In 1900, pe vremea cand se spune ca pe soselele Frantei circulau mai putin de 3.000 de masini, doi frati, Andre si Edouard Michelin, s-au gandit ca soferilor acestora le-ar fi de mare ajutor un ghid. Da, sunt aceiasi oameni care au fondat si unul dintre cele mai puternice branduri de cauciucuri, care le poarta numele si acum. Douazeci de ani mai tarziu de la aparitia ghidului, Andre Michelin si-a dat seama ca partea de mancare era atat de populara, incat a hotarat sa infiinteze o echipa de inspectori care sa viziteze restaurantele in secret si sa le dea calificative. Asa au aparut stelele Michelin, in jurul carora an de an s-au tesut tot felul de legende. Se zice ca bucatari celebri din Paris chiar s-au sinucis atunci cand au aflat ca restaurantul lor ar putea pierde o astfel de stea. Dar ce inseamna stelele Michelin? Aparent lucruri banale:
3 stele inseamna "Bucatarie exceptionala, destinatie turistica"
2 stele inseamna "Bucatarie excelenta, merita o oprire"
1 stea inseamna "Un restaurant foarte bun in categoria sa"
In realitate insa, stelele Michelin au devenit referinta a milioane de turisti si reprezinta garantia unei calitati ireprosabile! Reevaluarile restaurantelor se fac o data la 18 luni!
Pentru un curs intr-o bucatarie de restaurant Michelin si pentru un premiu de 50.000 de euro pornesc astazi la drum bucatarii Top Chef!
3,2,1...START! Prima proba a fost o surpriza pentru bucatarii profesionisti: transarea in 15 minute a unei jumatati de carcasa de vita!
Cine sunt cei 3 jurati? Toate amanuntele despre ei le gasiti in paginile lor din siteul emsiunii, locul in care le puteti lasa si mesaje: Joseph Hadad (click aici), Nicolai Tand (click aici) si Tudor Constantinescu (click aici).
Alina Puscas, gazda emisiunii, a deschis showul! Increzatori si emotionati, cei 24 de concurenti (pagina fiecarui concurent o gasiti pe TopChef.a1.ro) pornesc la drum catre marele premiu! Prima proba a fost o supriza. Nimeni nu a stiut la ce vor fi supusi. Si s-au trezit intr-un abator, intr-o hala plina cu carcase de vaca, unde temperatura era cu foarte putin peste 0 grade! N-a fost usor! Au asistat atenti la demonstratia de transare facuta de Joseph Hadad, in doar 15 minute!, dupa care au fost pusi la treaba! In mana stanga aveau manusa de zale, iar in mana dreapta cutitul Top Chef! "Niciodata n-am stat in fata unei carcase mari de vaca. Noi, in bucatarie, primim carnea gata procesata!", au exclamat concurentii, bucatari profesionisti. (Citeste povestea acestei probe aici: nervii lui Hadad, reactiile concurentilor Top Chef, explicatiile juratilor)
Provocarea a doua: fiecare a preparat o reteta care a continut o bucata de carne din carcasa transata!
Juratii au apreciat eforturile si nu au eliminat pe nimeni dupa proba de transare. Le-au cerut concurentilor sa-si aleaga o bucata din ce au transat si sa pregateasca o reteta! A fost o adevarata aventura din nou! S-a gatit afara, pe aparatura profesionista marca Bilancia, iar timpul avut la dispozitie a fost de 60 de minute. Hadad le-a facut observatii celor care lucrau dezordonat, iar Tudor Cosntantinescu, desi e un jurat dur, a incurajat-o pe Dana Dogantekin, putin panicata de lucrul cu cuptorul. Juriul a gustat din preparate pentru a alege 3 dintre cele mai bune farfurii, dar si 3 dintre cele mai slabe! (Vezi aici ce au ales, cine a primit pass cardul si cine a fost nominalizat primul pentru duel)
Provocarea a 3-a: echipa lui Ionut Lupu vs echipa lui Giovanni Piselli!
