ales in Occidentul asta, atat de ravnit de noi, cei din Est, multe femei le-au pierdut, demult.
In viata se spune ca exista pentru fiecare dintre noi o singura jumatate. Ai cunoscut-o? Cine a fost si ce s-a intamplat?
S-a intamplat, pana acum, sa ma intalnesc de doua ori cu posibila mea jumatate. Probabil, a treia intalnire ar trebui sa fie una de implinire a destinului. Cred ca omul, in general, are forta de a schimba destinul intr-o directie fericita, numai ca nu stie ca poseda aceasta forta, ce sa mai spun de stiinta de a o folosi. Din nefericie, multi dintre noi ajungem sa cunoastem intelepciunea mult prea tarziu pentru aceasta scurta viata pamanteana, daca nu cumva ne-o fi de folos in viata de apoi. Mai intai avem de invatat ce inseamna iubirea , fericirea si apoi sa avem pretentia de a le merita si a le cauta.
Cum stai cu dragostea in present?
Lucrez, in prezent la o piesa. I-am dat un titlu : "Caut iubirea"
" Si cand lumea rataceste in neiubire, eu, caut iubirea.
Si cand ingerii plang a preaiubire, eu, caut iubirea.
Si cand iubirea ma striga a iubire,
Eu, ma ridic si zbor catre tine..."
Mai crezi azi in Romeo sau Julieta sau ti se pare o poveste depasita de timpurile actuale? Pentru ca totusi, iubirea lor a ramas celebra si foarte importanta atat in literatura cat si in cinematografie si teatru.
Mi-e teama ca, daca lumea va merge, in continuare, spre desacralizarea iubirii, a institutiei sacre numita "familie", a ruperii de ceea ce ne-a mai ramas sfant - credinta in Dumnezeu - in curand nu vom mai intelege, nimic, din mesajul povestii "Romeo si Julieta", daca nu cumva se intamla acest lucru deja. Dumnezeu nu mai face rating sau probabil, de la caderea lui Adam, nu mai prezinta interes cuvantul Lui. Acum, rating fac rautatea, denigrarea, uratenia, mitocania, limbajul obscen, bascalia, minciuna, incultura. Intr-o lume in care, imaginea femeii, in media, de exemplu, este mai degraba una de prostituata iar imaginea barbatului, de proxenet, intr-o lume in care se promoveaza ideea ca pentru a avea succes in viata trebuie, obligatoriu, sa fii hot, obraznic si oportunist, e greu de crezut ca va mai pricepe, cineva, ceva din sacrificiul celor doi eroi ai povestii " Romeo si Julieta ".
In muzica romaneasca mai crezi? Se face sau nu se mai face azi muzica in Romania?
In Romania de azi, se face muzica si stiu ce spun, fiindca bat tara in lung si in lat, de cand ma stiu. Cunosc, de exemplu, foarte multi copii extraordinar de talentati, numai ca nu prea au unde sa se exprime, nu-i ajuta mai deloc sistemul in care traim, asa zisa "democratie". Ce fac, oare, televiziunea, radioul, presa, casele de cultura, transformate in carciumi si casinouri, ce face scoala, dar strada cu tot spectacolul ei, ce ne invata, dar politicul ? Ne invata ca tara asta nu mai este a noastra, demult, nu mai suntem reprezentati de iubire, frumos si adevar. Cum este posibil ca poporul acesta, roman, capabil sa creeze un folclor atat de frumos , recunoscut si iubit in toata lumea, poporul acesta generator de atatea valori internationale, sa ajunga intr-o asemenea stare incat sa-i fie rusine de numele roman? Este adevarat, sunt oameni care se straduiesc sa mai schimbe, ceva, in bine, in tara asta, dar nu-i deajuns. Poate, o noua revolutie. Dar cine sa o faca ? Sper sa nu ne transformam din popor intr-o populatie, o aglomeratie de singuratati...
Cine este artistul preferat, in cazul in care exista.
Sunt multi artisti pe care ii pretuiesc foarte mult, lista este destul de lunga. As dori, doar, sa mentionez unul care, pentru mine, si sunt sigur, pentru multi altii, cunoscatori si iubitori ai muzicii adevarate, reprezinta un geniu : Dan Andrei Aldea - multi instrumenist: vioara, muzicuta, chitara, pian, percurie, blok-flute, keyboard, vocal, compozitor - fost component al celebrei trupe de rock "Sfinx". Actualmente, traieste de peste 20 de ani in Munchen, Germania, recunoscut, internatinal, ca fiind unul din cei mai buni creatori de muzica de film. Dupa plecarea lui din tara, am avut onoarea de a colabora cu "Sfinx", timp de 4 ani, in Danemarca, Norvegia, Finlanlanda, Olanda, Austria si Germania.
Episodul Marina Voica. S-a "barfit" mult pe tema relatiei dintre voi.
Laurentiu Cazan este satul sa discute despre subiectul Marina Voica. El a acordat de-a lungul timpului zeci de interviuri in presa, radio si televiziune, dezbatand aceasta relatie din viata sa, insa reactia presei l-a facut sa refuze de acum inainte reluarea raspunsului.
"Stii ce s-a intamplat? Am spus ca Marina Voica este o femeie deosebita, ca am cea mai buna parere despre ea si cineva din presa m-a acuzat ca mint si imi bat joc. Daca nu am ceva urat de spus despre Marina, atunci nu intereseaza pe nimeni. Deci de ce sa ma obosesc? Pentru mine Marina ramane in continuare o femeie deosebita, dar de acum refuz sa mai discut acest subiect in presa", a precizat Laurentiu Cazan pentru Antena1.