Cum se prepară Sirop concentrat de soc și Socată. Două băuturi gustoase, răcoroase și sănătoase
Cea mai apreciată băutură de sezon, preparată în casă este de departe socata, gustoasă, foarte aromată și sănătoasă, dar putem să profităm de beneficiile florilor de soc, preparând și un delicios sirop concentrat de soc pe care să-l depozităm în cămările noastre pentru mai târziu.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 08 Mai 2020, 08:51 | Actualizat: Vineri, 08 Mai 2020, 09:49Deja se știe că florile de soc sunt folosite din cele mai străvechi timpuri, ca remediu natural, în medicina tradițională, datorita proprietăților lor antiseptice și antiinflamatoare.
Despre importanța și beneficiile florilor de soc, dar și a frunzelor, sau a scoarței socului puteți afla mai multe din ACEST ARTICOL.
Socata este o băutură răcoritoare, energizantă, acidă, plină de savoare și sănătate, pe care orice consumator de băuturi o adoră.
Rețeta de socată este destul de simplă, însă nu și rapidă, trebuie să ne înarmăm cu răbdare și să ne înfrânăm poftele, pentru că durata de fermentare este mai mare, de la 2 zile la o săptămână, în fucție de metoda de preparare.
Vedeți aiciTrei metode simple de a face socată
Însă, dacă nu mai avem răbdare până fermentează socata, putem să ne delectăm cu un ceai de soc, îndulcit cu miere și aromatizat cu lămâie, sau cu un sirop concentrat de soc, servit cu apă minerală și lămâie.
Siropul concentrat de soc se prepară mai repede, fără acel timp de așteptare pentru fermentare.
Rețeta de sirop concentrat de soc - Ingrediente:
- 1 kg flori de soc
- 3 l apă
- 1,5-2 kg zahăr
- 4-5 lămâi bio
Cum preparăm Rețeta de Sirop concentrat de soc
Florile de soc se adună de pe crengi, se clătesc bine cu apă rece și se pun in vasul de fierbere, împreună cu coaja de la 2 lămâi bio, bine spălate. Se va pune doar partea galbenă de la coajă, nu și cea albă.
Se adaugă apa și se fierb florile de soc pentru 10 minute din momentul în care se atinge punctul de fierbere. Se stinge focul și se lasă să se răcească.
După răcire, se înlătură coaja de lămâie, iar vasul se dă la rece până a doua zi.
A doua zi se scurg florile de soc, se strecoară lichidul printr-un tifon dublu, curat, se adaugă zahărul și se pune siropul la fiert, la foc mediu, pentru început. Se lasă să fierbă până capătă consistență de sirop, puțin mai lichid decât cel pentru dulceață.
Pe parcurs, se adaugă și zeamă de lămâie, dupa gust.
Siropul concentrat de soc se toarnă fierbinte în sticle sterilizate, se infileteaza capacele și se invelesc cu pături, lăsându-le acolo până se răcesc. Se etichetează sticlele și se trec în cămară.
Siropul concentrat de soc se servește cu apă minerală și cuburi de gheață.