Dulceață de ardei iute, rețetă deosebită din județul Mureș
În judeţul Mureş, într-un sat parcă uitat de lume cu doar 15 locuitori, doi tineri au lăsat viaţa de oraş şi s-au mutat la ţară pentru a deschide o pensiune, unde prepară şi servesc produse tradiţionale, printre care și dulceață de ardei iute, zacuscă, gem de măceșe și multe alte conserve.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 19 Octombrie 2020, 17:39 | Actualizat: Luni, 29 August 2022, 11:11- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În judeţul Mureş, într-un sat parcă uitat de lume cu doar 15 locuitori, doi tineri au lăsat viaţa de oraş şi s-au mutat la ţară pentru a deschide o pensiune, unde prepară şi servesc produse tradiţionale, printre care și dulceață de ardei iute, zacuscă, gem de măceșe, murături și multe alte conserve.
Pentru ca turismul să fie cât mai înfloritor de la an la an, nu doar peisajele, ci şi preparatele culinare contribuie la savoarea locurilor.
Pe aceeași temăTuriștii ce trec pragul micii pensiuni din satul Șapartoc, județul Mureș sunt cuceriți de ospitalitate și de savuroasele preparate, mai ales că acestea sunt pregătite din tot felul de ingrediente naturale, din grădina proprie.
Pe aceeași temăDintre toate, dulceața de ardei iute este deliciul care atrage în mod deosebit turiștii.
Dulceața de ardei iute se prepară la tuci cu foc din lemne de brad, din ardei iuți și ardei gras în cantități egale ce se toacă mărunt și se fierb în oțet cu zahăr și puțină sare.
Pe aceeași temăDacă se dorește o dulceață mai picantă, ardeii iuți se folosesc cu semințe și nervuri cu tot.
Rețeta unică de preparare face ca dulceața să fie dulce-acrișoară, dar cu o notă picantă, adică exact cât trebuie pentru a completa de minune fripturi rumene, mezeluri de casă sau brânzeturi.
Rețetă de dulceață de ardei iute - Ingrediente:
- 1 kg ardei iuţi, roșii
- 1 kg ardei gras, roșu
- 1 linguriță sare
- 1 kg zahăr
- 1 l oţet alb de 9 grade
Rețetă de dulceață de ardei iute - Preparare
Se fierbe mai întâi siropul din oțet cu zahăr pentru 30 de minute, până devine consistent.
Apoi se adaugă ardeii tocați mărunt și se fierb în sirop până când dulceața scade și devine consistentă.
Dulceața de ardei iute se pune fierbinte în borcane, se închid borcanele ermetic și se păstrează învelite în pături până se răcesc.
Spor și poftă bună!