Candidatul independent la Preşedinţie Nicuşor Dan se situează cu 4 procente în faţa candidatului AUR George Simion, conform datelor unui sondaj IRSOP privind intenţiile de vot la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, programat duminică, transmite news.ro.
Nicușor Dan, în fața lui George Simion, într-un nou sondaj
Conform sursei citate, 52% dintre cei chestionaţi s-au pronunţat în favoarea lui Nicuşor Dan, în timp ce 48% au optat pentru George Simion. IRSOP precizează că opţiunile sunt calculate la totalul persoanelor cu probabilitate că vor merge la vot, prezenţa la vot estimată fiind de peste 60%.
De asemenea, 51% ar dori o conducere a României cu Nicuşor Dan preşedinte şi Ilie Bolojan prim-ministru, iar 42% optează pentru tandemul George Simion - Călin Georgescu. 7% nu ştiu sau nu doresc niciuna dintre variante, raportarea fiind făcută la eşantionul total, de 951 de persoane.
Citește și: Cine crede ChatGPT că va câștiga alegerile prezidențiale dintre Nicușor Dan și George Simion
IRSOP a intervievat telefonic 951 persoane în intervalul 10-13 mai 2025. Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia din România în vârstă de peste 18 ani. Toleranţa de eşantionare este +/-3,2% la un nivel de încredere de 95%.Sondajul este finanţat de IRSOP.
Un sondaj AtlasIntel difuzat în această săptămână indica egalitate între cei doi candidaţi, ambii având 48,2% din intenţiile de vot, în timp ce un sondaj CURS indica faptul că George Simion se află în faţa lui Nicuşor Dan cu 4 procente, scorul fiind 52%-42%.
Care este profilul votanţilor celor doi finalişti George Simion şi Nicuşor Dan
INSCOP Research a realizat, în ziua turului I al alegerilor prezidenţiale, un sondaj privind profilul votanţilor lui George Simion şi ai lui Nicuşor Dan. Astfel, potrivit acestui sondaj realizat fără românii din diaspora Simion a fost votat de mai mulţi bărbaţi decât de femei, de mai multe persoane din categoria 30-44 de ani decât de restul categoriilor, şi de mai multe persoane care au declarat că au studii primare decât cele care au declarat că au studii superioare.
Pentru Nicuşor Dan au votat, în egală măsură, bărbaţi şi femei, semnificativ mai mulţi tineri de 18-29 de ani, comparativ cu alte categorii, şi semnificativ mai mulţi alegători care s-au declarat cu studii superioare, decât cei care au declarat că au studii medii sau primare. Sondajul a fost realizat în ziua votului pe teritoriul României şi nu include diaspora.
Potrivit aceluiaşi sondaj, liderul AUR, George Simion, a obţinut semnificativ mai multe voturi decât Nicuşor Dan pe toate categoriile de alegători, cu excepţia tinerilor între 18 şi 29 şi a votanţilor care au declarat că au studii superioare.
„Dacă vom avea aceeaşi prezenţă la vot ca în 4 mai, rezultatul finalei e clar. Foarte clar. Dacă însă prezenţa va fi semnificativ mai mare (cu 1,5 - 2 milioane de voturi) pe 18 mai comparativ cu 4 mai, atunci finala se joacă. Orice altă strategie e poezie. Bună şi ea în vremuri de restrişte, dar fără efecte concrete asupra dinamicii electorale.
Şi nu, nu suntem încă în Mioriţa pentru că orice e posibil, chiar şi schimbarea unui destin care pare acum implacabil. Să fim optimişti!”, afirmă politologul Remus Ştefureac, care a publicat rezultatele sondajului.
Remus Ştefureac spune că, indiferent de deznodământ, „rezultatul democratic al votului majorităţii cetăţenilor trebuie respectat”, la fel cum „orice alegător trebuie tratat cu respect, chiar dacă opţiunile nu convin unora sau altora”.
Datele sunt extrase din sondajul INSCOP Research realizat în ziua votului pe teritoriul României, fără diaspora, în cadrul unui proiect intern de testare şi validare a acestui instrument de cercetare. Sondajul este reprezentativ pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste, care declară că s-a prezentat la vot sau se va prezenta la vot în mod sigur. Datele au fost culese prin interviuri telefonice, pe un eşantion de 4.490 de respondenţi, dintre care voturi exprimate în număr de respondenţi 2.455. Marja de eroare maximă admisă este de 2%.