Actiunea se desfasoara intr-o unitate a jandarmeriei, iar echipele trebuie sa pregateasca masa pentru 60 de jandarmi! Ionut Lupu si Giovanni Piselli conduc echipe formate din cate 10 bucatari. Ei trebuie sa se organizeze de la stabilirea meniului, pana la impartirea sarcinilor. Si s-au pus pe treaba! Totul sub presiunea timpului si a juratilor! Doar Dragos Bercea, premiantul rundei precedente, si Dan Bogatu, pedepsit si trimis la duel, nu participa!
Ionut Lupu a pregatit impreuna cu echipa sa Orez cu ratatouille de legume, chiftelute de vita si sos de sampanie (vezi reteta aici), iar ca desert Mille feuille cu crema de patiserie si sos de ciocolata cu ghimbir (vezi reteta aici)!
Echipa lui Giovanni Piselli a ales sa pregateasca Rissotto cu gorgonzola si cub de vita pane cu fructe uscate, bacon crispy si sifonat de praz (vezi reteta aici). Desertul preparat: Trilogie (vezi reteta)
Vezi aici ce critici le-au adus juratii, ce au zis jandarmii care au mancat si ce echipa a pierdut.
Provocarea 4! Concurentii din echipa Piselli, cea care a pierdut, se lupta in proba individuala!
Pentru ca au pierdut proba de echipa, Piselli & Co au fost supusi unei probe individuale. Au alergat catre masa cu cutitele care aveau infipte in virf retetele! Proba pe muchie de cutit s-a desfasurat sub ochii invingatorilor, care au marturisit ca se simt oarecum ciudat pentru ca doar privesc. Cu o jumatate de ora inainte de final, concurentii au fost anuntati ca pierd 10 minute! Unii s-au panicat. S-a degustat de 2 ori. Unul dintre concurenti si-a aruncat portia la gunoi. Hadad l-a trimis direct acasa! Constantinescu: "Un gest ca acesta nu poate fi iertat!". (vezi cine a fost primul eliminat din acest show!)
Duelul! Dan Bogatu si Marius Marincas! Unul dintre ei va pleca!
Pe muchia cutitelor a stat scris preparatul: shaorma si hamburger. Dan a primit ingredientele de shaorma, iar Marius pe cele ale hamburgerului. Provocarea a fost sa faca o reteta de top din acestea! In doar 20 de minute! "Am vazut acolo 2 caractere, 2 oameni care au inteles ca e ultima lor sansa, care au incercat tot ce pot", a spus Tudor Constantinescu. Nicolai a concluzionat dupa ce a gustat: "La duel, Marius parca s-a mai scos, a incercat sa salveze miza". Votul lui Tudor a mers catre Bogatu, al lui Neculai catre Marincas, decizia finala a apartinut lui Hadad.
"Dan, ce ai preparat astazi? Esti sigur de ce ai facut, sigur?", l-a intrebat pe concurent. "Pot mai mult chef, dar am fost presat de timp!". "Nu ma intereseaza timpul", a strigat Hadad. "Mi-au dat lacrimile de ciuda", a povestit apoi Dan Bogatu. "Meriti cutitul?", l-a intrebat Hadad. "Daaaa!", a urlat Bogatu, iar determinarea sa l-a facut pe jurat sa-i acorde cutitul, pasaportul pentru rundele urmatoare din concurs! Toata lumea l-a imbratisat, iar ochii sai erau in lacrimi. "Si <<Bogatii>> pling", au concluzionat in gluma ceilalti bucatari! (Citeste aici povestea duelului)
Au mai ramas 22. Ne revedem cu ei luni, de la ora 20:30! Iata cateva scene Top Chef, de saptamana viitoare!
"Cel mai frumos e sa castigi pe muchie de cutit. Atunci simti ca traiesti!"... Robert Carstea se prezinta...