Zacuscă de ghebe. Rețeta de conserve pentru iarnă
Printre cele mai apreciate conserve pentru iarnă se numără și zacusca de ghebe, deci să o preparăm și noi după rețeta de zacusca de ghebe a bunicilor!
Publicat: Luni, 01 Octombrie 2018, 11:36 | Actualizat: Marti, 15 Iunie 2021, 11:57- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Printre cele mai apreciate conserve pentru iarnă se numără și zacusca de ghebe, deci să o preparăm și noi după rețeta bunicilor!
Avem pentru voi câteva Sfaturi și trucuri pentru a curăța perfect ardeii copți!
Foarte bună va fi la iarnă și această Zacuscă combinată cu multe legume!
Ingrediente pentru rețeta de zacuscă de ghebe:
- 3 kg ghebe
- 1 kg ceapă
- 1 kg morcovi
- 2 kg ardei copți, capia și gogoșari
- 450 g bulion sau pastă de roșii
- sare după gust
- piper
- cimbru
- 2-3 foi de dafin
- 500 ml ulei
- apă pentru fiert ghebele
Mod de preparare pentru rețeta de zacuscă de ghebe:
Curățăm ghebele de pământ și alte și le spălăm în 2-3 ape pentru a îndepărta toate impuritățile, apoi le punem la fiert în apă cât safie bine acoperite.
Adăugăm și puțină sare.
Le fierbem până se vor pătrunde bine, aproximativ 30-40 de minute, la foc mediu, apoi le scurgem și le clătim cu apă caldă.
Între timp, curățăm ceapa și o tocam solzișori, curățăm morcovii și îi dăm pe răzătoare.
Ardeii îi coacem, îi curățăm și îi lăsăm la scurs, apoi îi tocăm mărunt.
Punem uleiul la încins și călim ceapa până își schimbă culoarea.
Adăugăm morcovii și îi călim și pe aceștia, amestecându-i cu ceapa.
Tocăm mărunt ghebele scurse bine și le adăugăm peste ingredientele de pe foc.
Amestecăm intens să se patrundă bine toate și le mai stropim cu zeamă de la ardei, pentru a nu se lipi.
Apoi, adăugăm ardei copți, presărăm condimente și sare, adăugăm și foile de dafin și omogenizăm bine totul.
Lăsăm zacusca de ghebe pe foc aproximativ 40 de minute, după care adăugăm pasta de roșii, potrivim de sare și condimente și dăm vasul la cuptor pentru 20-30 de minute, timp în care uleiul se va ridica la suprafață.
Stingem cuptorul, umplem borcanele, sterilizate în prealabil, cu zacuscă fierbinte, le închidem cu capacele din dotare și le introducem în cuptorul fierbinte, lăsându-le acolo până se vor răci.
Spor la treaba si poftă bună!
Vezi si o reteta de zacusca de vinete. Rețeta așteptată de toate gospodinelor! ZACUSCA DE GHEBE, un deliciu al toamnei! Care este ingredientul-secret, vezi aici!