Tot mai mulți oameni îndrăgesc drumețiile montane, atrași de natură, de liniște și de fauna țării. Fie că aleg să meargă singuri, fie în grupuri mai mari sau mai mici, trebuie să fie conștienți că intră pe un teritoriu pe care nu sunt ”străpâni”.
Diverse animale sălbatice și-au găsit cămin în munții și pădurile din România și este bine să știi cum să procedezi pentru a-ți salva viața.
Ce trebuie să faci dacă te întâlnești cu un urs în timpul unei drumeții
Sunt câțiva pași care ar putea face diferența dintre viață și moarte în cazul unei întâlniri cu un urs. Nu mulți știu cum trebuie să procedeze în cazul unui atac pentru a supraviețui.
Iată câteva sfaturi esențiale care îți pot salva viața pe viitor, potrivit unei surse. Urșii sunt animale imprevizibile și atunci se recomandă să se țină seamă de anumite lucruri pentru o drumeție în siguranță.
Cel mai indicat este să nu pleci niciodată singur în drumeție. Urșii evită zonele aglomerate sau gălăgia, astfel că se retrag atunci când aud că se apropie cineva.
Tocmai de aceea este bine ca în zonele în care ar putea fi animale sălbatice, este bine să vorbești tare, chiar să cânți. Acestea vor evita zona din care vin zgomotele respective. Totodată, poți lua cu tine petarde speciale sau clopoței pentru urși, care să facă zgomot în timp ce mergi. În același scop, poți purta cu tine un fluier.
O ”armă” bună împotriva urșilor este și sprayul cu piper, aceștia fiind foarte sensibili. Însă trebuie să te asiguri că ai destul pentru a fi eficient și a nu-l întărâta și mai tare.
De asemenea, este indicat să eviți zonele în care există semne ale prezenței veunui urs. Pot fi urme în pământ sau excremente proaspete. Astfel că, este foarte important să acorzi importanță mediului înconjurător.
Dacă observi un urs înainte ca el să te observe, este indicat să rămâi pe loc. În niciun caz nu este bine să te apropii de animal. Retrage-te cât mai discret în direcția opusă acestuia.
Un alt pas esențial în prevenirea unui atac este modul în care este depzitată mâncarea. Aceasta trebuie să fie foarte bine împachetată înainte de a fi pusă în rucsac. Este indicat să se folosească saci sau recipiente care să se închidă extrem de bine, astfel încât să nu răspândească un miros puternic.
În cazul extrem în care te întâlnești cu un urs față în față, este recomandat să nu intri în panică. Încearcă să îți păstrezi calmul și să nu încerci să fugi, deoarece vei arăta ca o pradă și îi va trezi instinctul să vină după tine.
Citește și: Panică în Botoșani! Mai mulți șacali terorizează localnicii din județ
Acțiunile tale trebuie să fie în concordanță cu cele ale animalului sălbatic. În primă fază, observă-i comportamentul. Încearcă să vorbești încet și calm pentru a-i arăta că nu reprezinți o amenințare și nu îi blochezi drumul. Acesta își poate continua traseul dacă nu te va precepe ca pe ceva primejdios.
De asemenea, este bine să pari cât mai mare. Astfel că, tebuie să ridici brațele sau obiectele pe care le ai asupra ta. Mișcările însă nu trebuie să fie foarte ample, pentru a nu-l face să se simtă amenințat.
Atenție! Este foarte important să nu te întorci cu spatele la urs și nici să-l privești direct în ochi.
Citește și: Doi tineri spanioli uluiți de Transfăgărășan. De ce spun că excursia le-a schimbat viața
În cazul în care te întâlnești cu o ursoaică și cu puii ei trebuie să fii și mai precaut. O astfel de întâlnire poate fi extrem de periculoasă. Trebuie evitate zonele în care își au bârlogul și în niciun caz nu te poziționa între mamă și pui. Nu încerca să te apropii de pui, chiar dacă nu vezi ursoaica prin preajmă.
Dacă ai ajuns foarte aproape de un urs și nu mai găsești nicio cale de a te retrage, așază-te pe burtă, acoperă-ți capul cu mâinile și adună-ți genunchii la piept. În acest mod vei fi cel mai protejat.
Acestea sunt câteva sfaturi utile în cazul în care te întâlnești din întâmplare cu un urs în sălbăticie. Însă este important să eviți traseele pe care deja se știe că și-au făcut un obicei să cutreiere. Este mai bine să fii precaut, decât să treci prin situații deosebit de periculoase.