Căutare Live

25 de ani de ANTENA 1. ”29 noiembrie 1993. Ora 21.30. Antena 1 emite”.

”29 noiembrie 1993. Ora 21.30. Antena 1 emite”. Acestea sunt cuvintele trecute în certificatul de naștere al postului. Cu un sfert de veac în urmă, ”Antena”, o alternativă la televiziunea națională, urca în eter. Anii au trecut, iar prietenia dintre dumneavoastră, telespectatorii, și ”Antena 1” se pregătește de nunta de argint. Pentru nostalgici, dar și pentru cei tineri, dornici de a afla detalii de acum două decenii și jumătate, am grupat, în cinci episoade, pagini din istoria postului. Plecăm la drum cu...începuturie:1993 – 1997.

”29 noiembrie 1993. Ora 21.30. Antena 1 emite”. Acestea sunt cuvintele trecute în certificatul de naștere al postului. Cu un sfert de veac în urmă, ”Antena”, o alternativă la televiziunea națională, urca în eter. Anii au trecut, iar prietenia dintre dumneavoastră, telespectatorii, și ”Antena 1” se pregătește de nunta de argint. Pentru nostalgici, dar și pentru cei tineri, dornici de a afla detalii de acum două decenii și jumătate, am grupat, în cinci episoade, pagini din istoria postului. Plecăm la drum cu...începuturile: 1993 – 1997.

Toamna lui 1993. Pe piață, ca alternativă la cele două canale ale postului național de televiziune (TVR1 și TVR2) există doar SOTI (Societatea pentru Organizarea unei Televiziuni Independente), emisia făcându-se doar după ora 23, pe canalul 57, când înceta emisia TVR 2. SOTI era un canal ce se axa, preponderent, pe țtiri, multe dintre vedetele tv de astăzi lansându-se aici.

25 de ani de ANTENA 1. ”29 noiembrie 1993. Ora 21.30. Antena 1 emite”. Ziarele vremii (aici ”Libertatea”), numărau zilele rămase până la lansarea noului post de televiziune

Este momentul în care se fac primele probe pentru “Antena 1”, întâiul post generalist din România, prevăzut a fi lansat până pe 1 decembrie, de Ziua Națională. Ce promisiuni existau înainte de lansare?

 • Emisie 24 de ore din 24
 • Foarte multe filme produse în Germania, Italia, Fran]a, România, SUA, Anglia
 • Foarte multe melodii, de toate genurile
 • Foarte multe evenimente – ”Pulsul străzii”
 • Știri

Pentru că în acel moment posibilitățile de recepționare ale canalului erau puține, doritorii puteau cumpăra antene simple, uțor de montat, la prețul de 9.800 de lei (dacă se venea la sediu) sau de 10.500 lei (dacă expedierea se făcea prin poștă).

Noiembrie 1993. O lună și puțin până la trecerea în noul an. România e calificată la turneul final al Campionatului Mondial de pe pământ american, România are TVA doar de cinci luni, România bea mult TEC, România naște primele firme ”de cablu”. Michael Jackson ori Madonna încheie turnee-gigant, Nirvana realizează faimosul ”Unplugged”, iar Alain Prost câștigă cel de-al patrulea săi titlu mondial.

Pe 29 noiembrie, la ora 21.30, postul ”Antena 1” începe să emită. Primele impresii, primele probleme, primele reacții de la telespectatorii care sunau la telefoanele...fixe sunt trecute într-un caiet-simbol de către domnul Brătescu (n.r. - Florin Brătescu, crainic cu ștaif, realizatorul ”Reflectorului” de la TVR, emisiune - etalon, unul dintre oamenii care punea serios umărul la lansarea Antenei 1, primul Director General). La început, timid, pentru câteva ore. Știri și filme. Și întâile vedete ale postului, altele decât cele pe care telespectatorul român era obișnuit să le vadă la televiziunea publică. Oameni noi, tineri.

Radu Herjeu (”Mulți o s-o ia a laudă, dar nu e așa. Marile redacții de astăzi au în interiorul lor minimum un membru al echipei de debut de la Antena 1. Și asta e un motiv de mândrie”). Sandra Stoicescu (”Eram la emisiunea domnului Cristoiu, în public. Am luat microfonul și am început să pun întrebări. Nu m-au lăsat să plec acasă, m-au întrebat dacă nu vreau pe știri”). Mona Nicolici și Radu Coșarcă (șase premii APTR pentru cel mai bun jurnal de știri). Andreea Berecleanu, cea care ne aduce, și azi, ”Observatorul”. George Dumitrescu, Anda Miclea ( ”Uite, una de la debut. Sau de la aproape de debut. Intră un video. Luuungggg cât un marfar din București - Triaj. Nu beta, nu off. Video! Pac, scaunul cade! Se rupsese precum o grisină. Fata e la plan mediu, trebuie să se sprijine de ceva. De ce? De mușchii ei, atât! N-am putut roti nici măcar ochii, dar am dat știrea până la capăt”. De atunci, lumea o întreabă de unde a făcut rost de pachetul ăsta de mușchi). Bogdan Tudor (viitorul șef de la ”Sport”) ori Cristina Tudor, fata cu știrile de noapte. Emisia ”merge”, spațiul zilnic crește. Pentru că promisiunea a fost un post de televiziune și altul de muzică, pe 3 decembrie 1993 apare și ”Radio Romantic”.

La jumătatea anului viitor, ”Antena 1”, care emite pe canalul 57, se vede nevoită să împartă spațiul cu SOTI, din 22 iulie. Acesta din urmă își încetează activitatea, iar noul post de televiziune continuă să se dezvolte.

1994 – Naționala de fotbal a României, ”Generația de Aur”, termină pe locul al 6-lea Campionatul Mondial de Fotbal din SUA, cea mai bună performanță a noastră la nivel de echipă reprezentativă

Marius Tucă - ”Milionarul de la miezul nopții”

25 de ani de ANTENA 1. ”29 noiembrie 1993. Ora 21.30. Antena 1 emite”.

Sus, ”Milionarii de la miezul nopții” la primele ediții. Jos, aceeași gazdă, Marius Tucă, în show-ul său, cu prezența a patru dintre oamenii care, la un moment dat, au condus Guvernul României: Nicolae Văcăroiu, Victor Ciorbea, Theodor Stolojan și Petre Roman (de la stânga la dreapta)

25 de ani de ANTENA 1. ”29 noiembrie 1993. Ora 21.30. Antena 1 emite”.

”Hai c-a venit timpul să dați socoteală în fața mea. Acu’ să-l văd eu pe ăla care nu citește de aici înainte <<Jurnalul Na]ional>> din scoarță în scoarță”. Acestea erau vorbele cu care Marius Tucă (n.r. – directorul cotidianului ”Jurnalul Na]ional”, faimos în epocă pentru că era tipărit în format A4) își invita telespectatorii la emisiunea ce debuta într-o zi de luni, 10 iunie 1996, la Antena 1. Se intitula ”Milionarii de la miezul nopții”, pentru că privitorii primeau 1.000.000 de lei dacă știau răspunsul la o întrebare din cotidianul ”JN”. Spectacolul avea să-și schimbe denumirea în ”Marius Tucă Show”, una dintre cele mai longevive și mai apreciate emisiuni-ever. Dialogul dintre Rona Hartner și Corneliu Vadim Tudor este considerat, și azi, la aproape 20 de ani de la difuzare, vârful audiențelor tv din România. ”Marius Tucă Show” se întindea până în 2004 apoi, alte câteva emisiuni, în 2007.

31 martie 1995 – Tragedia aeronautică de la Balotești. Zborul TAROM cu destinația Bruxelles are probleme la decolare. Aeronava ”Airbus A310-324” se prăbușește lângă București. 60 de morți.

1996 este și anul primului ”Matinal”. Alice Bogaciu și Sorin Ionescu erau gazdele unui program cum nu se mai văzuse, până atunci, în România, ce pleca la drum la ora 7, preț de trei ore. ”Aveam de toate, pentru toți, cu materiale filmate, horoscop, vești din sport, invitați”, își aduce aminte Alice. ”Bunica” emisiunilor matinale de la noi avea să se întindă pe doi ani.

Cum arăta programul Antena 1 într-o zi din 1996?

 • 7.00 - Telematinal, realizator Florin Constantinescu
 • 10.00 - Știrile dimineții
 • 10.15 - Din lumea afacerilor
 • 10.30 - Quantum Teleshopping
 • 11.00 - Cu cărțile pe masă (r)
 • 12.00 - Jocuri politice (r)
 • 13.00 - Lumină călăuzitoare (ep.342)
 • 14.00 - Știrile amiezii
 • 14.10 - Romanță pe rotile (r)
 • 16.00 - Medalion
 • 16.30 - Quantum Teleshopping
 • 17.00 - Știrile după-amiezii
 • 17.10 - O iubire de neuitat (ep.51)
 • 18.00 - Oglinzi paralele. Realizator Cristian Lupu
 • 18.30 - Model Academy
 • 19.00 - DOG CITY (ep. 6)
 • 19.30 - Vise și oglinzi (ep. 41)
 • 20.30 - Observator
 • 21.30 - ”Valurile Dunării”, film, dramă, România. Regia: Liviu Ciulei
 • 23.10 - ”Băi de întinerire”, film polițist, Franța. Regia: Marc Riviere
 • 1.00 - Quantum Teleshopping
 • 1.30 - Observator (r)
 • 2.30 - ”Castele de nisip”, film, dragoste, SUA. Regia: Ted Post
 • 3.45 - Dance club
 • 5.45 - Vise și oglinzi (ep.41)
 • 6.30 - Quantum Teleshopping (programul zilei de luni, 25 noiembrie 1996)

11 iulie 1997 – Președintele SUA, Bill Clinton, vine la București. Sandra Stoicescu povestește. ”Ne-a venit o idee, nouă, celor de la știri. Aveam printre noi un coleg care știa a cânta la sexofon. Ce ne-am zis? Să iasă omul afară, pe trotuarul din fața Șoselei București - Ploiești și să execute o bucată muzicală. Bill Clinton iubea instrumentul, devenise faimos pentru treaba asta, urma să treacă pe acolo în drumul de la aeroport spre centru, așa că avea să se oprească. A ieșit, s-a pus pe suflat. Cred că am dat 7-8 live-uri, omul în spatele meu. Logic, Clinton nu numai că nu s-a oprit, dar nici măcar nu a trecut pe acolo. Noroc că s-a făcut seară și a trebuit să se oprească. Altfel cred că performa și acum”...

”Antena 1” pornise la drum...

Pe 29 noiembrie, Antena 1 aniversează 25 de ani... 25 de ani de Antena 1. Povestea revenirii lui Hagi, scandalul Rona-Vadim, revelioanele lui Negru și frumoasele noastre d...
Parteneri
Beneficiile consumului de roșii. Ce spun cele mai recente studii ale specialiștilor despre acestea
Catine.ro
Ultimele știri
x